Όταν το στρες κυμαίνεται σε φυσιολογικά επίπεδα μπορεί να λειτουργήσει σαν ένα καλό κίνητρο για να φέρετε εις πέρας τις υποχρεώσεις σας και να πετύχετε τους στόχους σας. Όταν όμως αποτελεί τον βασικό μηχανισμό σας για να ανταποκρίνεστε στις καταστάσεις, υποβαθμίζει την ποιότητα της ζωής σας, επιβαρύνοντας την ψυχική αλλά και σωματική υγεία σας.

Ειδικά τις περιόδους που το στρες έχει μπει για τα καλά στην καθημερινότητά σας, είναι πιο σημαντικό από ποτέ να βρείτε λειτουργικούς τρόπους να το διαχειρίζεστε, για το καλό της ψυχικής αλλά και συνολικής υγείας σας.

Οι κινήσεις που θα σας βοηθήσουν να μειώσετε το στρες στην καθημερινότητά σας

Εστιάστε στη στιγμή

Αντί να σκέφτεστε όλα όσα συμβαίνουν στον κόσμο, εστιάστε στο τι σας συμβαίνει τη δεδομένη στιγμή. Προσπαθήστε να σταματήσετε να ανησυχείτε για το μέλλον και να σκεφτείτε τι έχετε τώρα. Κάντε μια παύση, δώστε προσοχή στο περιβάλλον γύρω σας και επικεντρωθείτε στη βελτίωση της δεδομένης στιγμής. Έτσι, όχι μόνο θα αποφορτιστείτε, αλλά θα είστε επίσης σε θέση να διαχειριστείτε καλύτερα την τρέχουσα κατάσταση.

Εξασκήστε την ευγνωμοσύνη σας

Μπορεί να σας φαίνεται ακατόρθωτο το να νιώσετε ευγνωμοσύνη όταν παράλληλα είστε στρεσαρισμένοι, ωστόσο όταν φέρνετε στο μυαλό σας όσα σας δίνουν χαρά μπορείτε να βελτιώσετε άμεσα τη διάθεσή σας. Δοκιμάστε λοιπόν να ξεκινήσετε ένα καθημερινό ημερολόγιο όπου θα καταγράφετε όλα όσα σας κάνουν να αισθάνεστε ευγνώμονες.

Βγείτε μια βόλτα στο πάρκο της γειτονιάς σας

Σχετική μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που σύχναζαν καθημερινά στα αστικά πάρκα για 20 λεπτά κατά μέσο όρο ανέφεραν σημαντική αύξηση στην ικανοποίησή τους από τη ζωή μετά τη βόλτα τους. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η βελτίωση αυτή συνδέεται άμεσα με τη μείωση των επιπέδων στρες που προσφέρει η επαφή με τη φύση. Τι καλύτερο λοιπόν από το να ανακαλύψετε τους χώρους πρασίνου της γειτονιάς σας;

Βάλτε στη ζωή σας τη γυμναστική

Η σωματική άσκηση μειώνει τα επίπεδα των ορμονών του στρες και παράλληλα διεγείρει την παραγωγή ενδορφινών, χημικών που λειτουργούν ως «φυσικά παυσίπονα» και τονωτικά της διάθεσης. Οι ενδορφίνες είναι αυτές που ευθύνονται για τα αισθήματα χαλάρωσης και αισιοδοξίας που συνοδεύουν τις προπονήσεις σας.

Ακούστε μουσική

Σύμφωνα με σχετική μελέτη που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης, η ακρόαση μουσικής αποτελεί έναν αποτελεσματικό τρόπο για την καλύτερη διαχείριση του στρες. Άλλωστε, θα έχετε παρατηρήσει και οι ίδιοι ότι το αγαπημένο σας τραγούδι μπορεί να αποσπάσει την προσοχή σας από αρνητικές σκέψεις και ανησυχίες που όχι μόνο δεν σας βοηθούν, αλλά μπορεί και να εντείνουν τον πανικό σας.

Ξεκουραστείτε επαρκώς

Ο ανεπαρκής ύπνος αυξάνει τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, ενώ το στρες οδηγεί σε δυσκολίες ύπνου. Για να βγείτε από αυτόν τον φαύλο κύκλο, πρέπει να υιοθετήσετε τις σωστές συνήθειες. Φροντίστε να τηρείτε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου, ξαπλώνοντας και ξυπνώντας κάθε ημέρα τις ίδιες ώρες, αποφύγετε την έκθεση στο τεχνητό φως και τις οθόνες πριν τον ύπνο και κάντε ένα χαλαρωτικό ντους που θα σας προετοιμάσει για έναν ποιοτικό ύπνο.

Ζητήστε τη βοήθεια ενός ειδικού

Όταν το άγχος φτάνει σε σημείο να μειώνει τη λειτουργικότητά σας και να δυσκολεύει την καθημερινότητά σας, καλό θα ήταν να αναζητήσετε τη βοήθεια ενός διαπιστευμένου ψυχοθεραπευτή.