Μετά από lockdown και Πάσχα πιθανότατα βλέπετε το νούμερο που αναγράφεται στη ζυγαριά κάπως αυξημένο. Αντί όμως να πανικοβληθείτε και να αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια ακραία δίαιτα, πάρτε μια βαθιά ανάσα και διαβάστε τις συμβουλές μας για να «ξεφουσκώσετε» εύκολα και γρήγορα.

Το μυστικό για να «ξεφουσκώσετε»

Το μυστικό λοιπόν για να «ξεφουσκώσετε» άμεσα βασίζεται στην ισορροπία καλίου και νατρίου στον οργανισμό σας. Το νάτριο (το αλάτι δηλαδή) προκαλεί κατακράτηση υγρών και φούσκωμα, ενώ αντίθετα το κάλιο και το νερό -βασικά συστατικά των λαχανικών και των φρούτων- ευνοούν τη διούρηση, άρα και το «ξεφούσκωμα» και την αποτοξίνωση του οργανισμού. Άλλωστε, όταν αυξάνετε τα λαχανικά και τα φρούτα στη διατροφή σας, καταναλώνετε πολλές φυτικές ίνες, οι οποίες αφενός σας χορταίνουν και αφετέρου σας βοηθούν στο να έχετε περισσότερες κενώσεις (ειδικά όταν πίνετε συνδυαστικά και πολύ νερό). Παράλληλα, μειώνοντας τα αλμυρά τρόφιμα, που είναι ταυτόχρονα και πιο λιπαρά, χάνετε και λίπος.

Ποια τρόφιμα να επιλέξετε

Προκειμένου να «ξεφουσκώσετε», εντάξτε στη διατροφή σας τροφές πλούσιες σε κάλιο. Κι ενώ η μπανάνα είναι η πιο διάσημη πηγή καλίου, δεν είναι η μόνη ούτε η πιο πλούσια. Για να αυξήσετε λοιπόν την πρόσληψη καλίου, βάλτε στη διατροφή σας τις παρακάτω τροφές.

  • Πράσο
  • Σπαράγγι
  • Αγκινάρα
  • Πράσινη πιπεριά
  • Ακτινίδιο
  • Πορτοκάλι
  • Γκρέιπφρουτ
  • Σύκα
  • Σολομός
  • Σουσάμι
  • Αρακάς
  • Μπάμιες
  • Μπανάνα
  • Κίτρινη κολοκύθα
  • Αβοκάντο
  • Γλυκοπατάτα
  • Αποξηραμένα βερίκοκα
  • Σπανάκι
  • Σέσκουλα
  • Παντζάρια
  • Ρόδι
  • Δαμάσκηνα

Επίσης, αν και δεν σας δίνουν κάλιο, επιλέξτε:

  • Ανάλατους ξηρούς καρπούς (σε περιορισμένες ποσότητες όμως, γιατί είναι πλούσιοι σε θερμίδες).
  • Άπαχη πρωτεΐνη, που σας χορταίνει χωρίς να σας επιβαρύνει με θερμίδες, όπως: αυγά, μανιτάρια, στήθος κοτόπουλου χωρίς πέτσα, ψαρονέφρι, φιλέτο ψαριού, γαρίδες.

Ποια τρόφιμα να αποφύγετε

  • Ορισμένες τροφές αν και ιδιαίτερα θρεπτικές, μπορούν σας φουσκώσουν παροδικά. Γι’ αυτό μπορείτε να τις αποφύγετε για μερικές ημέρες, μέχρι να νιώσετε πιο ανάλαφροι. Οι συνήθεις ύποπτοι είναι η ντομάτα, τα όσπρια, το λάχανο, το μπρόκολο, το κουνουπίδι και τα κρεμμύδια.
  • Τις έτοιμες και συσκευασμένες τροφές που περιέχουν πολύ αλάτι, όπως οι κονσέρβες, κάθε είδος έτοιμου φαγητού και τα αρτοποιήματα (και το ψωμί).
  • Τα λιπαρά κρέατα.
  • Τα γαλακτοκομικά (κυρίως τα τυριά, που είναι ταυτόχρονα αλμυρά και λιπαρά), επειδή για να μεταβολιστούν από τον οργανισμό χρειάζονται νερό σε τετραπλάσια ποσότητα από τη δική τους, οπότε και επιβαρύνουν το σώμα με κατακράτηση υγρών.

Εστιάστε στην ενυδάτωσή σας

  • Φροντίστε να πίνετε άφθονο νερό καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Για να του δώσετε μια πιο… ενδιαφέρουσα γεύση και να κάνετε την κατανάλωσή του πιο ευχάριστη, μπορείτε να ρίξετε σε αυτό κομμάτια φρούτων και λαχανικών.
  • Αποφύγετε τα αναψυκτικά καθώς περιέχουν πολλή ζάχαρη και επιπλέον φουσκώνουν, τη σόδα επειδή περιέχει νάτριο, τα αλκοολούχα ποτά γιατί φουσκώνουν (ειδικά η μπίρα). Αν θελήσετε να πιείτε αλκοόλ, προτιμήστε λίγο κρασί.
Ακολουθήστε το στο Google News