Στην εκπομπή Mega Σαββατοκύριακο μίλησε ο πρόεδρος του Ελληνικού Κολλεγίου Οφθαλμολογίας, Ιωάννης Μηνάς Ασλανίδης, αναφορικά με το σύνδρομο υπολογιστών και τις επιπτώσεις που έχει για την υγεία των ματιών μας, αλλά και γενικότερα, το να καθόμαστε μπροστά σε οθόνες πολλές ώρες την ημέρα.

«Είναι πολύ επίκαιρο πρόβλημα το να περνάμε πολλές ώρες μπροστά σε οθόνες, κινητά, τάμπλετ. Υπάρχει ένα σύνδρομο που λέγεται Σύνδρομο Υπολογιστών.

Ο μέσος όρος που καθόμαστε στην οθόνη την ημέρα είναι 10 ώρες. Έχουμε προβλήματα οπτικά, νευρολογικά και σκελετικά. Όταν είμαστε πολλές ώρες μπροστά στην οθόνη, δεν ενυδατώνονται καλά τα μάτια. Ο χρήστης πρέπει να ανοιγοκλείνει τα μάτια του συχνά, ώστε να ενυδατώνονται. Επίσης κάθε μισό λεπτό θα πρέπει να απομακρύνει τα μάτια που από την οθόνη και να κοιτάζει μακριά. Έχουμε και θέματα με τη στάση μας, πονάει ο αυχένας και ο σκελετός μας.

Οι οθόνες εκπέμπουν μπλε φως που αναστέλλει την έκκριση της μελατονίνης που είναι απαραίτητη για τον ύπνο», εξήγησε ο κ. Ασλανίδης.

«Στο YouTube στο κανάλι μου, “Ένας καθηγητής οφθαλμολογίας εξηγεί”, μπορούν οι άνθρωποι να δουν όλες τις προδιαγραφές, σε τι απόσταση πρέπει να βρίσκονται από την οθόνη, ποια είναι η ενδεδειγμένη φωτεινότητα κλπ.. Αυτό το κανάλι δείχνει ότι ο κόσμος έχει ανάγκη από σωστή ενημέρωση», πρόσθεσε ο ίδιος.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο το σχετικό απόσπασμα: