Όταν θέλετε να χάσετε βάρος, ίσως σκεφτείτε να παραλείψετε μερικά γεύματα ώστε να «γλιτώσετε» θερμίδες. Άλλωστε, προκειμένου να καταφέρετε να δείτε το νούμερο στη ζυγαριά μειωμένο θα πρέπει να προσλαμβάνετε λιγότερες θερμίδες από όσες καίτε. Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Στην πραγματικότητα, η παράλειψη γευμάτων μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα: να οδηγήσει σε αύξηση του βάρους σας.

Παράλειψη γευμάτων: Γιατί μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους;

Όταν έχετε μείνει νηστικοί για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι πολύ πιο πιθανό να αναζητήσετε κάτι παχυντικό όταν τελικά θα κάτσετε να φάτε. Έχει παρατηρηθεί ότι όταν οι άνθρωποι είναι πολύ πεινασμένοι, έχουν αυξημένη όρεξη για υδατάνθρακες και ζάχαρη, αφού αυτές οι τροφές ανεβάζουν τα επίπεδα σακχάρου. Πράγματι, οι τροφές που είναι πλούσιες σε απλούς υδατάνθρακες και ζάχαρη θα σας κάνουν να νιώσετε άμεσα καλύτερα. Το πρόβλημα είναι ότι η ενέργειά σας δεν θα κρατήσει για πολύ. Τρώγοντας απλούς υδατάνθρακες χωρίς καλά λιπαρά, πρωτεΐνη ή φυτικές ίνες που μετριάζουν την άνοδο της γλυκόζης, το σάκχαρο στο αίμα σας θα ανέβει απότομα και το ίδιο απότομα θα πέσει μετά από λίγο, αφήνοντάς σας και πάλι πεινασμένους.

Παράλληλα, όταν κάθεστε για φαγητό νιώθοντας έντονη πείνα, είναι πιο πιθανό να φάτε περισσότερο από όσο χρειάζεστε, υπερκαλύπτοντας τις θερμίδες που χρειάζεστε κατά τη διάρκεια της ημέρας και κάπως έτσι να καταλήξετε φουσκωμένοι. Είναι πιο πιθανό να οδηγηθείτε στην υπερφαγία όταν τρώτε γρήγορα και αγνοείτε τα σήματα κορεσμού που σας στέλνει ο οργανισμός σας.

Όμως η παράλειψη γευμάτων δεν επηρεάζει μόνο τα θρεπτικά συστατικά και τις θερμίδες που προσλαμβάνετε, αλλά και την ικανότητά σας να γυμναστείτε. Όταν δεν έχετε ενέργεια και σκέφτεστε το φαγητό δεν είναι εύκολο να βάλετε τα δυνατά σας στην προπόνησή σας. Επιπλέον, αν δεν τρώτε σωστά μετά την άσκηση, δεν θα ανεφοδιάσετε τα αποθέματα γλυκογόνου του οργανισμού σας (τα οποία χρειάζονται υδατάνθρακες) και δεν θα αποκαταστήσετε τους μυς σας (οι οποίοι χρειάζονται πρωτεΐνη).

Ακολουθήστε το στο Google News