H Kim Kardashian το ανέδειξε σε μεγάλη τάση του μακιγιάζ, και στη συνέχεια ακολούθησαν πολλές celebrities YouTubers, που το κάνουν να μοιάζει παιχνιδάκι. Το contouring και το highlighting είναι μία διαδικασία για να δημιουργούμε φωτοσκιάσεις ώστε να κάνουμε αρμονικό το σχήμα του προσώπου και να αναδείξουμε τα χαρακτηριστικά μας.

Με τις σκούρες αποχρώσεις καλύπτουμε ατέλειες ή κάνουμε μία περιοχή του προσώπου να δείχνει πιο μικρή. Με τις ανοιχτές αποχρώσεις πετυχαίνουμε το αντίθετο: Τονίζουμε κάποια σημεία και «μεγαλώνουμε» μία περιοχή.

Το «κλειδί» για τέλειο αποτέλεσμα είναι το σωστό σβήσιμο των προϊόντων, ώστε να είναι φυσικό και ομοιόμορφο το αποτέλεσμα.

Μπορεί να ακούγεται δύσκολο, αλλά μην ανησυχείτε, με τα σωστά εργαλεία και λίγη εξάσκηση θα καταφέρουμε να αποκτήσουμε το τέλειο αποτέλεσμα.

Τι θα χρειαστούμε

  • Bronzers και highlighters είτε σε υγρή μορφή ή σε compact ή πούδρα.
  • Τα ιδανικά εργαλεία για άψογη εφαρμογή είναι το κοφτό πινέλο και το σφουγγαράκι σε σχήμα αβγού.

Προετοιμασία

Αρχικά πρέπει να έχουμε εφαρμόσει μία ενυδατική κρέμα και στη συνέχεια το primer. Αν και θεωρείται προαιρετική κίνηση, καλό θα ήταν να το χρησιμοποιούμε, κυρίως γιατί καλύπτει τους πόρους και παρατείνει τη διάρκεια του μακιγιάζ. Στη συνέχεια απλώνουμε το μέικαπ και από πάνω τη διαφανή πούδρα για σταθεροποίηση.

Ξεκινάμε τις φωτοσκιάσεις

Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε απαλές σκιάσεις που φαίνονται πολύ φυσικές.

Αν είστε αρχάριες θα σας πρότεινα την τεχνική contouring με πούδρα, που είναι εύκολη στη χρήση. Μπορείτε να τη δουλέψετε πιο εύκολα και χωρίς να δημιουργούνται ατέλειες, ενώ ακόμα και αν γίνει κάποιο λάθος, μπορείτε να το διορθώσετε.

Τα «κοψίματα» για κάθε σχήμα προσώπου

Οβάλ

Το οβάλ θεωρείται το ιδανικό σχήμα προσώπου. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχει ανάγκη από «κοψίματα» για να δείχνει αρμονικό.
Εκτός αν υπάρχει κάποιο χαρακτηριστικό που πρέπει να διορθώσουμε, όπως π.χ. τη μύτη. Εάν θέλουμε να κάνουμε contouring και highlighting σε οβάλ πρόσωπο θα πρέπει να:

* Εφαρμόσουμε το σκούρο προϊόν στα ζυγωματικά, ξεκινώντας από το αφτί με κατεύθυνση προς τις άκρες των χειλιών.

* Απλώνουμε τo highlighter κάτω από τα ζυγωματικά, στο κέντρο του μετώπου και στο πιγούνι.

Μακρόστενο ή μακρύ οβάλ

Αν το πρόσωπο έχει μικρό πλάτος αλλά μεγάλο μήκος αυτό σημαίνει πως είναι μακρόστενο.

* Για να μικρύνουμε το ύψος πρέπει να σκουρύνουμε ελαφρώς το μέτωπο κοντά στις ρίζες των μαλλιών, στους κροτάφους και στο πιγούνι.

* Στη συνέχεια φωτίζουμε το μέτωπο και τα πλαϊνά.

Στρογγυλό

Το σχήμα αυτό είναι όμοιο σε ύψος και πλάτος και δεν διαθέτει έντονες γωνίες. Για να του δώσουμε πιο οβάλ διάσταση, χρειάζεται να αποκτήσει μεγαλύτερο μήκος. Αρα τη φωτοσκίαση πρέπει να την κάνουμε στα μάγουλα.

* Ξεκινάμε από τους κροτάφους και φτάνουμε μέχρι τις άκρες του πιγουνιού.

* Για να δώσουμε ύψος στο πρόσωπο πρέπει να φωτίσουμε το μέτωπο και το σαγόνι.

Ορθογώνιο

Το contouring που χρειάζεται το ορθογώνιο πρόσωπο είναι η μείωση του μήκους και η αύξηση του πλάτους του.

* Κάνουμε πιο σκούρα τη μετωπική ζώνη και τη γραμμή του σαγονιού για να μειώσουμε το μάκρος του προσώπου. Ταυτόχρονα κάνουμε πιο απαλές τις γωνίες.

* Αν το πλάτος είναι μικρό, φωτίζουμε τα πλαϊνά με δύο κάθετες γραμμές, ξεκινώντας από τους κροτάφους μέχρι το σαγόνι.

«Διαμάντι»

Το πρόσωπο είναι μακρύ με στενό μέτωπο, μυτερό πιγούνι και πλατιά ζυγωματικά. Για να δημιουργήσουμε το εφέ του οβάλ προσώπου θα πρέπει να σβήσουμε με σκιάσεις το μεγάλο πλάτος των ζυγωματικών. Επιπλέον:

* Μειώνουμε ελαφρώς τις γωνίες στο πιγούνι, αν είναι πολύ έντονες.

* Φωτίζουμε τη ζώνη του μετώπου κοντά στα μαλλιά και το σημείο ακριβώς πάνω από τη γωνία του πιγουνιού ώστε να δείχνουν πιο φαρδιές.

Κάτω τρίγωνο

Οι κρόταφοι είναι το πιο στενό σημείο του προσώπου. Επομένως χρειάζεται να εφαρμόσουμε ένα highlighter ώστε να δώσουμε την εντύπωση του μεγαλύτερου πλάτους.

*Αν η ζώνη του μετώπου είναι εμφανώς μυτερή θα πρέπει να τη σκιάσουμε ελαφρώς.

Καρδιά

Εδώ τα ζυγωματικά είναι πιο ψηλά σε σχέση με εκείνα του οβάλ προσώπου, και το πιγούνι είναι μυτερό.

* Η φωτοσκίαση θα πρέπει να γίνει στο μέτωπο και στους κροτάφους καταλήγοντας πάνω από τη γραμμή των φρυδιών.

* Στο πιγούνι δημιουργούμε σκιάσεις για να «μαλακώσουμε» τις γραμμές του. Τέλος, φωτίζουμε τις άκρες ξεκινώντας από το ύψος των αφτιών.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία την κυρία Ρία Ζερβού, make up artist.