Έχετε πετύχει λοιπόν το στόχος σας, χάσατε λιγότερα ή περισσότερα περιττά κιλά και έχετε ωφελήσει πιθανότατα την υγεία σας με πολλούς τρόπους. Τώρα έχει έρθει όμως, η στιγμή να αναπροσαρμόσετε λίγο την καθημερινότητά σας για να καταφέρετε να διατηρήσετε το βάρος σας στα επιθυμητά επίπεδα.

Ξεκινήστε με την διατροφή

Ακολουθήστε ένα υγιές και ρεαλιστικό πρόγραμμα διατροφής. Έχετε ξεκινήσει έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, τώρα η πρόκληση είναι να διατηρήσετε τις θετικές διατροφικές συνήθειες που έχετε αναπτύξει.

Σε μελέτες σε άτομα που έχουν χάσει βάρος και το έχουν διατηρήσει για τουλάχιστον ένα χρόνο, οι περισσότεροι συνέχισαν να ακολουθούν μια διατροφή χαμηλότερη σε θερμίδες σε σύγκριση με τη δίαιτα πριν από την απώλεια βάρους.

Ακολουθήστε μια υγιεινή διατροφή ανεξάρτητα από τις αλλαγές στη ρουτίνα σας. Προγραμματίστε μπροστά για σαββατοκύριακα, διακοπές και ειδικές περιστάσεις. Κάνοντας ένα σχέδιο, είναι πιο πιθανό να έχετε στη διάθεσή σας υγιεινά τρόφιμα όταν αλλάζει η ρουτίνα σας.

Φάτε πρωινό καθημερινά. Η κατανάλωση πρωινού είναι ένα κοινό χαρακτηριστικό μεταξύ των ανθρώπων που έχουν χάσει βάρος και έχουν διατηρήσει το βάρος τους στα επιθυμητά πλαίσια. Η κατανάλωση ενός υγιεινού πρωινού μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε την «υπερβολική πείνα» και στη συνέχεια να φάτε περισσότερο μέσα στην ημέρα.

Παραμείνετε σε κίνηση

Μην ξεχνάτε την καθημερινή σωματική σας δραστηριότητα. Άτομα που έχουν χάσει βάρος και το έχουν κρατήσει μακριά, αφιερώνουν συνήθως 60-90 λεπτά σωματικής δραστηριότητας μέτριας έντασης τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας χωρίς να υπερβαίνουν τις ανάγκες τους σε θερμίδες.

Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα 60-90 λεπτά ταυτόχρονα. Μπορεί να σημαίνει 20-30 λεπτά σωματικής άσκησης τρεις φορές την ημέρα. Για παράδειγμα, μια γρήγορη βόλτα το πρωί, το μεσημέρι και το βράδυ.

Παρακολουθήστε τη διατροφή και τη δραστηριότητά σας. Η διατήρηση ενός ημερολογίου στο οποίο θα καταγράφετε τις προπονήσεις και την διατροφή σας μπορεί να σας βοηθήσει να παρακολουθείτε την πρόοδό σας και να εντοπίζετε τις τάσεις σας.

Για παράδειγμα, μπορεί να παρατηρήσετε ότι το βάρος σας αυξάνεται κατά τις περιόδους που έχετε πολλά επαγγελματικά ταξίδια ή όταν πρέπει να εργάζεστε υπερωρίες. Η αναγνώριση αυτής της τάσης μπορεί να είναι ένα μήνυμα για να δοκιμάσετε διαφορετικές συμπεριφορές.

Παρακολουθήστε το βάρος σας. Ελέγχετε τακτικά το βάρος σας. Κατά τη διαχείριση της απώλειας βάρους σας, είναι καλή ιδέα να παρακολουθείτε το βάρος σας, ώστε να μπορείτε να προγραμματίσετε ανάλογα και να προσαρμόσετε τη διατροφή σας και το πρόγραμμα άσκησης, όπως απαιτείται.