Ο μεταβολισμός επηρεάζει σημαντικά το βάρος και η ενίσχυσή του αποδεικνύεται σωτήρια για πολλούς ανθρώπους. Ενώ μερικοί κληρονομούν έναν γρήγορο μεταβολισμό, που «καίει» ακατάπαυστα θερμίδες, σε άλλους τείνει να επιβραδύνεται, ειδικά μετά την ηλικία των σαράντα ετών.

Γρήγορος μεταβολισμός

Παρόλο που δεν μπορείτε να ελέγξετε την ηλικία, το φύλο ή τη γενετική σας, υπάρχουν μερικοί τρόποι για να καταφέρουμε να ενισχύσουμε τον μεταβολισμό σας:

Χτίζουμε μυϊκή μάζα

Το σώμα σας καίει συνεχώς θερμίδες, ακόμα και όταν δεν κάνετε τίποτα. Αυτός ο μεταβολικός ρυθμός ανάπαυσης είναι πολύ υψηλότερος σε άτομα με περισσότερους μυς για αυτό είναι σημαντικό να τονώσετε την μυϊκή σας μάζα.

Μετά από μια συνεδρία προπόνησης δύναμης, οι μύες ενεργοποιούνται σε όλο το σώμα σας, αυξάνοντας τον μέσο ημερήσιο μεταβολικό ρυθμό σας.

Βάζουμε ένταση

Η αερόβια άσκηση μπορεί να μην «χτίζει» μυς, μπορεί όμως να αυξήσει τον μεταβολισμό σας τις ώρες μετά την προπόνησή σας. Το κλειδί είναι να αυξήσετε την ένταση. Η άσκηση υψηλής έντασης προσφέρει μεγαλύτερη και εντονότερη αύξηση του μεταβολικού ρυθμού ανάπαυσης.

Για να επωφεληθείτε, δοκιμάστε το τρέξιμο για μερικά λεπτά, ενδιάμεσα από το περπάτημα στην καθιερωμένη σας βόλτα.

Επιλέγουμε «έξυπνα» σνακ

Η συχνότερη κατανάλωση τροφίμων μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος. ταν τρώτε μεγάλα γεύματα με πολλές ώρες κενό ανάμεσά τους, ο μεταβολισμός σας επιβραδύνεται μεταξύ των γευμάτων.

Έχοντας ένα μικρό γεύμα ή σνακ κάθε 3 έως 4 ώρες, διατηρείτε τον μεταβολισμό σας ενεργοποιημένο, ώστε να καίτε περισσότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια μιας ημέρας.

Δοκιμάζουμε πικάντικα

Τα πικάντικα τρόφιμα έχουν φυσικές χημικές ουσίες που μπορούν να ενισχύσουν την λειτουργία του μεταβολισμού, κάνοντάς τον να δουλεύει σε ψηλότερες ταχύτητες. Το μαγείρεμα των τροφίμων με μια κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο κόκκινο ή πράσινο πιπέρι τσίλι μπορεί να αυξήσει το μεταβολικό σας ρυθμό.

Το αποτέλεσμα είναι πιθανώς προσωρινό, αλλά αν τρώτε συχνά πικάντικες τροφές, τα οφέλη μπορεί να αυξηθούν.