Μπορεί να νομίζετε ότι όσο λιγότερο τρώτε τόσο πιο γρήγορα θα αδυνατίσετε, τα πράγματα όμως είναι διαφορετικά. Το να τρώτε ελάχιστα μπορεί να στερήσει απαραίτητα θρεπτικά συστατικά από τον οργανισμό σας, να «ρίξει» τα επίπεδα ενέργειας και διάθεσής σας, να προάγει μια ανθυγιεινή σχέση με το φαγητό και παράλληλα να υπονομεύσει την προσπάθειά σας για αδυνάτισμα.

Όταν σταθερά τρώτε λιγότερο από όσο χρειάζεται ο οργανισμός σας, επιβραδύνεται ο μεταβολισμός σας και κατ’ επέκταση περιορίζεται η ικανότητά σας να χάνετε βάρος. Κάπως έτσι καταλήγετε και να μην τρώτε και να μη χάνετε βάρος.

Βέβαια, ο οργανισμός σας χρειάζεται όχι μόνο τον κατάλληλο αριθμό θερμίδων προκειμένου να λειτουργεί εύρυθμα και να καλύπτει τις ανάγκες του σε ενέργεια, αλλά και τη σωστή ποσότητα θρεπτικών συστατικών (υδατάνθρακες, λιπαρά, πρωτεΐνες), βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων.

Με λίγα λόγια, ο στόχος σας πρέπει να είναι η υιοθέτηση μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής που θα καλύπτει τις ανάγκες του οργανισμού σας, ενώ παράλληλα θα σας επιτρέπει να αδυνατίζετε.

Τα σημάδια ότι δεν τρώτε αρκετά για να χάσετε βάρος

*Είστε κουρασμένοι και νευρικοί

Όταν περνάτε μεγάλες περιόδους νηστικοί, το σάκχαρο στο αίμα σας τείνει να πέφτει. Εάν δεν φάτε κάτι για να αυξήσετε το σάκχαρο στο αίμα σας και παραμείνει χαμηλό, η ικανότητά σας να συγκεντρωθείτε και να είστε υπομονετικοί με τους άλλους μειώνεται. Η κούραση προκύπτει επίσης όταν δεν τρώτε αρκετά, γιατί απλά δεν παρέχετε στο σώμα και το μυαλό σας αρκετή ενέργεια. Αυτές οι αντιδράσεις είναι συχνά ο τρόπος του σώματός σας να σας λέει τι πραγματικά χρειάζεστε.

*Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε

Όταν πέφτετε για ύπνο με άδειο στομάχι, μπορεί να παρατηρήσετε ότι δυσκολεύεστε να χαλαρώσετε και να κοιμηθείτε. Φροντίστε λοιπόν να έχετε ένα ελαφρύ γεύμα τουλάχιστον 2 ώρες πριν τον ύπνο.

*Αντιμετωπίζετε δυσκοιλιότητα

Όταν το σώμα σας δεν λαμβάνει όσες θερμίδες χρειάζεται για να καλύψει τις ανάγκες σας, το πεπτικό σας σύστημα μπορεί να λειτουργεί πιο αργά για να διατηρήσει ενέργεια. Ως αποτέλεσμα, αυτό μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα. Επίσης, το να μην τρώτε αρκετές φυτικές ίνες – κάτι που συνηθίζεται όταν περιορίζετε τις θερμίδες που προσλαμβάνετε – μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα.

*Δεν χάνετε βάρος

Όταν το βάρος σας δεν μειώνεται ή ακόμη και αυξάνεται ενώ βρίσκεστε σε δίαιτα, η απάντηση δεν είναι το να τρώτε ακόμη λιγότερο. Αντί να παρέχετε στο σώμα σας λιγότερη ενέργεια, υπονομεύοντας τον μεταβολισμό σας, η λύση είναι συχνά να τρώτε περισσότερο.

Ξεκινήστε προσθέτοντας ένα ή δύο σνακ μεταξύ των γευμάτων σας και φροντίστε να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας όλα τα μακροθρεπτικά συστατικά – πρωτεΐνες, λίπη και υδατάνθρακες. Όταν αρχίσετε να τροφοδοτείτε σωστά το σώμα σας, το βάρος σας θα καταλήξει εκεί που πρέπει να είναι.