Ο ποιοτικός ύπνος αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για την υγεία σας. Αρκετοί τείνουν να αφήνουν την τηλεόραση ανοιχτή, καθώς θεωρούν ότι έτσι θα αποκοιμηθούν πιο εύκολα, οι ερευνητές όμως… έχουν άλλη άποψη επί του θέματος. Όταν κοιμάστε με ανοιχτή την τηλεόραση, αυξάνετε την έκθεση στο μπλε φως γεγονός που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για παχυσαρκία, διαβήτη και άλλα προβλήματα υγείας.

Πώς επηρεάζει η τηλεόραση τον ύπνο;

Πολλές μελέτες εξετάζουν πώς μας επηρεάζουν πράγματα όπως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πολλές μελέτες εξετάζουν επίσης πώς οι συσκευές που χρησιμοποιούμε για την προβολή τους, όπως τα κινητά τηλέφωνα, οι φορητοί υπολογιστές και οι τηλεοράσεις, επηρεάζουν την υγεία μας.

Ενώ μεγάλο μέρος των ερευνών βρίσκεται σε εξέλιξη, η γενική σύσταση βάσει δεδομένων φαίνεται να είναι η ίδια: Εάν μπορείτε να αποφύγετε τη χρήση αυτού του τύπου τεχνολογίας ενώ βρίσκεστε στο κρεβάτι, θα ήταν καλύτερο.

Παρόλο που μπορεί να διαπιστώσετε ότι η τηλεόραση σας βοηθά να αποκοιμηθείτε, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η ποιότητα του ύπνου πιθανότατα να μειωθεί.

Γιατί να μην κοιμάστε με την τηλεόραση

Ο ύπνος με την τηλεόραση ανοιχτή μπορεί να διαταράξει τα όνειρά σας, τον ύπνος σας αλλά και τις ορμόνες σας.

Μπορεί να αυξηθεί το «χρέος ύπνου»

Οι ειδικοί συνιστούν στους ενήλικες να κοιμούνται περίπου 8 ώρες κάθε βράδυ. Οποιοδήποτε ποσό ύπνου λιγότερο από αυτές τις 8 ώρες ορίζεται από τους ειδικούς ως «χρέος ύπνου». Έτσι, εάν κοιμηθείτε για 6 ώρες, έχετε 2 ώρες χρέους. Όπως κάθε χρέος, το χρέος ύπνου είναι κάτι που θέλετε να αποφύγετε.

Μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά σας να σκέφτεστε καθαρά και να εστιάζετε καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας σας. Με την πάροδο του χρόνου, το χρέος ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα ψυχικής και σωματικής υγείας.

Μειώνει την παραγωγή μελατονίνης

Η μελατονίνη είναι η ορμόνη που μας βοηθά να κοιμηθούμε. Αυτό σηματοδοτεί στο σώμα σας ότι είναι ώρα να ξεκουραστείτε. Οι τηλεοράσεις και άλλες συσκευές που παράγουν μπλε φως μπορούν να μειώσουν την ποσότητα της μελατονίνης.

Αυτό μπορεί  με την σειρά του να δυσκολέψει τον εγκέφαλο να αναγνωρίσει την ημέρα και την νύχτα. Όταν ο εγκέφαλός σας πιστεύει ότι είναι ακόμα πρωί στη μέση της νύχτας, μπορεί να μετατρέψει τον ύπνο σε πραγματική πρόκληση.

Έχει επιπτώσεις για την υγεία

Αφήνοντας την τηλεόραση ανοιχτή όσο κοιμάστε μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικά μειωμένο ύπνο. Χωρίς επαρκή ύπνο, έχετε περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσετε μια ποικιλία επιπτώσεων στην υγεία, όπως:

  • Υψηλή αρτηριακή πίεση.
  • Εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.
  • Αδύναμη μνήμη.