Η καθημερινότητα των περισσότερων ανθρώπων είναι γεμάτη από υποχρεώσεις και δεσμεύσεις, στις οποίες καλούμαστε να ανταποκριθούμε. Ο τρόπος όμως, που το κάνουμε επηρεάζεται από μερικές μικρές λεπτομέρειες, κάποιες «αθώες» συνήθειες, που μας περνούν απαρατήρητες, «σαμποτάρουν» όμως την ψυχική μας υγεία.

Συνήθειες που βλάπτουν την ευημερία σας

Στις συνήθειες, που θα ήταν καλό να αποφύγετε για να μην «σαμποτάρετε» την ψυχική σας υγεία, συγκαταλέγονται:

Είστε σκληροί με τον εαυτό σας

Αν έχετε σκεφτεί ποτέ «πόσο άσχημοι δείχνετε σε αυτό το τζιν», τότε είστε ένοχοι για αυτήν την συνήθεια.

Αναλογιστείτε πώς μιλάτε στον εαυτό σας όταν βγαίνετε από το ντους ή όταν κάνετε λάθος. Σκεφτείτε τι σας λέει η εσωτερική σας φωνή όταν δέχεστε ή ζητάτε βοήθεια; Αν ο εσωτερικός σας διάλογος δεν είναι παρά συμπονετικός, τότε βλάπτετε την ψυχική σας υγεία καθημερινά.

Δεν ζητάτε βοήθεια

Είτε πρόκειται για ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας είτε για κάτι αρνητικό που σας επηρεάζει καθημερινά, όπως μια διένεξη στο χώρο εργασίας σας, είναι σημαντικό να ανοίγεστε στα αγαπημένα σας πρόσωπα και να ζητάτε την βοήθειά τους.

Ορισμένοι άνθρωποι αποφεύγουν να μιλούν επειδή δεν θέλουν να «φορτώσουν» τα συναισθήματά τους στους άλλους ή ακόμα και επειδή δεν θέλουν να τους ανησυχήσουν. Σε κάθε περίπτωση, όμως το να μένετε σιωπηλοί δεν σας βοηθά, αφού δεν εκτονώνεται την ένταση και τελικά μπορεί να αισθανθείτε ακόμα πιο απομονωμένοι.

Βάζετε το άγχος.. κάτω από το χαλί

Κανείς δεν λατρεύει τα άβολα ή δυσάρεστα συναισθήματα, καθώς η αποδοχή τους αποτελεί ισχυρή πρόκληση αλλά η αποφυγή του φόβου, του άγχους, της απογοήτευσης ή της ανησυχίας μπορεί να σας οδηγήσει σε δυσμενείς για την ψυχική σας υγεία συνήθειες, όπως είναι το συναισθηματικό φαγητό.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, όταν αφήνουμε τον εαυτό μας να βιώσει όλα όσα αισθάνεται, θα νιώσετε μια αίσθηση ανακούφισης και θα είστε σε θέση να λειτουργήσετε καλύτερα.

Θέλετε να είναι όλα υπό έλεγχο

Χωρίζετε τα ρούχα σας βάσει χρώματος, λατρεύετε τα χρονοδιαγράμματα και τα τηρείται καθώς έτσι είστε πάντα εντός πλάνου. Αν και αυτές οι συνήθειες βοηθούν την δημιουργικότητα και την παραγωγικότητά μας, μπορεί να υποκρύπτουν μια κρυφή ανάγκη να είναι τα πάντα υπό τον έλεγχό σας.

Είναι σημαντικό, επειδή τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν ξαφνικά και αναπάντεχα να προσπαθήσετε να απεμπλακείτε από την τάση του ελέγχου, καθώς δεν μπορείτε να τα ελέγξετε όλα. Αντιθέτως εστιάστε σε πράγματα, που όντως βρίσκονται υπό τον έλεγχό σας όπως ο τρόπος που βλέπετε τα πράγματα και κυρίως ο τρόπος που αντιδράτε σε αυτά

Ακολουθήστε το στο Google News