Τα τελευταία χρόνια πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι οι λέξεις «υδατάνθρακες» και «δίαιτα» δεν πάνε μαζί, αφού ένας από τους πιο διαδεδομένους διατροφικούς μύθους υποστηρίζει ότι οι υδατάνθρακες θα πρέπει να περιορίζονται σημαντικά όταν το ζητούμενο είναι η απώλεια βάρους. Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική.

Τελικά μπορούμε να τρώμε υδατάνθρακες στη δίαιτα;

Οι υδατάνθρακες αποτελούν βασικό κομμάτι μιας ισορροπημένης διατροφής και πρέπει να καλύπτουν περίπου το 50% – 55% της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων, σύμφωνα με τις διεθνείς συστάσεις. Άλλωστε, οι υδατάνθρακες αποτελούν τη βασική πηγή ενέργειας του οργανισμού μας, μέσω της πιο απλής μορφής τους που είναι η γλυκόζη.

Δεν είναι λάθος ότι όταν μειώνουμε τους υδατάνθρακες, ο οργανισμός για να βρει ενέργεια θα κινητοποιήσει την επόμενη διαθέσιμη πηγή του, που είναι το σωματικό λίπος. Ωστόσο, δεν πρέπει να κάνουμε υπερβολές. Μπορούμε να περιορίσουμε ελαφρώς τους υδατάνθρακες στην καθημερινή διατροφή μας, ανάλογα πάντα με τις ανάγκες του οργανισμού μας.

Τι πρέπει να έχουμε κατά νου…

Πέρα από την ποσότητα, ρόλο παίζει και η ποσότητα. Είναι λοιπόν σημαντικό να επιλέξουμε τους «σωστούς» υδατάνθρακες, ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές.

  • Αποφεύγουμε τη ζάχαρη και τα τρόφιμα που την περιέχουν (π.χ. το άσπρο ρύζι, το λευκό ψωμί, τα άσπρα μακαρόνια) και αντί αυτών επιλέγουμε ολικής άλεσης προϊόντα, που περιέχουν πιο σύνθετες μορφές υδατανθράκων.
  • Όταν τρώμε ζυμαρικά, φροντίζουμε να τα συνδυάζουμε με μια καλή πηγή πρωτεΐνης (π.χ. βραστές γαρίδες, κοτόπουλο), ώστε να εξασφαλίσουμε γρηγορότερο και με μεγαλύτερη διάρκεια κορεσμό.
  • Όταν θέλουμε να χάσουμε βάρος προσπαθούμε οι υδατάνθρακες που καταναλώνουμε να προέρχονται από τροφές όπως λαχανικά, όσπρια, ολικής άλεσης δημητριακά, ψωμί ολικής, παξιμάδι ολικής, μακαρόνια ολικής, καστανό ρύζι και γενικά από προϊόντα ολικής αλέσης
  • Ακόμη και στην περίπτωση των σύνθετων υδατανθράκων δεν παύει να ισχύει ο «κανόνας του μέτρου» όσον αφορά στο μέγεθος των μερίδων. Άλλωστε, η συνολική πρόσληψη θερμίδων είναι ο παράγοντας που καθορίζει τελικά την πορεία του σωματικού μας βάρους.