Χωρίς όμως να θέλουμε να σας απογοητεύσουμε, δεν αρκεί να γυμνάζεστε τακτικά για να εξασφαλίσετε τη συνολική ευεξία σας. Στην πραγματικότητα, υπάρχει ένα λάθος που κάνουν οι περισσότεροι άνθρωποι που γυμνάζονται, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τους.

Ειδικά αν ξεκινήσατε τώρα να γυμνάζεστε, είναι σημαντικό να θέσετε τις σωστές βάσεις, ώστε να προπονείστε με ασφάλεια.

Το συνηθισμένο και επικίνδυνο λάθος που κάνετε στην προπόνησή σας

Παραλείπετε την προθέρμανση και τις διατάσεις, αυξάνοντας τις πιθανότητες να τραυματιστείτε και να πιαστείτε όσο γυμνάζεστε.

Μην ξεχνάτε ποτέ…

Tην προθέρμανση: Σίγουρα την έχετε ακούσει ξανά, αφού είναι πολύ σημαντικό κομμάτι της γυμναστικής. Πολλοί άνθρωποι την ξεχνούν, την προσπερνούν ή δεν την κάνουν σωστά.

Παραλείποντας όμως την προθέρμανση και ξεκινώντας κατευθείαν ένα πρόγραμμα άσκησης σε υψηλή ένταση, κινδυνεύετε να τραυματιστείτε. Aφιερώστε, λοιπόν, λίγα λεπτά στο ζέσταμα του σώματός σας, έτσι ώστε να προετοιμάσετε το καρδιοκυκλοφορικό, αλλά και το μυοσκελετικό σας σύστημα για τις όποιες επιβαρύνσεις θα δεχτεί στη συνέχεια.

Tις διατάσεις: Tο άλλο κομμάτι του προγράμματος γυμναστικής που συχνά παραλείπεται είναι οι διατατικές ασκήσεις, οι οποίες είναι εξίσου σημαντικές με την προθέρμανση.

Οι διατάσεις θα πρέπει να γίνονται με τέτοιο τρόπο που οι μύες και οι τένοντες να αποκτούν την απαραίτητη ελαστικότητα ώστε οι ασκήσεις να γίνονται καλύτερα, αλλά και να αποφεύγονται οι τραυματισμοί.

Ένα ακόμη συνηθισμένο λάθος αφορά τη σειρά που γίνονται: οι διατάσεις πρέπει να γίνονται όχι πριν αλλά μετά την προθέρμανση και στο τέλος του προγράμματος, για να αποφεύγονται «πιασίματα».