Ανησυχία και προβληματισμό προκαλεί η δυναμική που εμφανίζει στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας η μετάλλαξη «Δέλτα», η οποία απειλεί την ελευθερία μας.

Η «έκρηξη» των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες κοντά στις 2.000 και τα σενάρια περί περαιτέρω δραματικής αύξησης φέρνουν ανησυχία σε κυβέρνηση και ειδικούς, την ώρα που αναμένονται οι ανακοινώσεις για υποχρεωτικό εμβολιασμό, και ενώ η τουριστική περίοδος βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Άλλωστε δεν αποτελεί πλέον μυστικό πως η μετάλλαξη Δέλτα θα επικρατήσει στη χώρα μας, ωστόσο το μεγάλο ζητούμενο είναι να προλάβουν να περάσουν πίσω από το… τείχος ανοσίας όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί προκειμένου να μην «χτυπηθούν» βαριά από τον ιό.

«Αν δε σβήσουμε τις “φωτιές” μπορεί να πάμε και στα 18.000 κρούσματα»

Στην εκπομπή Mega Σαββατοκύριακο μίλησαν το πρωί της Κυριακής οι Γιώργος Μπουλμπασάκος, διευθυντής της πνευμονολογικής κλινικής του Ευαγγελισμού και Ευάγγελος Μανωλόπουλος, καθηγητής Φαρμακολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου.

Σχολιάζοντας ρεπορτάζ της εφημερίδας «Το Βήμα», στο οποίο παρουσιάζεται έρευνα του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, που κάνει πρόβλεψη για «άλμα» στα 18.000 κρούσματα, ο κ. Μπουλμπασάκος είπε ότι «έχουν ανάψει πολλές μικρές “φωτιές” σε όλη την επικράτεια. Αν δεν σβήσουμε αυτές τις εστίες, μπορεί να πάμε και σε αυτά τα νούμερα που λέει ο έγκυρος κ. Σαρηγιάννης. Η πανδημία δεν έχει τελειώσει, είναι μπροστά μας. Είμαστε σε κρίσιμο στάδιο και πρέπει να δούμε πώς θα σβήσουν αυτές οι “φωτιές”. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν συγκεντρώσεις κρουσμάτων σε όλη την Ελλάδα».

«Σε λίγες ημέρες ξεκινούν τα πανηγύρια. Θα επιτραπούν; Δε γίνεται πανηγύρι με καθήμενους, ούτε γίνεται να ελεγχθούν. Θα πρέπει να δούμε πολύ σοβαρά ότι δεν μπορούμε φέτος να πάμε σε αυτή τη μορφή διασκέδασης. Και σε άλλους χώρους διασκέδασης όπου υπάρχουν πάνω από 200 άτομα, δεν μπορεί να μην είναι ελεγχόμενη η κατάσταση. Δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά. Το θέμα είναι να μην καταρρεύσει το σύστημα υγείας. Αν υπάρξει μεγάλη κινητικότητα σε όλη τη χώρα, το σύστημα θα δεχτεί πίεση και δεν ξέρω αν θα αντέξει. Το πρόβλημα είναι και στα περιφερειακά συστήματα υγείας. Εκεί είναι ακόμα μεγαλύτερο το πρόβλημα», συνέχει ο ίδιος.

«Ναι στον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών – Δεν έχουμε δικαίωμα να βλάψουμε τους ασθενείς»

Αναφερόμενος στο θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού των υγειονομικών και εν αναμονή των σχετικών ανακοινώσεων, ο κ. Μπουλμπασάκος είπε ότι «Εγώ είμαι υπέρ της υποχρεωτικότητας στον εμβολιασμό των υγειονομικών και όσων εργάζονται σε χώρους φροντίδας ηλικιωμένων. Δεν έχουμε δικαίωμα να βλάψουμε τους ασθενείς που προσέρχονται στα νοσοκομεία. Αυτή τη στιγμή η κατάσταση στα νοσοκομεία δεν είναι απειλητική. Αλλά πρέπει να προσέξουμε την κινητικότητα των νεαρών, και το ότι έχουμε ανθρώπους άνω των 60 ετών με υποκείμενα νοσήματα που δεν έχουν εμβολιαστεί».

Η πορεία των εμβολιασμών

«Πρέπει να εμβολιαστούν άλλα τρία εκατ. συμπολίτες μας ενήλικες, για να φτάσουμε πάνω από το 80% που είναι το επιθυμητό επίπεδο. Δε βλέπω να προλαβαίνουμε να το κάνουμε αυτό μέσα στο καλοκαίρι. Αλλά ελπίζω να ανανεωθεί τώρα το ενδιαφέρον του κόσμου και να πάει να εμβολιαστεί. Εμβόλια υπάρχουν, άρα είναι στο χέρι μας», εξήγησε από την πλευρά του ο κ. Μανωλόπουλος για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα.

«Πρέπει να τηρήσουμε πιο αυστηρά τα μέτρα λόγω της μετάλλαξης Δέλτα»

«Με το στέλεχος Δέλτα αυξάνεται η πιθανότητα να μολυνθεί κάποιος. Και διπλή μάσκα μπορεί να χρειάζεται και μεγαλύτερη απόσταση. Πρέπει τα μέτρα να τα τηρήσουμε πιο αυστηρά αφού η μετάλλαξη αυτή είναι πάρα πολύ μεταδοτική», εξήγησε ο κ. Μανωλόπουλος.

Πόσο, όμως, κινδυνεύουν όσοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους; «Αυτοί που έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου, έχουν πολύ μικρή πιθανότητα να μολυνθούν, είναι περίπου 10% πιθανότητα σε σχέση με τον ανεμβολίαστο, και αντίστοιχα μικρή πιθανότητα της τάξης του 10% να μολύνουν κάποιον άλλο, αν έχουν ήδη μολυνθεί. Ακόμα και αν κολλήσουν, δεν υπάρχει ουσιαστικά πιθανότητα να πάνε στο νοσοκομείο. Ο εμβολιασμός διασφαλίζει ότι δε θα βρεθεί κάποιος στις ΜΕΘ», είπε ο κ. Μανωλόπουλος.

«Αν έχουμε χιλιάδες κρούσματα, θα έχουμε απώλειες νέων»

Η εξέλιξη της πανδημίας αφορά και στους νέους, εξήγησε ο κ. Μπουλμπασάκος, αφού αν πάμε σε χιλιάδες κρούσματα, θα έχουμε απώλειες και σε μικρότερες ηλικίες.

«Οι νεαροί νοσούν πιο ελαφριά αλλά αν έχουμε χιλιάδες κρούσματα σίγουρα θα έχουμε νοσηλείες και στις μικρές ηλικίες, αλλά και απώλειες. Υπάρχουν και νέοι που έχουν υποκείμενα νοσήματα. Οι νέοι θα μεταφέρουν και στην οικογένεια τον ιό. Πρέπει να τονίσουμε τη συλλογική ευθύνη που πρέπει να έχουν οι νέοι, και η συλλογική ευθύνη δεν εξαγοράζεται με voucher», είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με το άνοιγμα της πλατφόρμας εμβολιασμού για τις ηλικίες 15-17 ετών με συναίνεση του γονέα, ο κ. Μανωλόπουλος σημείωσε ότι «Είναι λογικό να έχουν την ευθύνη οι γονείς σε αυτές τις ηλικίες. Προτείνω στους γονείς να πάρουν την απόφαση και να προτρέψουν τα παιδιά τους να εμβολιαστούν, για να δημιουργηθεί το τείχος ανοσίας, αλλά και για να προστατεύσουν το παιδί από την πιθανότητα να νοσήσει, και για να μπορέσει να συμμετάσχει στις εκπαιδευτικές και άλλες διαδικασίες που θα αρχίσουν από Σεπτέμβρη». Τέλος, σχετικά με ο ενδεχόμενο τρίτης δόσης του εμβολίου για τους υγειονομικούς, ο ίδιος είπε ότι το θέμα είναι υπό συζήτηση και αναμένεται να ξεκαθαρίσει μέσα στους επόμενους μήνες.

Εφιαλτικό σενάριο τα 18.000 κρούσματα

Πάντως, σύμφωνα με τον καθηγητή Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Ειδικών, Χαράλαμπο Γώγο, το σενάριο για 18.000 κρούσματα ημερησίως «δεν πιστεύω ότι θα έρθει ποτέ, ελπίζω να μη φτάσουμε εκεί. Αυτό θα συμβεί μόνο αν τα αφήσουμε όλα ανεξέλεγκτα, που δεν θα γίνει αυτό».

Στόχος μας, εξήγησε, είναι να φτάσουμε στο 65% τείχος ανοσίας σε πρώτη φάση, γιατί αυτό θα ελαττώσει αυτό το εφιαλτικό σενάριο.

«Δεν αποκλείεται επιβάρυνση του ΕΣΥ αν συνεχιστεί η αύξηση της διασποράς. Η μέση ηλικία (νόσησης) είναι 28 ετών ταχύτατη πτώση, 10 έτη πτώση ηλικίας, η διασπορά φαίνεται πια, ο ιός κυκλοφορεί στις νεαρές ηλικίες… Θα πρέπει να προσέξουμε, θα πρέπει να εμβολιαστούμε όλοι για να αποφύγουμε αυτά τα σενάρια είναι εφικτό, δεν είναι ανέφικτο» επισήμανε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Σύμφωνα με μελέτη της 10ης Ιουνίου του ECDC που επικαλέστηκε ο καθηγητής η μετάδοση εξαρτάται από την άρση των μέτρων και ποσό γρήγορα γίνεται, τη μεταδοτικότητα, το βαθμό κάλυψης των εμβολίων για τον ιό και κυρίως από τον αριθμό της εμβολιαστικής κάλυψης. Όλα αυτά πρέπει να ληφθούν υπόψη, η λύση είναι η μεγίστη εμβολιαστική κάλυψη με 85% για το τείχος ανόσιας με δεδομένη τη μεταδοτικότητα των στελεχών που επικρατούν». «Μέχρι να φτάσουμε εκεί πρέπει να υπάρχουν κάποια μέτρα» ξεκαθάρισε ο κ. Γώγος.

Ακολουθήστε το στο Google News