Το στέλεχος Δέλτα του SARS-CoV-2 που ανιχνεύτηκε για πρώτη φορά στην Ινδία, και πλέον κυριαρχεί στη Βρετανία και άλλες χώρες, είναι 60% πιο μεταδοτικό από το βρετανικό στέλεχος Α, ανακοίνωσαν την Παρασκευή οι βρετανικές αρχές.

Το εύρημα προκύπτει από μελέτη της υπηρεσίας δημόσιας υγείας της Αγγλίας (Public Health England), η οποία έδειξε επίσης ότι το στέλεχος Δέλτα αντιστοιχεί σήμερα σε περισσότερο από το 90% των κρουσμάτων στη Βρετανία.

Η «ενθαρρυντική» διαπίστωση είναι ωστόσο ότι η επικράτηση του Δέλτα δεν συνοδεύεται από αντίστοιχη αύξηση των νοσηλειών –μόνο χίλιοι ασθενείς της Covid-19 βρίσκονται σήμερα στα βρετανικά νοσοκομεία.

«Τα στοιχεία δείχνουν ότι το πρόγραμμα εμβολιασμού συνεχίζει να μετριάζει τον αντίκτυπο του στελέχους» καθησύχασε η Public Health England.

Η Βρετανία, η χειρότερα πληγείσα χώρα της Ευρώπης με σχεδόν 128.000 θανάτους από Covid-19, έχει εμβολιάσει πλήρως πάνω από το 77% των ενηλίκων της σε έξι μήνες.

Ωστόσο άρση και των τελευταίων μέτρων, η οποία προβλεπόταν αρχικά για τις 21 Ιουνίου, απειλείται από την πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων στα 6 με 7 χιλιάδες την ημέρα.

Σύμφωνα με τους Times, η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον εξετάζει τώρα το ενδεχόμενο να μεταθέσει αυτήν την ημερομηνία κατά τέσσερις εβδομάδες. Η ανακοίνωση της απόφασής της αναμένεται τη Δευτέρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP