Νέα έρευνα από το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) διαπίστωσε ότι τα mRNA εμβόλια των Pfizer και Moderna μειώνουν τον κίνδυνο μόλυνσης από τον νέο κοροναϊό κατά 91% σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί πλήρως. Για άτομα που έχουν μερικώς εμβολιαστεί, η προστασία των εμβολίων μειώνεται στο 81%.

Η μελέτη, η οποία έχει κυκλοφορήσει στο MedRxiv, επισημαίνει ότι τα εμβόλια μειώνουν τη σοβαρότητα της ασθένειας τόσο σε πλήρως όσο και μερικώς εμβολιασμένα άτομα εάν τελικά μολυνθούν από τον ιό.

Προστασία από μόλυνση και σοβαρή νόσηση

«Τώρα, καθώς έχουμε όλο και περισσότερα δεδομένα από την πραγματική ζωή, βλέπουμε ξανά και ξανά σε διαφορετικές μελέτες ότι αυτά τα εμβόλια είναι πολύ αποτελεσματικά», δήλωσε η δρ. Inci Yildirim, ιατρός εμβολιολόγος στο Yale Medicine, ειδική στις παιδιατρικές λοιμώξεις και αναπληρώτρια καθηγήτρια παιδιατρικής.

«Τα εμβολιασμένα άτομα προστατεύονται από τη μόλυνση και τη μετάδοση της λοίμωξης σε άλλους».

Στα πλαίσια της μελέτης αξιολογήθηκαν δεδομένα υγείας 3.975 εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, των πρώτων ανταποκριτών, των εργαζομένων πρώτης γραμμής και των βασικών εργαζομένων.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα εμβόλια μείωσαν τον κίνδυνο μόλυνσης κατά 91% σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί πλήρως, δηλαδή 2 εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση τους.

Τα εμβόλια μείωσαν τον κίνδυνο κατά 81% σε άτομα που είχαν μερικώς εμβολιαστεί, με τον όρο «μερικώς» να σηματοδοτεί το διάστημα οποτεδήποτε από τις 14 ημέρες μετά την πρώτη δόση έως και τις 13 ημέρες μετά την δεύτερη δόση.

Μειωμένο ιικό φορτίο χάρη στη δράση των εμβολίων

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι πλήρως και μερικώς εμβολιασμένα άτομα που εκδήλωσαν την λοίμωξη covid-19 είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν ήπια συμπτώματα σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν εμβολιαστεί.

Κατά μέσο όρο, τα εμβολιασμένα άτομα που μολύνθηκαν από τον ιό πέρασαν περίπου 6 λιγότερες μέρες αδιαθεσίας και 2 λιγότερες μέρες άρρωστοι στο κρεβάτι. Σε σύγκριση με τους μη εμβολιασμένους ανθρώπους, εκείνοι με τις δύο ή ακόμα και με την μία δόση είχαν επίσης 66% χαμηλότερες πιθανότητες εμφάνισης συμπτωμάτων όπως πυρετός και ρίγη.

Άλλες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι τα εμβολιασμένα άτομα που προσβάλλονται έχουν χαμηλότερα ιικά φορτία. Ως αποτέλεσμα, είναι λιγότερο πιθανό να μεταδώσουν τον ιό σε άλλα άτομα.