Πολλά και ορισμένες φορές… παράξενα είναι αυτά που «αφήνει» ο κοροναϊός σε όσους έχουν αντιμετωπίσει την αναπνευστική λοίμωξη covid-19, από έναν επίμονο ξηρό βήχα έως και την τριχόπτωση. Τώρα μια νέα επίπτωση αφορά τα «covid nails», τα νύχια δηλαδή του κοροναϊού, γνωστά και ως γραμμές Beau.

Τι σημαίνουν οι γραμμές στα νύχια

Ο Tim Spector, Βρετανός επιδημιολόγος και κύριος ερευνητής της εφαρμογής Zoe COVID Symptom Study, έγραψε πρόσφατα για το φαινόμενο, συμπεριλαμβάνοντας και ενδεικτική φωτογραφία:

«Τα νύχια σας φαίνονται περίεργα; Τα νύχια covid αναγνωρίζονται όλο και περισσότερο, καθώς τα νύχια ανακάμπτουν κατόπιν της λοίμωξης, με το κύκλο ανάπτυξής τους να ανακάμπτει αφήνοντας μια διακριτή γραμμή. Μπορεί να το διακρίνετε χωρίς κάποιο άλλο ήπιο σύμπτωμα, όπως δερματικά εξανθήματα και φαίνεται ακίνδυνο» εξηγεί.

Πότε μπορεί να τις παρατηρήσετε

Πράγματι, υπάρχει και ιατρικός όρος που περιγράφει το φαινόμενο αυτό και δεν είναι άλλο από τις γραμμές Beau.

«Όταν ο οργανισμός αντιμετωπίζει ένα μεγάλο στρες, ό πως μια ασθένεια, υπάρχει και μια αλλαγή στο κύκλο των νυχιών» εξηγεί η δερματολόγος, δρ. Doris Day από την Νέα Υόρκη.

Όπως επισημαίνει η ίδια, αν έχετε μολυνθεί από τον νέο κοροναϊό, πιθανότατα να μην δείτε αυτές τις αλλαγές στα νύχια σας άμεσα. Αντ ‘αυτού, επισημαίνει ότι μπορεί να χρειαστούν δύο έως και τρεις μήνες για να εμφανιστούν.

Τι θα σας προειδοποιήσει

Πρόκειται για αυλακώσεις που εκτείνονται οριζόντια κατά μήκος της πλάκας των νυχιών σας, σύμφωνα με το Harvard Health. Τα νύχια covid/γραμμές Beau μπορεί να μοιάζουν με αυλακώσεις ή εσοχές, σύμφωνα με την δρ. Doris Day.

Αυτό δεν θα συμβεί απαραίτητα σε όλους και τείνει να είναι πιο εμφανής σε ορισμένους ανθρώπους συγκριτικά με άλλους. «Άλλοι άνθρωποι μπορεί να μην το παρατηρήσουν καν, καθώς δεν είναι τόσο προφανές» εξηγεί η δρ. Doris Day.