Εάν δεν μπορείτε να κάνετε ένα πλήρες push-up, τότε η συνηθισμένη λύση περιλαμβάνει την παραλλαγή της άσκησης με τα γόνατα στο έδαφος, μιας και έτσι μπορείτε ακόμα να γυμνάσετε τα χέρια, το στήθος αλλά και τους ώμους σας, μειώνοντας λίγο το βάρος και διευκολύνοντας το σώμα σας.

Γιατί να αποφύγετε τα push-up στα γόνατα

Αν και αυτό είναι καλό όταν βρίσκεστε στην μέση μιας δύσκολης προπόνησης, σύμφωνα με τους ειδικούς στο τομέα του fitness, δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για να προετοιμάσετε το σώμα σας για ένα ολοκληρωμένο push-up.

«Δεν συνιστώ  push-ups από τα γόνατα. Στην πραγματικότητα, πιστεύω ότι κάνουν περισσότερο ζημιά παρά κάτι καλό» αναφέρει η προπονήτρια Charlee Atkins. «Όταν κάνετε την κίνηση από τα γόνατά σας, είναι εύκολο να κολλήσετε σε αυτό το μοτίβο, επειδή δεν σας βοηθά να ενισχύσετε τους τομείς που χρειάζεστε για να προχωρήσετε» αναφέρει.

«Το push-up δεν είναι μόνο μια άσκηση αφιερωμένη στο πάνω μέρος του σώματος, αλλά είναι μια άσκηση για ολόκληρο το σώμα. Για να κάνετε την άσκηση αυτή πρέπει να έχετε αρκετή δύναμη στα χέρια για να σηκώσετε το σώμα σας από το έδαφος και πρέπει επίσης να έχετε αρκετή δύναμη κορμού για να υποστηρίξετε το κάτω μέρος της πλάτης και τους γοφούς» εξηγεί.

Η σταθερότητα του ισχίου εξαρτάται από την αντοχή του πυρήνα και των γλουτών. «Εάν δεν έχετε μαζί όλα αυτά τα κομμάτια κινδυνεύετε να τραυματίσετε τους ώμους και το κάτω μέρος της πλάτης σας» προειδοποιεί η προπονήτρια  Charlee Atkins.

Τι να κάνετε εναλλακτικά

Υπάρχουν αντ ‘αυτού μερικά απλά βήματα που μπορείτε να κάνετε για να επιτύχετε τον στόχο σας και να κάνετε push-ups σε πλήρες εύρος.

Η Charlee Atkins προτείνει συγκεκριμένα να εξασκηθείτε μέχρι να εξοικειωθείτε πλήρως με την σανίδα για να δυναμώσετε τόσο τον κορμό σας όσο και τα χέρια σας. Στη συνέχεια, θα πρέπει να εκπαιδεύσετε το σώμα σας για να χειριστείτε το βάρος του για να μπορείτε να μετακινηθείτε από αυτήν τη θέση.

«Αντί να πέφτετε στα γόνατα μειώστε την απόσταση με το έδαφος, τοποθετώντας τα χέρια σας σε έναν πάγκο, κρατώντας τα γόνατα μακριά από το έδαφος και το σώμα σε ευθεία γραμμή. Στη συνέχεια, εκπαιδεύστε το σώμα σας για να κατεβείτε πιο κοντά στη νέα επιφάνεια.

Μόλις μπορέσετε να κάνετε με επιτυχία 10 έως 12 push-ups σε αυτήν την επιφάνεια, αυξήστε την απόστασή σας μέχρι τελικά να κάνετε push-up, ακουμπώντας τα χέρια σας απευθείας στο έδαφος» καταλήγει.