Το πρωινό είναι ένα από τα πιο σημαντικά γεύματα στην καθημερινή μας διατροφή. Μας χαρίζει ενέργεια για να ξεκινήσουμε την ημέρα μας, ενισχύει τις πνευματικές και σωματικές μας αποδόσεις, μας κρατάει χορτάτους μέχρι το επόμενο γεύμα μας, μας βοηθάει να ελέγχουμε καλύτερα το βάρος μας, βοηθάει στην καλή λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος και γενικά ευνοεί τη διατροφική ισορροπία και λειτουργία του οργανισμού μας.

Ωστόσο, δεν αρκεί να τρώτε πρωινό για να ενισχύσετε την ενέργειά σας και να διατηρήσετε το βάρος σας σταθερό. Πρέπει να βεβαιωθείτε ότι έχετε ένα ισορροπημένο πρωινό που περιέχει πρωτεΐνες, καλά λιπαρά και υδατάνθρακες. Μάθετε λοιπόν ποια τρόφιμα δεν πρέπει να λείπουν από το πρώτο γεύμα της ημέρας σας.

Πρωινό γεύμα: Τι πρέπει να περιέχει για να είναι ισορροπημένο

-Το πρωινό σας θα πρέπει να περιέχει μία μερίδα γαλακτοκομικών προϊόντων, όπως το γιαούρτι, το τυρί ή το γάλα. Τα γαλακτοκομικά τροφοδοτούν τον οργανισμό σας με πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, ασβέστιο και πολλά άλλα μέταλλα και βιταμίνες.

-Τα δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης είναι μια καλή επιλογή ώστε να προμηθεύσετε τον οργανισμό σας με υδατάνθρακες για ενέργεια, πρωτεΐνη για παρατεταμένο αίσθημα κορεσμού (τα δημητριακά με βρώμη περιέχουν φυτική πρωτεΐνη), φυτικές ίνες για σταθερά επίπεδα σακχάρου και καλή πέψη και βιταμίνες συμπλέγματος Β που είναι το «κλειδί» για να έχετε ενέργεια.

-Οι ξηροί καρποί είναι επίσης μια πολύ θρεπτική προσθήκη στο πρωινό σας. Περιέχουν πολλά αμινοξέα αλλά και καλής ποιότητας λιπαρά (μονοακόρεστα και πολυακόρεστα που σχετίζονται με την καλή υγεία της καρδιάς, του εγκεφάλου και πολλών άλλων συστημάτων). Επίσης, οι ξηροί καρποί εμπεριέχουν και σημαντικά ποσά φυτικών ινών αλλά και πολλών βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων.

-Μια μερίδα φρούτων θα χαρίσει στο πρωινό σας φυτικές ίνες, βιταμίνες (π.χ. βιταμίνη C) και όλον τον διατροφικό θησαυρό που περιέχουν τα φρούτα. Μάλιστα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και αποξηραμένα φρούτα, π.χ. σταφίδες, βερίκοκα, δαμάσκηνα κ.ά.

Ιδέες για ισορροπημένα πρωινά

  • 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης με 50 γρ. αβοκάντο και 1 αυγό
  • 1 φρυγανιά ολικής άλεσης με τυρί κότατζ και 1 με μέλι και ταχίνι
  • 1 φλιτζάνι γάλα αμυγδάλου με βρώμη και μέλι
  • 2 αυγά βραστά με 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης
  • ομελέτα με 2 αυγά βραστά και μανιτάρια
  • 1 γιαούρτι με δημητριακά ολικής άλεσης και 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι