Οι ξύλινοι δίσκοι κοπής αποτελούν κομψές και εξίσου λειτουργικές επιφάνειες που διευκολύνουν την κοπή, τον τεμαχισμό αλλά και το σερβίρισμα των τροφίμων. Κι ενώ μπορεί να το πλένετε τακτικά με ήπια καθαριστικά και νερό, το ξύλο είναι ιδιαίτερα απορροφητικό και μπορεί να λεκιάσει εύκολα.

Για να το διατηρήσετε καθαρό και έτοιμο για χρήση είναι σημαντικό να τρίβετε το ξύλο κοπής με δύο φυσικά συστατικά, αλάτι και λεμόνι.

Η διαδικασία είναι απλή: Πασπαλίστε με χοντρό αλάτι ο ξύλο κοπής σας και τρίψτε το χρησιμοποιώντας μισό λεμόνι. Αφήστε το ξύλο να απορροφήσει το λεμόνι, καθώς αποτελεί το συστατικό που θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από τους λεκέδες που επιμένουν.

Πώς θα καθαρίσετε τις ξύλινες επιφάνειες κοπής

Τα βήματα για να καθαρίσετε μια ξύλινη επιφάνεια, περιλαμβάνουν:

Ξεκινήστε από το πλύσιμο με σαπούνι και νερό

Ενώ ο συνδυασμός αλατιού και λεμονιού είναι ιδανικός για την αφαίρεση λεκέδων, δεν έχει τις αντιβακτηριακές ιδιότητες του σαπουνιού. Για να καθαρίσετε το ξύλο κοπής σας μετά από κάθε χρήση, πλύνετε το καλά χρησιμοποιώντας μια βούρτσα απολέπισης, ζεστό νερό και ένα ήπιο, χωρίς άρωμα σαπούνι πιάτων.

Όχι στο πλυντήριο πιάτων

Για να προστατεύσετε το ξύλο κοπής, πλύντε το στο χέρι και μην το βάλετε στο πλυντήριο πιάτων, καθώς η αυξημένη θερμότητα μπορεί να δημιουργήσει ρωγμές ή και να το παραμορφώσει με το πέρασμα του χρόνου.

Χρησιμοποιείστε τακτικά λεμόνι και αλάτι

Καθώς κόβετε μια ζουμερή μπριζόλα, πολλά είναι τα υγρά που μπορεί να διεισδύσουν στην επιφάνεια του ξύλου σας, αφήνοντας έναν επίμονο λεκέ που δεν φεύγει με το σαπούνι. «Το λεμόνι αποτελεί ένα είδος φυσικού καθαριστικού», λέει η εκπαιδευτικός στα τρόφιμα Lauren Nixon.

«Έχουν κιτρικό οξύ, που πραγματικά μπορεί να καταπολεμήσει τους λεκέδες» συμπληρώνει.

Αφήστε το να στεγνώσει

Αφήστε το ξύλο κοπή σας να στεγνώσει φυσικά μόνο του, ακουμπώντας το σε όρθια κλίση σε μια άλλη επιφάνεια.