Όταν ξεκινάμε ένα πρόγραμμα αδυνατίσματος, εστιάζουμε στο να μειώσουμε τις θερμίδες που προσλαμβάνουμε, μειώνοντας την ποσότητα φαγητού που καταναλώνουμε. Ωστόσο, πολλές φορές μπορούμε να… εξοικονομήσουμε θερμίδες, χωρίς να μειώσουμε το φαγητό, αλλά μαγειρεύοντας πιο σωστά. Ανάλογα με τα υλικά και τις τεχνικές που χρησιμοποιούμε, το μαγείρεμά μας μπορεί να διευκολύνει ή να δυσκολέψει την προσπάθειά μας για αδυνάτισμα. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πώς μπορούμε να κάνουμε τα γεύματά μας πιο διαιτητικά.

Τα παρακάτω tips θα μας βοηθήσουν να κάνουμε τα πιάτα μας πιο «ελαφριά», μειώνοντας τον αριθμό θερμίδων που περιέχουν.

Πώς θα κάνουμε τα γεύματά μας πιο διαιτητικά;

Αποφεύγουμε το τηγάνισμα

Προτιμάμε τρόπους μαγειρέματος που δεν χρειάζονται μεγάλη ποσότητα λαδιού. Έτσι, το ψήσιμο στον φούρνο και στον ατμό είναι οι καλύτερες επιλογές. Μάλιστα, μπορούμε να δοκιμάσουμε να ψήσουμε στον φούρνο τροφές που παραδοσιακά μαγειρεύονται στο τηγάνι. Για παράδειγμα, αντί να τηγανίσουμε τις πατάτες, μπορούμε να τις κόψουμε με τον ίδιο τρόπο και να τις ψήσουμε στον φούρνο – σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί –, προσθέτοντας σημαντικά λιγότερη ποσότητα ελαιολάδου.

Χρησιμοποιούμε περισσότερα αρωματικά και μυρωδικά

Για να χαρίσουμε έξτρα γεύση στο φαγητό, βάζουμε λεμόνι, ξίδι, μουστάρδα, μπαχαρικά και διάφορα μυρωδικά. Αυτά τα συστατικά δεν αποδίδουν θερμίδες στα πιάτα μας και μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη δίαιτα προκειμένου να κάνουν τα γεύματά μας πιο νόστιμα, χωρίς ωστόσο να τα φορτώνουν με θερμίδες. Αποφεύγουμε λοιπόν τις πλούσιες ποσότητες λαδιού και αλατιού και δίνουμε γεύση με περισσότερα αρωματικά και μυρωδικά.

Προτιμάμε γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά

Όταν μια συνταγή περιέχει γάλα, γιαούρτι, τυρί ή κρέμα γάλακτος, προτιμάμε τα αντίστοιχα προϊόντα με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.

Βγάζουμε το ορατό λίπος από κρέας και πουλερικά

Προτού τα μαγειρέψουμε, αφαιρούμε το ορατό λίπος από το κρέας και τα πουλερικά.

Προσθέτουμε ελαιόλαδο με μέτρο

Το ελαιόλαδο είναι εξαιρετικά υγιεινό και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι μιας υγιεινής, μεσογειακής διατροφής. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι περιέχει θερμίδες. Συγκεκριμένα, μια κουταλιά της σούπας μάς δίνει 135 θερμίδες, επομένως θα πρέπει να το χρησιμοποιούμε σε μετρημένη ποσότητα όταν μαγειρεύουμε. Υπολογίζουμε 1-2 κουταλιές της σούπας ανά μερίδα φαγητού.

Ζητάμε άπαχο κιμά

Ζητάμε από τον κρεοπώλη μας κομμάτια άπαχου κρέατος για μαγειρευτά φαγητά, ώστε να γλιτώσουμε λιπαρά και θερμίδες.

Επιλέγουμε άπαχα αλλαντικά

Αν μια συνταγή περιέχει μπέικον ή ζαμπόν, το αντικαθιστούμε με άπαχα αλλαντικά από κοτόπουλο ή γαλοπούλα.

Προμηθευόμαστε αντικολλητικά σκεύη μαγειρικής

Με αυτόν τον τρόπο θα είμαστε σε θέση να αποφύγουμε την προσθήκη λιπαρών υλών ή έστω να χρησιμοποιήσουμε πολύ μικρότερη ποσότητα, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος να «κολλήσει» το φαγητό.