Κρύα ή ζεστή θεραπεία; Αυτό αποτελεί μια συχνότατα ερώτηση όσον αφορά την αντιμετώπιση και ανακούφιση των πόνων και του πιασίματος. «Στο υψηλότερο επίπεδο, η ζεστή θεραπεία λειτουργεί αυξάνοντας την κυκλοφορία και τη ροή του αίματος», επισημαίνει ο δρ. David Popiel, επικεφαλής γιατρός του Σαν Φρανσίσκο στο Forward Health.

Κρύα VS ζεστής θεραπείας

«Ο συνδυασμός θερμότητας με την ήπια διάταση βοηθά τους σφιχτούς μυς να ανακάμψουν και τελικά να ανακτήσουν την ευελιξία τους. Η ψυχρή θεραπεία, από την άλλη πλευρά, λειτουργεί μειώνοντας τη ροή του αίματος και με τη σειρά της, μειώνει το πρήξιμο και τη φλεγμονή ενώ μπορεί να μουδιάσει τις αρθρώσεις που πονούν» εξηγεί.

Ένας εύκολος κανόνας; Εάν κάποιο σημείο στο σώμα είναι πρησμένο ή σας πονά, επιλέξτε την κρύα θεραπεία. Αυτό προτείνει ο δρ. David Popiel. Ενώ στην αρχή η κρύα αίσθηση του πάγου μπορεί να είναι άβολη όσο περνούν τα δεύτερα θα γίνεται ανακουφιστική.

Και ενώ η θερμότητα μπορεί να είναι δελεαστική, σύμφωνα με τον ίδιο, θα ήταν καλύτερο να την αποφύγετε διότι μπορεί στην πραγματικότητα να επιδεινώσει το πρήξιμο, καθώς οι σφιχτοί μυς είναι εκείνοι που επωφελούνται από την θερμότητα περισσότερο.

Εάν νιώθετε τους μυς σας πιασμένους και να πονούν τότε μπορεί να επωφεληθείτε κι από τους δύο τύπους θεραπείας. Η κρύα έρχεται πρώτη και μετά η ζεστή.

«Για παράδειγμα, εάν γυρίσατε τον αστράγαλό σας καθώς τρέξατε ή τραβήξατε ένα μυ στην πλάτη σας, καθώς σηκώσατε κάτι βαρύ, η εφαρμογή πάγου αμέσως θα μειώσει τον πόνο και το πρήξιμο. Μόλις υποχωρήσει η φλεγμονή, η αλλαγή στη θερμότητα θα βοηθήσει να καταπραΰνει τους μυς και να αποκαταστήσει την ευελιξία και τη δύναμη» εξηγεί ο δρ. David Popiel.

Πολλοί τρόποι για το ευεργετικό αποτέλεσμα

Είτε η κρύα είτε η ζεστή θεραπεία δεν υπάρχει μόνο με την μορφή πάγου ή την εφαρμογή κρύας και ζεστής κομπρέσας αντίστοιχα.

«Απλά κάνοντας ένα ζεστό μπάνιο, χρησιμοποιώντας μια πετσέτα στον ατμό ή ακόμα και η σάουνα αποτελεί μια εξίσου καλή θεραπεία θερμότητας για μυς που είναι πιασμένοι ή γενικά καταπονημένοι» επισημαίνει ο δρ. David Popiel.

«Ομοίως, ένα λουτρό σε παγωμένο νερό ή ένα σπρέι ψυκτικού μπορεί να είναι αποτελεσματικές μορφές ψυχρής θεραπείας».

Εν ολίγοις, εάν αισθανθείτε πόνο μετά την προπόνησή σας δοκιμάστε μια ζεστή θεραπεία. Εάν οι μυς σας έχουν πρηστεί τότε προτιμήστε την κρύα. Εάν κάνετε ένα απότομο τράβηγμα, επιλέξτε την κρύα για να μειώσετε το πρήξιμο και συνεχίστε με την ζεστή.

Και φυσικά, συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να καθορίσετε ένα πρωτόκολλο θεραπείας.