Ένα πρωτοποριακό σχέδιο ώστε όλοι οι Έλληνες πολίτες να έχουν ουσιαστικά τον ιατρικό τους φάκελο (με ένα κλικ) στο κινητό τους ετοιμάζουν ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας μαζί με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη.

Ειδικότερα, μετά από συνάντηση που είχαν οι δύο υπουργοί σήμερα στο στόχαστρο τους βρέθηκαν  οι παρακάτω δράσεις, οι οποίες ήδη βρίσκονται σε στάδιο υλοποίησης.

Συνταγογράφηση και παραπεμπτικά στην οθόνη σου

Εφαρμογή Υγείας για έξυπνα κινητά: Το mobile app θα παρέχει στον πολίτη άμεση και εύκολη πρόσβαση στα στοιχεία που περιέχονται στη συνταγογράφηση και τα παραπεμπτικά για τον ίδιο και τα πρόσωπα που έχουν οριστεί ως προστατευόμενα μέλη του.

Ιατρικές Ψηφιακές Βεβαιώσεις: Στο σύστημα της συνταγογράφησης θα προστεθεί σύντομα η δυνατότητα κατάρτισης και ανάρτησης ψηφιακών ιατρικών βεβαιώσεων, με στόχο την απλοποίηση της διαδικασίας εγγραφής σε χώρους άθλησης και συλλόγους.

Notification ακόμη και για τον εμβολιασμό των παιδιών σας

Προληπτική ιατρική: Οι νέοι γονείς θα λαμβάνουν ειδοποιήσεις στο κινητό τους ως υπενθύμιση για τον εμβολιασμό των παιδιών τους. Περαιτέρω, προβλέπεται οι πολίτες να λαμβάνουν εξατομικευμένες ενημερώσεις για τη διενέργεια προληπτικών εξετάσεων με βάση την ηλικία και το φύλο τους.

Συμβουλές από τον γιατρό από το… σπίτι σου

Τηλεσυμβουλευτική: Με την αξιοποίηση των σχετικών τεχνολογικών εργαλείων, πρόκειται να επεκταθεί η παροχή εξ’ αποστάσεως συμβουλών από γιατρούς. Η πρωτοβουλία αυτή, που θα ξεκινήσει από την ψυχική υγεία και τα δερματολογικά νοσήματα, είναι ιδιαίτερα σημαντική ιδίως για τις ακριτικές και νησιωτικές περιοχές, καθώς θέτει την απομακρυσμένη επικοινωνία ιατρού-ασθενή σε ένα ξεκάθαρο και σαφές πλαίσιο.

Οι παραπάνω δράσεις αλλά και περισσότερες πληροφορίες για την εφαρμογή τους αναμένεται να ανακοινωθούν το επόμενο χρονικό διάστημα.

Κοινός στόχος και των δύο υπουργείων είναι πρωτίστως η άμεση ενημέρωση των πολιτών καθώς και η  απλοποίηση και ψηφιοποίηση των διαδικασιών, με σκοπό την ενίσχυση και προαγωγή της Πρόληψης και της Δημόσιας Υγείας.

Άλλωστε ήδη σε αυτή την κατεύθυνση ιδιαίτερα χρήσιμη αποδεικνύεται η εμπειρία της χώρας ως προς την οργάνωση των ραντεβού εμβολιασμών για την COVID-19.

Σημειώνεται πως στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας, συμμετείχαν επίσης ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης και οι Υφυπουργοί Υγείας, αρμόδια για θέματα Ψυχικής υγείας, Ζωή Ράπτη και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιος για θέματα απλούστευσης διαδικασιών, Γιώργος Γεωργαντάς.