Ο πόνος στη μέση είναι ιδιαίτερα ενοχλητικός και το καλύτερο που θα μπορούσατε να κάνετε για να ανακουφιστείτε είναι να ξεκουραστείτε για τουλάχιστον μία ημέρα στο κρεβάτι.

Ωστόσο, επειδή κάτι τέτοιο μπορεί να φαντάζει ως πολυτέλεια όταν πρέπει να εργαστείτε, είναι σημαντικό να βρείτε εναλλακτικούς τρόπους να περιορίσετε την ενόχληση.

Τι πρέπει να γνωρίζετε

Η συνήθης αιτία της οσφυαλγίας είναι το μυϊκό πιάσιμο (σπασμός) εξαιτίας μιας απότομης κίνησης που κάνατε ή της κακής στάσης του σώματός σας.

Ωστόσο, η αιτία του πόνου στη μέση μπορεί να είναι και πιο σοβαρή (π.χ. δισκο­κήλη, σπονδυλοαρθρίτιδα).

Σε κάθε περίπτωση, συνιστάται να πάρετε τη γνώμη ενός ειδικού αν ο πόνος στη μέση επιμένει για περισσότερο από δύο ημέρες με αμείωτη ένταση.

Πώς μπορείτε να ανακουφιστείτε από τον πόνο στη μέση

  • Όταν ο πόνος σας είναι έντονος πρέπει να ξεκουράζεστε ξαπλώνοντας. Ωστόσο, φροντίστε να δοκιμάσετε να κινηθείτε έστω για λίγα λεπτά, περπατώντας μέσα στο σπίτι ή κάνοντας μια βόλτα στο τετράγωνο του σπιτιού σας.
  • Βελτιώστε τη στάση του σώματός σας, μειώνοντας την πίεση που ασκείτε στο κάτω μέρος της πλάτης σας. Βάλτε στόχο να κρατάτε το κεφάλι σας σε ευθεία, χωρίς να σφίγγετε τους ώμους σας ή το πηγούνι σας να «πέφτει» προς τα εμπρός.
  • Για να μειώσετε την ενόχληση όταν είστε ξαπλωμένοι, δοκιμάστε να ξαπλώσετε σε εμβρυϊκή στάση βάζοντας ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα πόδια σας.
  • Βάλτε στη fitness ρουτίνα σας ασκήσεις που ενισχύουν τον «πυρήνα» σας. Όταν αναφερόμαστε στον «πυρήνα» του σώματός μας, εννοούμε τις περιοχές των κοιλιακών τοιχωμάτων, τη λεκάνη, την οσφυϊκή περιοχή και την ικανότητά τους να σταθεροποιούν το σώμα όταν κινούμαστε. Τέτοιες ασκήσεις είναι οι κοιλιακοί (ροκανίσματα), η σανίδα και οι ραχιαίοι.
  • Τεντωθείτε εκτελώντας διατατικές ασκήσεις που στοχεύουν στην περιοχή της μέσης σας. Η γιόγκα είναι μια μορφή άσκησης που περιλαμβάνει πολλές ασκήσεις stretching, οι οποίες μπορούν να σας προσφέρουν ανακούφιση από τον πόνο στη μέση.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο το workout που θα ανακουφίσει τη μέση σας: