Μετά από μία ημέρα έντονης σωματικής δραστηριότητας, ο ύπνος έρχεται στα παιδιά μας γλυκά, χωρίς «μάχες» και διαφωνίες. Όμως αυτός δεν είναι ο μόνος λόγος -ούτε ο πιο σημαντικός- για να εντάξετε τη γυμναστική στην οικογενειακή σας ρουτίνα.

Γιατί αξίζει να γυμνάζεστε μαζί με το παιδί

Όσον αφορά στους ενήλικες, η γυμναστική προάγει την υγεία της καρδιάς, αναβαθμίζει την ποιότητα ύπνου, τονώνει την ψυχολογία, αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας, ενισχύει την εγκεφαλική λειτουργία και φυσικά σμιλεύει το σώμα.

Όσον αφορά στα παιδιά, η σωματική άσκηση βοηθάει στην ανάπτυξη ενός υγιούς μυοσκελετικού και καρδιαγγειακού συστήματος, στη διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους, στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησής τους και στην καταπολέμηση του στρες. Επίσης, όταν εντάσσετε τη γυμναστική στη ζωή του παιδιού σας, το βοηθάτε να υιοθετήσει μια καλή συνήθεια που θα το ακολουθεί στη μετέπειτα ζωή του.

Άλλωστε, ως γονείς αποτελείτε για το παιδί σας το πιο καθοριστικό πρότυπο. Ένα παιδί λοιπόν που βλέπει τους γονείς του να γυμνάζονται και να είναι δραστήριοι, είναι πιο πιθανό να ακολουθήσει το παράδειγμά τους.

Ειδικά αυτήν την περίοδο που το παιδί είναι διαρκώς μέσα στο σπίτι και δεν έχει την ευκαιρία να παίξει με τους συμμαθητές του ή να συμμετέχει σε κάποια αθλητική ομάδα, είναι ακόμη πιο σημαντικό να φροντίσετε ώστε να μένει δραστήριο.

Ιδέες για να γυμναστείτε μαζί με το παιδί

Στο σπίτι

Τι καλύτερο από το να εκμεταλλευτείτε τον ελεύθερο χρόνο που έχετε στο σπίτι για να γυμναστείτε; Στο Διαδίκτυο μπορείτε να βρείτε πολλά προγράμματα γυμναστικής, κάποια εκ των οποίων είναι κατάλληλα και για παιδιά. Σίγουρα θα εντυπωσιαστείτε από την ευλυγισία του μικρού σας, κάνοντας γιόγκα στο σπίτι!

Περπάτημα

Δεν χρειάζονται υπερβολές. Ακόμα και μισή ώρα χαλαρού περπατήματος στη γειτονιά σας μπορεί να σας κρατήσει δραστήριους. Παράλληλα, μπορείτε να παρατηρείτε και να σχολιάζετε τα πράγματα που σας κάνουν εντύπωση γύρω σας ή να συζητάτε με το παιδί. Ειδικά αν έχετε σκύλο, είναι ακόμα πιο εύκολο να καθιερώσετε τη συνήθεια της βόλτας.

Χορός

Μετακινήστε πιο πέρα τα έπιπλα του σαλονιού, ώστε να απελευθερώσετε χώρο, βάλτε τα αγαπημένα σας τραγούδια δυνατά και χορέψτε μαζί με το παιδί. Το μικρό σας είναι ικανό να χορεύει ασταμάτητα με τις ώρες και σίγουρα θα σας φτιάξει τη διάθεση να το βλέπετε να διασκεδάζει.

Ποδήλατο

Ειδικά τώρα που ο καιρός προσφέρεται, μπορείτε να πάρετε τα ποδήλατά σας και να κάνετε μια υπέροχη βόλτα με το παιδί σας. Η ποδηλασία εκτός από ευχάριστη και ευεργετική για το σώμα, είναι και ένας καλός τρόπος να αποσυμπιεστείτε από την ένταση.