Πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα, αλλά και φυτικές ίνες, οι οποίες προκαλούν παρατεταμένο αίσθημα κορεσμού, τα φρούτα δεν πρέπει να λείπουν από την καθημερινή μας διατροφή είτε ο στόχος μας είναι να βελτιώσουμε τη διατροφή μας είτε να χάσουμε βάρος. Μάλιστα, τα φυσικά σάκχαρα που περιέχουν τα καθιστά επίσης μια ικανοποιητική επιλογή όταν έχουμε λιγούρα για γλυκό στη δίαιτα.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που πρέπει να έχουμε κατά νου όταν θέλουμε να αδυνατίσουμε.

Μπορούμε να τρώμε όσα φρούτα θέλουμε και να αδυνατίζουμε;

Ο διαδεδομένος διατροφικός μύθος ότι πρέπει να αποφεύγουμε τα φρούτα στη δίαιτα επειδή έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Κανείς δεν πάχυνε επειδή έτρωγε φρούτα ή λαχανικά. Αντιθέτως, όταν αντικαθιστούμε τα γλυκά με φρούτα, μπορούμε να γλιτώσουμε σημαντικό αριθμό θερμίδων και παράλληλα να μείνουμε χορτάτοι για περισσότερη ώρα, χάρη στις φυτικές ίνες που περιέχουν τα δεύτερα.

Ωστόσο, δεν ξεχνάμε ότι για να καταφέρουμε να χάσουμε βάρος, θα πρέπει να καίμε περισσότερες θερμίδες από όσες προσλαμβάνουμε μέσω της διατροφή μας, εξασφαλίζοντας θερμιδικό έλλειμμα. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε να τρώμε φρούτα σε ανεξέλεγκτη ποσότητα και να περιμένουμε να χάσουμε βάρος. Όπως είναι λογικό, χρειάζεται μέτρο στις ποσότητες που καταναλώνουμε.

Σε ποια μορφή να τα προτιμήσουμε;

Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά αλλά και σε θερμίδες, τα αποξηραμένα φρούτα θα πρέπει να καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες, αφού 3 μικρά αποξηραμένα δαμάσκηνα ή σύκα ή 4 κομμάτια αποξηραμένα βερίκοκα αντιστοιχούν θερμιδικά σε ένα μέτριο φρούτο.

Οι φρέσκοι χυμοί φρούτων προσφέρουν στον οργανισμό μας πληθώρα απαραίτητων συστατικών, όπως υδατάνθρακες, μέταλλα, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικά. Ωστόσο, όταν θέλουμε να αδυνατίσουμε, καλό είναι να τους καταναλώνουμε με μέτρο και να μην υποτιμάμε τις θερμίδες τους. Κατά μέσο όρο ένα ποτήρι χυμού μπορεί να έχει γύρω στις 150 θερμίδες, ενώ παράλληλα δεν περιέχει τις φυτικές ίνες του φρούτου, οι οποίες επιφέρουν το αίσθημα κορεσμού.

Δεδομένου ότι ένα ποτήρι με φυσικό χυμό πορτοκαλιού περιέχει τόση ζάχαρη όση υπάρχει σε τουλάχιστον δύο ολόκληρα πορτοκάλια, είναι καλύτερο να προτιμάμε ολόκληρα τα φρούτα και όχι τον χυμό τους.

Τα smoothies αποτελούν μια μέση λύση, μεταξύ φρούτων και χυμών, αφού αν ρίξουμε ολόκληρο το φρούτο στο μπλέντερ είναι καλύτερα από το να πιούμε μόνο τον χυμό του.