Ο ύπνος παίζει καθοριστικό ρόλο στην ξεκούραση και την υγεία του σώματος και του μυαλού σας. Παράλληλα, η θέση ύπνου που επιλέγετε επηρεάζει όχι μόνο την ποιότητα του ύπνου σας αλλά και το πώς αισθάνεστε το σώμα σας το επόμενο πρωί. Ορίστε λοιπόν όσα πρέπει να γνωρίζετε ώστε να επιλέξετε τη θέση ύπνου που σας ταιριάζει.

Ανακαλύψτε ποια θέση ύπνου είναι ιδανική για εσάς

Ανάσκελα

Μία από τις πιο κοινές θέσεις ύπνου είναι όταν κάποιος ξαπλώνει με την πλάτη.

Αυτή η θέση είναι ευεργετική για την ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης, του λαιμού και των ώμων σας.

Ωστόσο μπορεί να μην είναι κατάλληλη για άτομα που υποφέρουν από πόνο στη μέση ή αντιμετωπίζουν πρόβλημα ροχαλητού, καθώς επιδεινώνει την άπνοια.

Μπρούμυτα

Αυτή είναι μια από τις λιγότερο σωστές θέσεις ύπνου, καθώς μπορεί να προκαλέσει πόνο στον αυχένα, την πλάτη και τη σπονδυλική στήλη.

Δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος του βάρους βρίσκεται στη μέση του σώματος, η στάση αυτή δεν επιτρέπει στο σώμα να διατηρεί την φυσική θέση της σπονδυλικής στήλης κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος τραυματισμού του λαιμού σας, επειδή βάζει το κεφάλι και τη σπονδυλική σας στήλη εκτός ευθυγράμμισης με το υπόλοιπο σώμα.

Στο πλάι

Ο ύπνος στη μία πλευρά του σώματός σας, ειδικά στην αριστερή πλευρά έχει πολλά οφέλη.

Οι έρευνες δείχνουν ότι είναι μια καλή στάση ύπνου καθώς βοηθά στη μείωση πολλών προβλημάτων υγείας, όπως ο πόνος στις αρθρώσεις και η οσφυαλγία καθώς προσφέρει ανακούφιση στους χρόνιους πόνους στην πλάτη.

Μάλιστα, φαίνεται ότι βοηθά το πεπτικό σύστημα να λειτουργεί καλύτερα.

Εμβρυακή στάση

Η εμβρυακή θέση είναι όταν το σώμα δημιουργεί μια φυσική καμπύλη στην σπονδυλική στήλη.

Αυτή η θέση είναι ιδανική για όσους έχουν πόνο στη μέση.

Καλό είναι ωστόσο να μην κυρτώσετε το σώμα σας πολύ σφιχτά ώστε να μην ασκήσετε πίεση στις αρθρώσεις σας και να μην επιβαρύνετε την αναπνοή σας.