Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσετε ως νέοι δρομείς είναι να μάθετε να τρέχετε μεγαλύτερες αποστάσεις, δίχως να κουράζεστε, να «καίτε» ή να τραυματίζετε τους μυς σας. Καθώς προσπαθείτε να βγείτε από τα όριά σας, είναι πιθανό να συναντήσετε τόσο σωματικά όσο και νοητικά εμπόδια.

Το μυστικό για τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων

Αυτό αποτελεί μέρος της διαδικασίας και της διδακτικής εμπειρίας με το τρέξιμο. Οι περισσότεροι μάλιστα, δρομείς μερικές φορές διστάζουν να ανεβάσουν τα χιλιόμετρα τους επειδή φοβούνται τον πιθανό πόνο ή την πλήξη που έρχεται με μεγάλες αποστάσεις.

Το κλειδί είναι να ξεκινήσετε αργά. Το τρέξιμο μεγαλύτερων αποστάσεων απαιτεί χρόνο και υπομονή, οπότε είναι καλύτερο να το προσεγγίσετε σταδιακά ώστε να αποφύγετε τους τραυματισμούς. Δοκιμάστε μερικές από αυτές τις στρατηγικές για να κάνετε τις διαδρομές μεγάλων αποστάσεων όχι μόνο μεγαλύτερες αλλά και πιο ευχάριστες.

Προπονήστε το σώμα σας για να τρέχετε περισσότερο

Το να γίνετε δρομέας μεγάλων αποστάσεων ξεκινά με τη δέσμευση για τακτική σωματική προπόνηση. Εκτός από το να είστε υπομονετικοί με την πρόοδο σας, υπάρχουν μερικά βασικά στοιχεία που δεν θα πρέπει να λείπουν από τις προπονήσεις σας.

Πάντα ξεκινάμε με προθέρμανση

Μια καλή προθέρμανση πριν από το τρέξιμο μπορεί να αποτρέψει ζητήματα, όπως ο πλευρικός πόνος και το σφίξιμο των μυών, που μπορεί να σαμποτάρουν το τρέξιμό σας ή να σας κάνουν επιρρεπείς στους τραυματισμούς.

Ξεκινήστε με μια γρήγορη βόλτα ή αργό τρέξιμο για να αυξήσετε τη θερμοκρασία του σώματός σας και να προετοιμάσετε τις αρθρώσεις σας για περισσότερα έντονη δραστηριότητα. Στη συνέχεια, κάντε μερικά δυναμικά τεντώματα για να προετοιμάσετε τους μυς σας για την μεγάλη απόσταση.

Με τον ίδιο τρόπο, μην ξεχάσετε την αποθεραπεία για τουλάχιστον πέντε λεπτά με εύκολο ρυθμό στο τέλος της διαδρομής σας. Αυτό θα βοηθήσει στη μείωση της συσσώρευσης γαλακτικού οξέος για την πρόληψη του πόνου στους μυς σας.

Προσοχή στην στάση σας

Κάντε ένα συνολικό έλεγχο στο σώμα σας, ξεκινώντας από το κεφάλι σας. Βεβαιωθείτε ότι κοιτάζετε προς τα πάνω, όχι κάτω προς τα πόδια σας. Χαλαρώστε τους ώμους σας, κρατήστε την πλάτη σας ευθεία και μην κρατάτε ένταση στα χέρια, τους καρπούς και τα χέρια σας.

Βεβαιωθείτε ότι τα πόδια σας είναι ίσια και ότι αναπνέετε βαθιά. Το τρέξιμο με σωστή στάση είναι σημαντικό για την αποφυγή τραυματισμών. Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να αποτρέψετε την κόπωση που μπορεί να σας εμποδίσει να τρέξετε περισσότερο.

Σταματήστε για διατάσεις

Το σφίξιμο σε διάφορους μυς αποτελεί μια από τις πιο συχνές αιτίες εξαιτίας της οποίας οι αρχάριοι δρομείς, αλλά και οι πιο έμπειροι, σταματούν πιο νωρίς. Εάν αισθάνεστε κάποιους από τους μυς σφιγμένους, τότε είναι καλύτερο να σταματήσετε για να κάνετε μερικές διατάσεις.

Στη συνέχεια, συνεχίστε την πορεία σας. Εάν αισθάνεστε πόνο που δεν βελτιώνεται, ίσως χρειαστεί να σταματήσετε να τρέχετε. Είναι σημαντικό να ακούτε το σώμα σας και τις ανάγκες σας για να προλάβετε ενδεχόμενους τραυματισμούς.