Όσον αφορά στο αδυνάτισμα, πιθανότατα γνωρίζετε σχεδόν όλα όσα πρέπει να βγάλετε από τη ζωή σας – τα γλυκά, τα τηγανιτά, τη σωματική αδράνεια, τα αναψυκτικά. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να εστιάζετε την προσπάθειά σας για απώλεια βάρους σε όλα όσα πρέπει να στερηθείτε. Στην πραγματικότητα, τα πιο επιτυχημένα προγράμματα απώλειας βάρους λειτουργούν επειδή περιλαμβάνουν χρήσιμες προσθήκες, όπως υγιεινά τρόφιμα, θετικό τρόπο σκέψης και πολλά άλλα.

5 πράγματα που πρέπει να προσθέσετε στη ζωή σας για εύκολο αδυνάτισμα

Ορίστε πέντε πράγματα που πρέπει να προσθέσετε στη ζωή σας για να χάσετε κιλά και να απολαύσετε τη διαδικασία.

1. Σταθερό πρόγραμμα διατροφής

Η διατήρηση μιας ρουτίνας είναι καθοριστική προκειμένου να καταφέρετε να αδυνατίσετε. Σκεφτείτε το σώμα σας σαν μια πολύπλοκη μηχανή που επηρεάζεται από ορμονικούς, περιβαλλοντικούς και συμπεριφορικούς παράγοντες. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να… εκπαιδευτείτε ώστε να λαχταράτε φαγητό την ίδια ώρα κάθε ημέρα και κατ’ επέκταση να κρατήσετε υπό έλεγχο τις λιγούρες σας. Προσπαθήστε λοιπόν να έχετε κάθε ημέρα την ίδια περίπου ώρα τα γεύματα και τα σνακ σας.

2. Τα αγαπημένα σας τρόφιμα

Μια υπερβολικά αυστηρή δίαιτα μπορεί να σας καταπιέσει και τελικά να οδηγήσει σε αντίθετα αποτελέσματα. Αυτή δεν είναι δικαιολογία για να τρώτε ό,τι θέλετε όποτε το θέλετε , αλλά μια πρόταση να τρώτε μερικά από τα τρόφιμα που πραγματικά σας αρέσουν – ακόμη κι αν δεν αποτελούν μέρος της «διατροφής» σας – μια στο τόσο. Σχετική έρευνα έδειξε ότι όταν τρώτε λαχταριστά φαγητά που σας αρέσουν (μια μπάλα παγωτό ή ένα κομμάτι πίτσα, για παράδειγμα), αυξάνεται η ντοπαμίνη, η οποία σας κάνει να αισθάνεστε καλά.

Τρώγοντας λοιπόν μερικές φορές τις αγαπημένες σας λιχουδιές ( και κρατώντας υπό έλεγχο τις μερίδες σας ), θα είστε σε θέση να απολαμβάνετε τη διατροφή σας και θα μειώσετε τις πιθανότητες να οδηγηθείτε κάποια στιγμή στην υπερφαγία.

3. Ένα ημερολόγιο ευγνωμοσύνης

Κοιτάτε φωτογραφίες στο Instagram και αρχίζετε να σκέφτεστε όλα όσα δεν έχετε; Σε κάποιο βαθμό, αυτό είναι φυσιολογικό, αφού η σύγχρονη κουλτούρα μάς ενθαρρύνει να συνεχίσουμε να αναζητούμε περισσότερα αντί να εκτιμάμε όσα έχουμε. Και αυτή η συνεχής προσπάθεια δεν είναι απλώς απογοητευτική και εξαντλητική – σας κάνει επίσης να νιώθετε σαν να έχετε ένα κενό που πρέπει να γεμίσετε, ρίχνοντας την αυτοεκτίμησή σας.

Η λύση: Κάθε βράδυ, γράψτε τρία πράγματα από την ημέρα σας, τα οποία σας έκαναν να νιώσετε ευγνωμοσύνη. Θα μπορούσαν να είναι τόσο απλά όσο το ότι κάνατε μια βόλτα στο πάρκο μετά το μεσημεριανό σας γεύμα ή ότι λάβατε ένα κομπλιμέντο από μια συνάδελφο. Αυτή η πρακτική μπορεί να φαίνεται ασήμαντη ή ακόμη και αστεία, ωστόσο θα μπορούσε να σας βοηθήσει να τονώσετε την αυτοεκτίμησή σας, να μειώσετε τη δυσαρέσκεια για το σώμα σας και ακόμη και να περιορίσετε τις ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες, σύμφωνα με σχετική έρευνα.

4. Προπονήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης

Όταν χάνετε βάρος, δεν απλώς μόνο λίπος – χάνετε επίσης μυς. Πολλοί άνθρωποι αποφεύγουν τις προπονήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης, επειδή νομίζουν ότι τα βάρη παχαίνουν. Στην πραγματικότητα όμως, τα βάρη όχι απλώς δεν παχαίνουν, αλλά είναι και ένας σημαντικός σύμμαχος στην προσπάθειά σας να αδυνατίσετε. Οι ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης ενισχύουν τον μεταβολισμό επειδή συνδέονται άμεσα με τη μυϊκή μάζα. Και όσο μεγαλύτερη μυϊκή μάζα έχετε, τόσο υψηλότερος είναι ο ρυθμός του μεταβολισμού σας.

Για να διατηρήσετε, λοιπόν, τη μυϊκή σας μάζα, φροντίστε να συμπεριλάβετε στις προπονήσεις σας βάρη, 2 φορές την εβδομάδα, και να στοχεύετε σε όλες τις μεγάλες μυϊκές ομάδες (π.χ. πόδια, πλάτη, θώρακα).

5. Ένα χόμπι

Οι άνθρωποι τείνουν να παίρνουν βάρος όταν έχουν πολύ ελεύθερο χρόνο ή βαριούνται. Βρείτε μια δραστηριότητα που σας φαίνεται ευχάριστη, ώστε να μείνετε δραστήριοι και να βελτιώσετε την ποιότητα της καθημερινότητάς σας.

Δραστηριότητες όπως το περπάτημα, η ποδηλασία, το διάβασμα βιβλίων ή το παιχνίδι με τα παιδιά σας μπορούν να σας προκαλέσουν συναισθήματα ολοκλήρωσης, ικανοποίησης και χαράς.