Για τους περισσότερους από εμάς, τα ζυμαρικά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής μας. Ωστόσο, μερικές φορές στην προσπάθειά σας να χάσετε βάρος ή να υιοθετήσετε μια πιο υγιεινή διατροφή, μπορεί να αναρωτιέστε αν πρέπει να απαρνηθείτε τα αγαπημένα σας μακαρόνια. Τα καλά νέα για τους απανταχού… μακαρονάδες είναι ότι μπορείτε να απολαμβάνετε τα ζυμαρικά σας χωρίς ενοχές, ακολουθώντας τις πέντε παρακάτω συμβουλές που θα τα κάνουν πιο υγιεινά.

5 τρόποι να κάνετε τα ζυμαρικά σας πιο υγιεινά

1. Ρίξτε αλάτι στο νερό, όχι στο πιάτο

Προτού ρίξετε τα ζυμαρικά σας στο νερό που βράζει, φροντίστε να έχετε ρίξει στην κατσαρόλα επαρκή ποσότητα αλατιού. Το αλάτι διαλύεται στο νερό, χαρίζοντας μια πιο πλούσια γεύση στα μακαρόνια, χωρίς να χρειάζεται να προσθέσετε στη συνέχεια έξτρα αλάτι ή πολύ τυρί. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ένα γεύμα με λιγότερο νάτριο και κατ΄επέκταση λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσετε κατακράτηση υγρών.

2. Προτιμήστε τα ολικής άλεσης

Τα τρόφιμα ολικής άλεσης είναι προτιμότερα από τα αντίστοιχα απλά, όχι επειδή περιέχουν λιγότερες θερμίδες (η διαφορά τους είναι ελάχιστη), αλλά επειδή έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Έτσι, τα ζυμαρικά ολικής άλεσης περιορίζουν την αύξηση στο σάκχαρο του αίματός σας και παράλληλα σας χορταίνουν γρηγορότερα και για περισσότερη ώρα.

3. Προσθέστε λαχανικά

Αντί να βάλετε μια σάλτσα σε κονσέρβα ή υπερβολικό τυρί, γεμίστε το πιάτο σας με φρέσκα, εποχιακά λαχανικά. Σκεφτείτε ότι όταν κοιτάζετε το πιάτο με τα ζυμαρικά σας, τα λαχανικά πρέπει να είναι ο πρωταγωνιστής, ενώ τα μακαρόνια απλώς η βάση. Για να το πετύχετε αυτό υπολογίστε 2-3 μερίδες λαχανικών για κάθε πιάτο ζυμαρικών. Πλούσια σε φυτικές ίνες και βιταμίνες, τα λαχανικά θα χαρίσουν θρεπτική αξία αλλά και χρώμα στο πιάτο σας.

4. Μην ξεχνάτε την πρωτεΐνη

Το άμυλο που περιέχουν τα ζυμαρικά μπορεί να οδηγήσει σε γρήγορη αύξηση του σακχάρου στο αίμα σας. Και όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας αυξάνονται γρήγορα, τείνουν να πέφτουν εξίσου γρήγορα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καταλήγετε με λιγούρες για ακόμη περισσότερους υδατάνθρακες. Για να μετριάσετε, λοιπόν, την αιχμή του σακχάρου στο αίμα σας, συνδυάστε τα ζυμαρικά σας μαζί με κάποια πηγή πρωτεΐνης, όπως το κοτόπουλο, η γαλοπούλα, ο τόνος, οι γαρίδες ή ο σολομός. Αν είστε χορτοφάγοι, μπορείτε να προσθέσετε κιμά σόγιας ή μερικές φακές.

5. Βρείτε «έξυπνες» εναλλακτικές

Μερικές μικρές αλλαγές είναι αρκετές για να μειώσετε σημαντικά τον αριθμό θερμίδων που περιέχει το πιάτο με τα ζυμαρικά σας.

  • Επιλέξτε τυρί με χαμηλά λιπαρά.
  • Αν μια συνταγή ζυμαρικών περιέχει μπέικον ή ζαμπόν, αντικαταστήστε το με άπαχα αλλαντικά από γαλοπούλα ή κοτόπουλο.
  • Ζητήστε από τον κρεοπώλη σας να σας δώσει άπαχο κιμά.
  • Σε μια συνταγή που περιέχει κρέμα γάλακτος, επιλέξτε τη light εκδοχή της ή αντικαταστήστε τη με γιαούρτι.