Η κατανάλωση αλκοόλ, ειδικά αν ο αριθμός των ποτών είναι ιδιαίτερα αυξημένος, μπορεί να συνοδεύεται από διάφορες παρενέργειες. Το hangover αποτελεί ίσως την πιο συνηθισμένη, με συμπτώματα όπως το αίσθημα κόπωσης, ο πονοκέφαλος, η ναυτία, η ζάλη, η δίψα και η ευαισθησία στο φως ή τον ήχο. Αν και πολλά είναι τα «αντίδοτα» που προσφέρονται για άμεση ανακούφιση από τα ενοχλητικά του συμπτώματα, νέα επιστημονική μελέτη μας προτείνει τα… σπαράγγια.

Γιατί να επιλέξουμε σπαράγγια;

Μη αμυλούχα και γεμάτα με φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά, τα σπαράγγια θεωρούνται πρεβιοτικά, πράγμα που σημαίνει ότι ενισχύουν τα καλά βακτήρια στο έντερο, τροφοδοτώντας τα. Τα ευρήματα μάλιστα, από το Institute of Food Technologists αναφέρουν ότι περιέχουν ορισμένα αμινοξέα και μέταλλα που κάνουν το hangover… πιο υποφερτό.

«Αυτά τα ευρήματα παρέχουν στοιχεία για το πώς οι βιολογικές λειτουργίες των σπαραγγιών μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση από τις παρενέργειες της κατανάλωσης αλκοόλ την επομένη ημέρα αλλά και στην προστασία των ηπατικών κυττάρων» εξηγεί ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης, B.Y. Kim.

Οι ερευνητές επισημαίνουν επίσης ότι τα σπαράγγια μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση των επιπέδων των ενζύμων που βοηθούν το σώμα σας να μεταβολίσει το αλκοόλ.

Πότε τα τρώμε;

Σύμφωνα με τους ερευνητές, μια καλή ιδέα θα ήταν να τα συμπεριλάβετε στο γεύμα σας λίγο πριν καταναλώσετε αλκοόλ αλλά είναι εξίσου βοηθητικό και μετά. Είναι ένα λαχανικό χαμηλής συντήρησης που είναι εύκολο να παρασκευαστεί και υπάρχουν πολλοί τρόποι για να το απολαύσετε.

Πέραν των ευεργετικών του επιδράσεων, μην ξεχνάτε ότι είναι ένα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά λαχανικό που αξίζει αδιαμφισβήτητα μια θέση στο πιάτο σας.