Τα άτομα που έχουν αναρρώσει από την covid-19, εμφάνισαν ισχυρή απόκριση αντισωμάτων μετά την πρώτη δόση του εμβολίου με τεχνολογία mRNA, αλλά μικρότερο όφελος μετά την δεύτερη δόση, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη από το Penn Institute of Immunology.

Ποιοι άνθρωποι μπορεί να καλύπτονται από μία δόση εμβολίου;

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο Science Immunology, υποδηλώνουν ότι μπορεί να χρειαστεί μόνο μία δόση εμβολίου για την παραγωγή επαρκούς απόκρισης αντισωμάτων.

Η ομάδα των ερευνητών διαπίστωσε ότι εκείνοι που δεν είχαν νοσήσει με την covid-19 δεν είχαν πλήρη ανοσοαπόκριση μόνο μετά τη λήψη της πρώτης δόσης εμβολίου τους, ενισχύοντας τη σημασία ολοκλήρωσης των δύο συνιστώμενων δόσεων για την επίτευξη ισχυρών επιπέδων ανοσίας.

Η μελέτη παρέχει περισσότερες πληροφορίες για την υποκείμενη ανοσοβιολογία των εμβολίων mRNA, τα οποία θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη διαμόρφωση μελλοντικών στρατηγικών εμβολίων.

«Αυτά τα ευρήματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, τόσο για τη βραχυπρόθεσμη όσο και για τη μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητα του εμβολίου, και αυτό προσθέτει στην κατανόησή μας για την ανοσοαπόκριση του εμβολίου mRNA μέσω της ανάλυσης των κυττάρων μνήμης Β» αναφέρει ο ανώτερος συγγραφέας E. John Wherry, διευθυντής του Penn Institute of Immunology στο Perelman School of Medicine στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας.

Πώς μας προστατεύουν τα εμβόλια;

Η ανθρώπινη ανοσοαπόκριση στα εμβόλια και τις λοιμώξεις έχει ως αποτέλεσμα δύο σημαντικά στοιχεία: Την παραγωγή αντισωμάτων που παρέχουν ταχεία ανοσία και τη δημιουργία Β κυττάρων μνήμης, τα οποία βοηθούν στη μακροπρόθεσμη ανοσία.

Αυτή η μελέτη αντιπροσωπεύει μία από τις πρώτες που αποκάλυψαν πώς οι αποκρίσεις των Β κυττάρων μνήμης διαφέρουν μετά τον εμβολιασμό σε άτομα που είχαν προηγουμένως υποστεί λοίμωξη, σε σύγκριση με εκείνα που δεν είχαν COVID-19.