I. Ας πιούμε νερό στο όνομα της κίνησης
Ο μεγαλύτερος εχθρός της προπόνησής μας ήταν και παραμένει η αφυδάτωση

Οκτώ ποτήρια την ημέρα, τη δίψα δεν θα κάνουν πέρα. Τουλάχιστον όχι για όσους από εμάς έχουν μετατρέψει την άσκηση σε αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Δεν θέλει μεγάλη φαντασία: Αποτελούμαστε κυρίως από νερό, επομένως όλος αυτός ο ιδρώτας, η πιο πολύτιμη απόδειξη της σκληρής μας δουλειάς, πρέπει να αναπληρωθεί. Δεν είναι, όμως, εξίσου ξεκάθαροι όλοι οι λόγοι που καθιστούν το νερό τον πιο πολύτιμο σύμμαχό μας (και) στην άσκηση – ούτε η λύση είναι πάντα να «πιούμε απλώς ένα ποτήρι».

Να τι θα πρέπει να θυμόμαστε:

Νερό κι αλάτι

Καθώς ιδρώνουμε, το σώμα μας δεν αποβάλλει μόνο νερό, αλλά και ηλεκτρολύτες. Και η απώλεια των τελευταίων, ιδίως του νατρίου, συμβάλλει πολύ σημαντικά στην αφυδάτωση του οργανισμού μας. Με τη σειρά της, η μεγάλη απώλεια αυτού του πολύτιμου αλατιού, ευθύνεται για ένα από τα πιο εκνευριστικά φαινόμενα της προπόνησής μας: τις κράμπες. Αυτό δεν σημαίνει ότι χρειάζεται να… αλατίζουμε το νερό μας. Σημαίνει, ωστόσο, ότι η πρόληψη της αφυδάτωσης είναι πολύ πιο υποσχόμενη ως στρατηγική σε σχέση με την αντιμετώπισή της.

Θερμό επεισόδιο

Όσο ο καιρός βελτιώνεται, τόσο αυξάνονται και οι ανάγκες του οργανισμού μας για ενυδάτωση. Ειδικά αν κι εμείς, όπως και τόσοι άλλοι αυτό το διάστημα, προτιμάμε τις προπονήσεις σε εξωτερικούς χώρους. Το σώμα μας αποτελείται περίπου κατά 60% από νερό και ο ιδρώτας οδηγεί σε μεγαλύτερες απώλειες από ό,τι νομίζουμε. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δρομείς των μαραθώνιων χάνουν μέσω της εφίδρωσης κατά μέσο όρο το 3,7% του σωματικού τους βάρους, ενώ η έντονη άσκηση σε υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε απώλεια της τάξης του 10%. Όμως τα πρώτα συμπτώματα της αφυδάτωσης είναι αισθητά ήδη από το 1%-2%, ενώ όταν ξεπερνά το 7% μπορεί να καταστεί επικίνδυνη για την υγεία μας. Πρώτα από όλα, προκαλώντας μας θερμοπληξία, η οποία σε πρώτη φάση εκδηλώνεται με πονοκέφαλο, σύγχυση και οξυθυμία, αλλά αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε καρδιακά προβλήματα.

Χωρίς νερό δεν μπορώ

Κανείς δεν έδωσε το 100% των δυνατοτήτων του ενώ ήταν αφυδατωμένος. Μια αφυδάτωση της τάξης του 5% μπορεί να μειώσει την ικανότητά μας να ανταποκριθούμε σε έντονη και παρατεταμένη μυϊκή προσπάθεια κατά 20-30%, όμως ακόμη και αν η απώλεια υγρών είναι ίση με το 1-2% του σωματικού μας βάρους, οι επιδόσεις μας ενδέχεται να μειωθούν έως και κατά 20%. Αυτό εν μέρει οφείλεται στο γεγονός ότι η αφυδάτωση αναγκάζει την καρδιά σε υπερπροσπάθεια και αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματός μας, προκαλώντας μας αίσθημα εξάντλησης.

Νους υγιής για σώμα υγιές

Μια παράμετρος που σπανίως λαμβάνουμε υπόψη μας όταν σκεφτόμαστε την ενυδάτωσή μας την ώρα της προπόνησης, είναι το πώς επιδρά η απώλεια υγρών στη λειτουργία του εγκεφάλου μας. Spoiler alert: Καθόλου ευχάριστα. Συγκεκριμένα, η αφυδάτωση μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα λήψης αποφάσεων, τη συγκέντρωσή μας, αλλά και τον έλεγχο και τον συντονισμό των κινήσεών μας. Δεν θέλει… πολύ μυαλό. Είναι ξεκάθαρο ότι χρειαζόμαστε τις εγκεφαλικές μας λειτουργίες στην καλύτερη δυνατή τους κατάσταση (και) όταν γυμναζόμαστε.

Η σωστή στρατηγική

Δεν αρκεί να «πιούμε νερό». Η σωστή ενυδάτωση κατά την άσκηση απαιτεί σκέψη και… πλάνο. Κάθε άνθρωπος έχει ανάγκη από διαφορετική ποσότητα νερού, βάσει του φύλου, της ηλικίας, των επιπέδων δραστηριότητας που εντάσσει στη μέρα του και της γενικότερης διατροφής του. Σε γενικές γραμμές, όμως, θα σας βοηθήσει αν πιούμε…

  • Μισό λίτρο νερό 2-3 ώρες πριν την προπόνηση.
  • Ένα ποτήρι νερό κατά τη διάρκεια του ζεστάματος ή 30 λεπτά πριν το κυρίως μέρος της γυμναστικής μας.
  • 100-150ml ανά 10 λεπτά προπόνησης.
  • Άλλο ένα ποτήρι στο πρώτο μισάωρο μετά τη λήξη της.

Ενυδάτωση, τώρα!

Γενικώς, απαιτούνται από πέντε έως… 120 (!) λεπτά προκειμένου το νερό που πίνουμε να φτάσει στη ροή του αίματός μας και από εκεί να «ποτίσει» τα όργανά μας, χρόνος που εξαρτάται από το είδος και τη διάρκεια της προπόνησής μας. Για αυτό και η καλύτερη στρατηγική είναι να είμαστε πάντα όσο το δυνατόν πιο ενυδατωμένοι. Ίσως ακούγεται δύσκολο, όμως αρκεί να έχουμε πάντα στο νου μας τα παρακάτω:

  • Όσο πιο φυσικό, τόσο το καλύτερο. Κάποιες εναλλακτικές μπορεί να έχουν πιο γλυκιά γεύση, ας το παραδεχτούμε. Όμως όλοι ξέρουμε ότι η καλύτερη λύση είναι πάντα το απλό, σκέτο και απολύτως φυσικό νερό. Όλα τα υπόλοιπα ενίοτε έχουν και «παρενέργειες» όπως είναι η υπερένταση ή ακόμη και η… αφυδάτωση. Ιδανική λύση είναι ένα 100% φυσικό μεταλλικό νερό, όπως το ΑΥΡΑ Active Cap – που χάρη στην εργονομική συσκευασία του μπορεί να μας ακολουθεί σε οποιονδήποτε τύπο προπόνησης, ενώ έχει συγκεντρώσει πολλαπλά βραβεία για τη γεύση του.
  • Κοκτέιλ υγείας. Αν παρόλα αυτά το σκέτο νερό δεν μας δελεάζει, μπορούμε να του χαρίσουμε μια πιο ενδιαφέρουσα νότα, προσθέτοντας φρούτα, τζίντζερ ή και φέτες αγγουριού, για ακόμη μεγαλύτερη φρεσκάδα και αναζωογόνηση.
  • Η καλή εκδοχή της ρουτίνας. Άλλη μια απλή κίνηση που θα βοηθήσει πολύ, είναι να φροντίσουμε η μέρα μας να ξεκινά και να κλείνει με ένα ποτήρι νερό. Σύντομα θα το συνηθίσουμε τόσο που θα συμβαίνει αυτόματα, ενώ δεν αποκλείεται να μας ενθαρρύνει να αυξήσουμε και γενικότερα την ποσότητα που καταναλώνουμε εντός της ημέρας.
  • Πανταχού παρόν. Για να είμαστε σίγουροι ότι μέσα στη μέρα μας θα καταναλώσουμε ό,τι κι αν γίνει την αναγκαία ποσότητα νερού, φροντίζουμε να έχουμε πάντοτε ένα μπουκάλι ΑΥΡΑ στο οπτικό μας πεδίο. Αυτή η διαρκής υπενθύμιση θα μας πείσει να πιείτε κι ένα ποτηράκι παραπάνω!

IΙ. Ξεκινήσαμε για το σώμα μας
Συνεχίζουμε για όλους τους λόγους του κόσμου

Τι σχέση έχει η προπόνησή μας με αυτή τη λάμψη που απέκτησε το δέρμα μας τον τελευταίο καιρό; Γιατί αισθανόμαστε το μυαλό μας να «καθαρίζει» μετά το βραδινό μας τρέξιμο; Και είναι τυχαίο που νιώθουμε πιο συγκεντρωμένοι όταν ξεκινάμε τη μέρα μας με ένα σύντομο πρόγραμμα πριν τη δουλειά; Όλοι γνωρίζουμε τα οφέλη της άσκησης για τη σωματική μας υγεία – και είναι από μόνα τους αρκετά για να μας κάνουν να δέσουμε τα κορδόνια των αθλητικών μας. Όμως τα δώρα της κίνησης δεν τελειώνουν εδώ. Κι αν… κινηθούμε σωστά, μπορούμε να τα απολαύσουμε στο έπακρο.

Φυσικό αντικαταθλιπτικό

Ας μιλήσουμε για την… φαρμακολογία της άσκησης. Ή μάλλον για τη νευροχημεία της. Όταν γυμναζόμαστε, τα επίπεδα των ορμονών του στρες (όπως είναι η κορτιζόλη) μειώνονται, ενώ στον εγκέφαλό μας εκλύονται ενδορφίνες, δηλαδή χημικές ουσίες που λειτουργούν ως φυσικά παυσίπονα και ενισχυτικά της διάθεσής μας. Για αυτό και πολλές φορές στο τέλος μιας έντονης προπόνησης, αισθανόμαστε ευφορία και ανακούφιση από το στρες. Φυσικά, δεν βλάπτει και το γεγονός ότι την ώρα που το σώμα μας κουράζεται, το μυαλό μας σταματά να αναμασά τις ίδιες και τις ίδιες αγωνίες και – επιτέλους – χαλαρώνει.

Η δύναμη που γίνεται… γνώση

Όταν αθλούμαστε σε σταθερή βάση, δεν αυξάνουμε μόνο τη σωματική, αλλά και την πνευματική μας δύναμη. Έρευνες έχουν δείξει ότι η αερόβια άσκηση βελτιώνει τις γνωστικές λειτουργίες του εγκεφάλου μας και την ικανότητά μας να εκτελούμε σύνθετες εργασίες, ενώ οι συχνές προπονήσεις εκτός από τους μυς μας μεγαλώνουν και τον ιππόκαμπο, μια περιοχή του εγκεφάλου μας που συνδέεται με τη μνήμη. Και σε αντίθεση με τους δικέφαλους που αντιστέκονται σθεναρά στις προσπάθειές μας, ο ιππόκαμπος μπορεί να αναπτυχθεί ακόμη και μέσα σε έξι εβδομάδες από την ένταξη της άσκησης στη ζωή μας.

Το πρόσωπο της ευεξίας

Τι συμβαίνει και λάμπουμε μετά την προπόνηση; Όταν αθλούμαστε, οι καρδιακοί μας παλμοί αυξάνονται, τα αιμοφόρα αγγεία μας διαστέλλονται και το αίμα μας κυκλοφορεί με ταχύτερους ρυθμούς. Μαζί του, βελτιώνεται και η κυκλοφορία του οξυγόνου και των θρεπτικών συστατικών σε όλο το σώμα μας, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου οργάνου του: Του δέρματός μας. Και φυσικά, η καταπολέμηση του άγχους, ενός από τους μεγαλύτερους εχθρούς της επιδερμίδας μας, συμβάλλει εξίσου σημαντικά στο τελικό αποτέλεσμα: Σε ένα πρόσωπο που εκπέμπει υγεία.

Κούραση που… μας ξεκουράζει

Αν είχαμε ξεκινήσει να αθλούμαστε από την πρώτη φορά που αναβάλαμε την άσκηση για «από Δευτέρα» επειδή αισθανόμασταν εξαντλημένες από την καθημερινότητά μας, λογικά πλέον θα προετοιμαζόμασταν για τη συμμετοχή μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Κι όμως, δεν θα μπορούσαμε να έχουμε κάνει μεγαλύτερο λάθος. Αιτία για αυτό είναι και πάλι οι ενδορφίνες. Όταν ξεκινάμε τη μέρα μας με λίγα λεπτά γυμναστικής, τα μαγικά χημικά που προκαλούν ευφορία εξουδετερώνουν τα υψηλά επίπεδα της αδρεναλίνης και μας χαρίζουν ενέργεια που διαρκεί ολόκληρη την ημέρα. Σαν να μην έφτανε αυτό, η σωματική κούραση της άσκησης, που καμία σχέση δεν έχει με την πνευματική κούραση που βαραίνει τις περισσότερες μετά από μια δύσκολη μέρα στη δουλειά, αλλά και η μείωση του άγχους που έρχεται μέσα από αυτή, βελτιώνουν και την ποιότητα του ύπνου. Το αποτέλεσμα; Ξαφνικά οι αντοχές μας έχουν αυξηθεί κατακόρυφα!

Ελιξίριο νεότητας

Όχι, οι προπονήσεις μας δεν θα μειώσουν το «πόδι της χήνας», όμως σύμφωνα με έρευνες ενδέχεται να μας βοηθήσουν να διατηρήσουμε για περισσότερο καιρό τη νεότητά μας. Και αυτό γιατί φαίνεται πως η άσκηση είναι σε θέση να ενεργοποιήσει ορισμένους βιολογικούς μηχανισμούς που επιβραδύνουν τη διαδικασία της γήρανσης, αυξάνοντας την δραστηριότητα του ενζύμου τελομεράση. Ταυτόχρονα, είναι γνωστό ότι η τακτική γυμναστική κυριολεκτικά μπορεί να μακρύνει τη ζωή μας, βελτιώνοντας την υγεία του καρδιαγγειακού και του ανοσοποιητικού μας συστήματος, αλλά και των πνευμόνων μας.

Tip για fit

Για να είμαστε σίγουρες ότι απολαμβάνουμε στο μέγιστο τα οφέλη της άσκησης, θα πρέπει βεβαιωθούμε ότι:

  • Επιμένουμε φυσικά. Το makeup την ώρα της προπόνησης μπορεί να ανατρέψει όλα τα δώρα της γυμναστικής για το δέρμα μας, αλλά και να μας προκαλέσει ακμή σε συνδυασμό με τον ιδρώτα.
  • Βάζουμε νερό στο κορμί μας. Κανείς δεν μπορεί να δώσει τον καλύτερό του εαυτό όταν είναι αφυδατωμένος. Για αυτό και δεν μπορούμε να βρούμε καλύτερη συντροφιά για την προπόνηση από ένα μπουκάλι 100% φυσικό μεταλλικό νερό ΑΥΡΑ.
  • Ξεκινάμε την καλή μέρα από το πρωί. Αν θέλουμε να δούμε την ενέργειά μας να εκτοξεύεται, οι πρωινές προπονήσεις αποτελούν την καλύτερη λύση. Κι αν στην περίπτωσή μας οι βραδινές ώρες είναι μονόδρομος, αποφεύγουμε την έντονη άσκηση τις τελευταίες δυο ώρες πριν τον ύπνο. Η υπερένταση μπορεί να μας κρατήσει άγρυπνες!
  • Δεν κάνουμε παρακάμψεις. Ξεκινάμε την πορεία μας προς το fitness βήμα-βήμα. Έτσι αποφεύγουμε τραυματισμούς που θα μας πάνε πίσω, αλλά και το ενδεχόμενο να αναγκαστούμε να διακόψουμε στη μέση μια αφόρητα δύσκολη προπόνηση, πληγώνοντας και την αυτοπεποίθησή μας.

IIΙ. Όλα αρχίζουν με μια απόφαση…
…και συνεχίζονται χάρη στην αποφασιστικότητά μας

Όχι, η κίνηση δεν μπαίνει στη ζωή μας με… μια κίνηση. Απαιτείται συνέπεια, επιμονή και, ας το παραδεχτούμε, μερικές φορές και αυταπάρνηση. Με λίγα λόγια, απαιτείται να βρούμε το κίνητρο που θα μας υπενθυμίζει γιατί καταβάλλουμε όλη αυτή την προσπάθεια και θα μας κινητοποιεί να μην τα παρατάμε στα δύσκολα. Τουλάχιστον, τον πρώτο καιρό. Γιατί είναι αλήθεια: Μετά από λίγο, η άσκηση μετατρέπεται στον πιο υγιή εθισμό.

Θέτουμε τον… πήχη του πρωτάρη

Κανείς δεν σκαρφάλωσε στην κορυφή του Έβερεστ την πρώτη μέρα που ξεκίνησε αναρρίχηση. Κι όμως, το γεγονός ότι πολλές φορές ξεκινάμε να αθλούμαστε με την ελπίδα να δούμε άμεσα αποτελέσματα στο σώμα μας, μας κάνει να επιλέγουμε προγράμματα… άμεσης δράσης, τα οποία όμως απευθύνονται σε άτομα με μεγαλύτερη εμπειρία. Η άσκηση δεν μπορεί να είναι λύση της τελευταίας στιγμής: Είναι τρόπος ζωής. Είναι προτιμότερο να ξεκινήσουμε προσθέτοντας στη μέρα μας δεκάλεπτες προπονήσεις – ή ακόμη και δεκάλεπτους περιπάτους – και να αυξήσουμε σταδιακά τον χρόνο και την ένταση, όταν θα έχουμε αποκτήσει μεγαλύτερη άνεση.

Πρόγραμμα και… προγραμματικές δηλώσεις

Δεν θα αφήναμε στην τύχη μια προθεσμία στη δουλειά – ούτε και την ώρα προσέλευσής μας στο γραφείο. Ακόμη και αν η άσκηση δεν έχει μετατραπεί ακόμη σε διασκέδαση (μην ανησυχείτε, στο τέλος είναι σίγουρο ότι θα συμβεί), μπορούμε πάντα να την αντιμετωπίσουμε σαν κάτι που είναι αυτονόητο ότι θα γίνει. Αυτή τη φορά για χάρη του εαυτού μας. Σημειώστε τις ώρες και τις μέρες των επόμενων προπονήσεών σας. Και ανακοινώστε τες και στους φίλους σας. Όταν αδυνατούμε να πειθαρχήσουμε στον εαυτό μας, καμιά φορά μας βοηθά να… λογοδοτούμε σε κάποιον άλλο.

Δεν ξεμένουμε από καύσιμα

Όπως το αυτοκίνητό μας δεν μπορεί να πάρει μπροστά χωρίς βενζίνη, έτσι κι εμείς δεν γίνεται να τρέξουμε μαραθώνιο χωρίς να έχουμε δώσει στο σώμα μας την ενέργεια που χρειάζεται. Για αυτό είναι σημαντικό να υιοθετήσουμε μια όσο το δυνατόν πιο ισορροπημένη διατροφή, εισάγοντας περισσότερες υγιεινές τροφές στην καθημερινότητά μας και αποφεύγοντας τις απαγορεύσεις. Και το σημαντικότερο: Να βεβαιωθούμε ότι πίνουμε αρκετό νερό. Ακόμη και μια ελαφριά αφυδάτωση είναι ικανή να μας προκαλέσει αίσθημα εξάντλησης, αποτρέποντάς μας από την άσκηση. Επομένως, δεν ξεκινάμε ποτέ για την προπόνησή μας χωρίς ένα μπουκάλι ΑΥΡΑ Active Cap. Η εργονομική του συσκευασία θα μας βοηθήσει να μείνουμε πιστοί στη δέσμευσή μας για ενυδάτωση.

Προσπερνάμε τα εμπόδια

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να αναβάλουμε μια προπόνηση. Και μπορούμε να… εξαφανίσουμε τους περισσότερους από αυτούς. Μας δυσκολεύει το πρωινό ξύπνημα; Ορίζουμε κάποια ώρα για άσκηση μετά τη δουλειά. Ή κοιμόμαστε με… τα ρούχα της προπόνησης. Ακούγεται παράξενο, αλλά βοηθάει. Βαριόμαστε εύκολα; Ποντάρουμε  σε διαφορετικά προγράμματα ή και αθλήματα που θα μας βοηθήσουν να απολαύσουμε περισσότερο τον χρόνο της γυμναστικής. Γενικώς, δεν επιτρέπουμε στον εαυτό μας να εφευρίσκει δικαιολογίες!

Επιβραβεύουμε τον εαυτό μας

Μέχρι ο χρόνος της γυμναστικής να μετατραπεί από μόνος του σε επιβράβευση, δεν είναι κακό να προσφέρουμε στον εαυτό μας εξωτερικά κίνητρα – φτάνει να μην πηγαίνουν κόντρα στους στόχους μας για μεγαλύτερη ευεξία. Με άλλα λόγια, μια πάστα σε καμιά περίπτωση δεν είναι η ιδανική επιβράβευση, όμως ένα απολαυστικό smoothie ή μια μέρα ξεκούρασης παρέα με φίλους μπορούν να κάνουν θαύματα για την όρεξή μας για άθληση.

Μέχρι τον Οκτώβριο, η επιβράβευσή μας έρχεται σε κάθε γουλιά, μέσα από τον μεγάλο διαγωνισμό του ΑΥΡΑ «Όσο Φροντίζεις Κερδίζεις». Για τους επόμενους έξι μήνες, κάτω από τα λευκά καπάκια των μπουκαλιών ΑΥΡΑ 500ml, βρίσκουμε έναν μοναδικό κωδικό που μας ανοίγει τον δρόμο για μοναδικά δώρα. Εμείς απλώς καταχωρούμε τον κωδικό μας, βλέπουμε αμέσως αν κερδίζουμε και μπαίνουμε αυτομάτως στον διαγωνισμό για δώρα fitness & wellness που ανανεώνονται κάθε μήνα, αλλά και για το μεγάλο δώρο του μήνα. Ας μην ξεχνάμε ότι όσες περισσότερες είναι οι συμμετοχές μας, τόσες περισσότερες και οι πιθανότητες να κερδίσουμε μοναδικά δώρα.

Ο δρόμος προς την κορυφή είναι στρωμένος με μικρές νίκες

Κι όταν λέμε μικρές, εννοούμε πολύ μικρές. Ίσως ο τελικός μας στόχος να είναι η απώλεια βάρους, η ενίσχυση της μυϊκής μάζας μας ή η βελτίωση της υγείας μας. Όμως για τις περισσότερες από εμάς, οι τόσο μακροπρόθεσμοι στόχοι δεν είναι ικανοί να μας δώσουν κίνητρο σε καθημερινή βάση. Μέχρι να φτάσουμε εκεί που θέλουμε, απολαμβάνουμε τις αμέτρητες μικρές νίκες της διαδρομής: Το γεγονός ότι το πρόγραμμα που κάποτε μας φαινόταν αποθαρρυντικά δύσκολο, πλέον έχει μετατραπεί σε ρουτίνα. Ή ακόμη και το ότι πλέον εκτελούμε με μεγαλύτερη επιτυχία μια συγκεκριμένη άσκηση. Και φυσικά, την ανεβασμένη ενέργεια και τη βελτιωμένη διάθεση που μας εξασφαλίζει η προσθήκη της άθλησης στη ζωή μας. Κάποια στιγμή, όχι μόνο θα έχουμε πετύχει τους στόχους μας, αλλά η γυμναστική θα έχει πάψει να αποτελεί απλώς ένα εργαλείο για να φτάσουμε ως εκεί. Θα έχει μετατραπεί σε αυτό που στην πραγματικότητα ήταν εξ αρχής: Σε πολύτιμο χρόνο για τον εαυτό μας.

IV. Καμιά μάχη δεν κερδήθηκε χωρίς συμμαχίες
Τη μοναχική προπόνηση πολλοί εμίσησαν, τη χαρά της άσκησης με φίλους, όμως, ουδείς

Ποιο είναι, εν πάση περιπτώσει, το μυστικό της κολλητής μας και καταφέρνει να κάνει τα πάντα να μοιάζουν καλύτερα απλώς και μόνο με τη φυσική της παρουσία; Από εκείνο τον δύσκολο χωρισμό, μέχρι τις πιο μεγάλες μας επιτυχίες είναι πάντα στο πλευρό μας, για να μας ανακουφίσει από τον πόνο και να μεγεθύνει τη χαρά μας. Και η μαγική της επίδραση μπορεί να κάνει θαύματα και σε έναν άλλο τομέα. Πού; Μα φυσικά, στην προπόνησή μας!

Ευτυχισμένες μαζί

Οι περισσότερες το έχουμε ήδη δοκιμάσει: Ειδικά στον καιρό της πανδημίας, η προπόνηση γινόταν και μια αφορμή για να συναντήσουμε τους φίλους μας με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια, αφού κανείς δεν μας εμπόδιζε να κρατάμε αποστάσεις όταν τρέχαμε μαζί σε κάποιο πάρκο. Όμως ακόμη και σε συνθήκες κανονικότητας, η γυμναστική με παρέα είναι σαφώς πιο διασκεδαστική από τις μοναχικές ασκήσεις στο σπίτι. Άλλωστε, τα χαμόγελα – και φυσικά, τα γέλια – που διακόπτουν το πρόγραμμά μας, ενισχύουν ακόμη περισσότερο την απελευθέρωση των ενδορφινών που ούτως ή άλλως φέρνει η γυμναστική, βελτιώνοντας κι άλλο τη διάθεσή μας.

Φιλία σημαίνει δέσμευση

Στην προκειμένη περίπτωση, όχι μόνο απέναντι στην κολλητή μας, αλλά και απέναντι στο πρόγραμμα γυμναστικής μας. Γιατί, ας είμαστε ειλικρινείς: Είναι σίγουρα πιθανότερο να πάμε όντως για γιόγκα στον ήλιο, αν έχουμε δώσει ραντεβού με κάποιο φίλο, από ό,τι αν έχουμε βάλει απλώς μια σχετική υπενθύμιση στο κινητό μας. Εν μέρει γιατί το δεύτερο θα… γκρινιάξει λιγότερο.

Τεχνικές λεπτομέρειες

Ακόμη κι αν η παρέα ας δεν αποτελείται από personal trainers, σίγουρα όλο και κάποιος έχει μια εμπειρία παραπάνω στο κεφάλαιο «γυμναστική». Ας τον εκμεταλλευτούμε! Μπορεί να μας βοηθήσει να αποδώσουμε περισσότερο ή ακόμη και να αποφύγουμε τραυματισμούς, διορθώνοντας την τεχνική μας και δίνοντάς μας πολύτιμες συμβουλές για την προπόνησή μας: Ποια stretches είναι τα καλύτερα για το πρόγραμμά μας; Ποιο σνακ θα μας βοηθήσει να έχουμε περισσότερη ενέργεια την ώρα της προπόνησης; Αλλά και στην περίπτωση που βρισκόμαστε στο ίδιο επίπεδο με το ταίρι μας στο fitness, μπορούμε και πάλι να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλο. Για παράδειγμα, μήπως έχει περάσει πολλή ώρα από την τελευταία φορά που είδαμε τη φίλη μας να πίνει νερό από το ΑΥΡΑ Active Cap της;

Το καλύτερο «αναβολικό»

Ένα σενάριο που όλες μας έχουμε ζήσει: Είμαστε μόνες στο σπίτι και κάνουμε «σανίδα». Κάποια στιγμή, μοιραία, οι κοιλιακοί μας αρχίζουν να διαμαρτύρονται και τα χέρια μας να τρέμουν. Σταματάμε και αρχίζουμε να οραματιζόμαστε delivery και γλυκά. Τώρα ας φανταστούμε μια άλλη εικόνα: Δίπλα μας, την ώρα που ετοιμαζόμαστε να τα παρατήσουμε, έχουμε κάποιον φίλο. Που συνεχίζει παρά τις κακουχίες. Ε, είναι σχεδόν αυτονόητο. Λίγο το πείσμα, λίγο η γνώση ότι μάλλον μπορούμε να το αντέξουμε κι εμείς, αν ξέρουμε ότι είμαστε σε παρόμοια φυσική κατάσταση, το πιθανότερο είναι να κάνουμε λίγη υπομονή ακόμη. Το αποτέλεσμα; Πιο επιτυχημένες προπονήσεις!

Προπόνηση με φαντασία

Ένα μυαλό… χειμώνα-καλοκαίρι μπορεί να δυσκολεύεται να γεννήσει νέες ιδέες για την προπόνηση. Δύο, όμως; Ακόμη κι όταν εμείς στερεύουμε από έμπνευση, ο κολλητός μας ίσως να προσθέσει τη φαντασία που έχουμε ανάγκη για να μην βαριόμαστε την ώρα της γυμναστικής μας. Άλλωστε, όταν είμαστε μαζί έχουμε και περισσότερες επιλογές – χωρίς να θυσιάζουμε την τήρηση αποστάσεων. Για παράδειγμα, ποιος μας εμποδίζει αντί για το κλασικό μας ζέσταμα, να παίξουμε τένις… παραλίας στο πάρκο;

Ακόμη καλύτερα: Γιατί να μην πάρουμε μέρος στα Active Out Sessions του ΑΥΡΑ που θα μας θυμίσουν στο μέγιστο την απόλαυση της ομαδικής προπόνησης;

Κίνητρο για κίνηση

Δεν είναι μόνο η… μουρμούρα που μας κάνει να μένουμε πιστοί στο ραντεβού για άθληση με τους φίλους μας. Κυρίως είναι η έμπνευση που μας δίνουν οι δικές τους επιτυχίες, το γεγονός ότι ξέρουμε πως θα περάσουμε καλά, και η υποστήριξη που αισθανόμαστε ότι μας προσφέρουν. Όπως η στήριξη που βρίσκουμε σταθερά στον φυσικό σύμμαχό μας στην προσπάθειά μας να παραμένουμε δραστήριοι: Το 100% Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΑΥΡΑ, ο φυσικός σύμμαχος ενυδάτωσης και των προσωπικών μας καθημερινών προκλήσεων, που στη διάρκεια του 2020 κατάφερε να αποσπάσει άλλες τρεις σημαντικές διακρίσεις για την ποιότητα και τη γεύση του. Αλλά δεν χρειάζεται να σας το πούμε: Το ΑΥΡΑ Active Cap, με την εργονομική του συσκευασία που εφαρμόζει άψογα στο χέρι μας και το εύχρηστο καπάκι που μας δίνει τον έλεγχο σε κάθε γουλιά, έχει κερδίσει επάξια μια θέση ακόμη και στην πιο απαιτητική μας προπόνηση.