Στη σύσταση για τον εμβολιασμό εφήβων ηλικίας 15 -17 ετών, αλλά και των παιδιών ηλικίας 12-17 ετών με υποκείμενα νοσήματα φαίνεται να προσανατολίζεται η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, η οποία συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα.

Στο επίκεντρο της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας βρέθηκε η μετάλλαξη «Δέλτα» εξαιτίας της υψηλής μεταδοτικότητάς της, ιδίως σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, με τις Αρχές να προβαίνουν σε σύσταση εμβολιασμού για τις εν λόγω ηλικιακές ομάδες, σκέψη άλλωστε που υπήρχε τις προηγούμενες ημέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εφόσον τελικά η Επιτροπή ανάψει το «πράσινο φως», η πλατφόρμα για τον προγραμματισμό των ραντεβού θα ανοίξει άμεσα.

Η μετάλλαξη χτυπά νέους και ανεμβολίαστους

Όπως επισημαίνουν σε κάθε τόνο οι ειδικοί, η μετάλλαξη Δέλτα «χτυπά» κυρίως τους νέους και τους ανεμβολίαστους.

Σύμφωνα με τα υπολογιστικά μοντέλα, η εν λόγω μετάλλαξη θα γίνει κυρίαρχη στην Ευρώπη μέσα στον Αύγουστο, με την Ελλάδα να μην μένει ανεπηρέαστη. Στη χώρα μας έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον 29 κρούσματα της εν λόγω μετάλλαξης και στο μικροσκόπιο βρίσκονται Κρήτη, Αττική, και Κόρινθος.

Μάλιστα, την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε έκτακτη τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή του Νίκου Χαρδαλιά και του Σωτήρη Τσιόδρα, οι οποίοι έστειλαν μήνυμα πως «η μοναδική μας ασπίδα είναι ο εμβολιασμός».

Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε κατά την τοποθέτησή του στη Σύνοδο Κορυφής το μεσημέρι της Παρασκευής και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων: «Όσοι έχουν εμβολιαστεί είναι προστατευμένοι, οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν. Πρέπει και στη χώρα μας να απευθυνθούμε τόσο προς τους νέους, όσο και προς τις μεγαλύτερες ηλικίες να σπεύσουν να εμβολιαστούν».