Όλοι χρειαζόμαστε λίγη ανανέωση. Το ίδιο και το σπίτι μας, άλλωστε είναι γνωστό ότι ο προσωπικός μας χώρος συμβάλλει στην ψυχική και σωματική μας ηρεμία και ευεξία ποικιλοτρόπως. Το βάψιμο αποτελεί μια από τις πιο εύκολες μεθόδους για να ανανεώσετε τους χώρους σας.

Με λίγο περισσότερο από μια στρώση διαφορετικών τόνων μπορείτε να αναζωογονήσετε άμεσα ένα σαλόνι ή να δώσετε στο υπνοδωμάτιο μια εντελώς νέα αίσθηση. Αλλά η επιλογή του σωστού χρώματος μπορεί να είναι δύσκολη, ειδικά αν δεν έχετε ιδέα από πού να ξεκινήσετε.

Κάθε χώρος προορίζεται για κάτι διαφορετικό και τα χρώματα μπορούν να μεταφέρουν μια αίσθηση στυλ και να ορίσουν τον τόνο για διαφορετικές διαθέσεις. Εχει αποδειχτεί ότι οι σωστές αποχρώσεις μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής, γι’ αυτό και οι ειδικοί μάς προτείνουν χρώματα ανάλογα με τη δραστηριότητα.

Για το γραφείο; Ροζ χρώμα

Εχουμε ακούσει πολλές φορές ότι το ροζ είναι καταπραϋντικό και γαλήνιο, ενώ υπάρχει μια απόχρωση για κάθε γούστο. Οι ειδικοί το προτείνουν για το γραφείο σας, όπου θα σας υπενθυμίζει να παίρνετε συχνά βαθιές ανάσες και να χαλαρώνετε.

Μπορείτε να δοκιμάσετε διασκεδαστικούς συνδυασμούς, αναμειγνύοντας ροζ με παστέλ αποχρώσεις μέντας ή ανοιχτό κίτρινο.

Φωτεινή κουζίνα; Κίτρινο

Το κίτρινο χρώμα αντιπροσωπεύει την καλή διάθεση και συγκαταλέγεται στα πιο φωτεινά χρώμα, που χαρίζουν μια λαμπερή αίσθηση στον χώρο. Μια εξαιρετική επιλογή για την κουζίνα θεωρείται από πολλούς το butter yellow.

Η απόχρωση αυτή ενισχύει την όρεξη, ενώ ταυτόχρονα βελτιώνει τα επίπεδα ενέργειας το πρωί, πράγμα που όλοι χρειαζόμαστε για να ξεκινήσει σωστά η μέρα μας. Ειδικά στην περίπτωση που νιώθετε ότι το πρωινό ξύπνημα δεν σας ταιριάζει, μια κίτρινη κουζίνα θα αυξήσει τον ενθουσιασμό και τα κίνητρά σας.

Χαλαρωτικό υπνοδωμάτιο; Μπλε

Ενώ πρόσφατες μελέτες στο «Frontiers in Psychology» επισημαίνουν ότι το μπλε φως αυξάνει την εγρήγορση, οι μπλε τοίχοι προσφέρουν μια αίσθηση γαλήνης, ασφάλειας και προστασίας, καθιστώντας το ιδανικό για ένα μεγάλο υπνοδωμάτιο.

Μπορείτε να δοκιμάσετε το μπλε indigo, απόχρωση με πιο σκούρους τόνους, που αποτελεί μία από τις πιο πρακτικές αποχρώσεις του μπλε, καθώς μπορεί εύκολα να συνδυαστεί με άλλα χρώματα. Αν θέλετε να διατηρήσετε το μπλε, δοκιμάστε να συνδυάσετε έντονες αποχρώσεις με πιο ανοιχτούς τόνους για να ισορροπήσετε το τελικό αποτέλεσμα.

Γυμναστική στο σπίτι; Κόκκινο

Αν και δεν μπορούμε να επισκεφτούμε το γυμναστήριό μας, αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να εγκαταλείψουμε τη γυμναστική. Βρείτε έναν χώρο στο σπίτι όπου μπορείτε να γυμναστείτε και μετατρέψτε τον βάφοντας τους τοίχους σε κόκκινες αποχρώσεις για να προσθέσετε φως και ενέργεια.

Μάλιστα, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του «Journal of Athletic Enhancement», το χρώμα μπορεί να ενισχύσει τη φυσική απόδοση, γεγονός που καθιστά έναν τοίχο με κόκκινη απόχρωση μια εξαιρετική επιλογή για να μη χάνετε καμία προπόνηση, ακόμα και στο σπίτι.

Ατελιέ για δημιουργίες; Λιλά

Ενας δημιουργικός χώρος, όπως το ατελιέ σας, θα πρέπει να έχει ένα απροσδόκητο χρώμα που θα ενισχύει τη δημιουργικότητά σας. Σε αντίθεση με πολύ πιο σκούρες αποχρώσεις του μοβ, το λιλά αποπνέει έναν αέρα μυστηρίου, που «ξυπνά» τα κίνητρα.

Είναι ένα εξαιρετικό χρώμα για τη διέγερση της φαντασίας, ενώ μπορείτε να το συνδυάσετε και με πιο ουδέτερες αποχρώσεις, όπως το γκρι.

Τραπεζαρία; Θερμό λευκό

Αρκετοί μπορεί να σκεφτούν ότι υπάρχει πληθώρα από λευκές αποχρώσεις που μπορείτε να επιλέξετε, αλλά ποια είναι η καλύτερη από όλες; Αν και όλα έχουν να κάνουν με την προτίμησή σας, ένα θερμό λευκό μπορεί να μεταμορφώσει την τραπεζαρία σας κάνοντάς την πιο φιλόξενη και ζεστή ώστε να υποδεχτείτε και πάλι τους αγαπημένους σας.

Πολυσύχναστοι διάδρομοι; Ασημί

Δημιουργήστε μια χαλαρωτική ατμόσφαιρα στην είσοδο του σπιτιού με γκρίζες αποχρώσεις. Γνωστό και ως ένα από τα πιο ουδέτερα χρώματα, το γκρι μπορεί να κάνει τους πολυσύχναστους διαδρόμους πιο ήρεμους, ενώ ακόμα και αν δεν προσελκύει τα βλέμματα, σίγουρα δεν περνά απαρατήρητο.

Συνδυάστε θερμές με πιο δροσερές αποχρώσεις του γκρι για να προσδώσετε φρεσκάδα και μοντέρνα αισθητική.

Το σαλόνι της παρέας; Πορτοκαλί

Το πορτοκαλί είναι ένα αναζωογονητικό χρώμα που προσδίδει μια ζεστή αίσθηση στους χώρους μας.

Είναι ιδανικό για βασικούς χώρους του σπιτιού όπου συνήθως διασκεδάζετε, όπως το σαλόνι σας. Ωστόσο, αν σας φαίνεται ένα πολύ έντονο χρώμα, μπορείτε να βάψετε μόνο έναν από τους τοίχους, συνδυάζοντάς το με πιο ήπιους τόνους για να πετύχετε ένα ισορροπημένο αποτέλεσμα.

Είτε συγκαταλέγεστε στους color fanatics και λατρεύετε να συνδυάζετε τα χρώματα και τις αποχρώσεις είτε προτιμάτε πιο κλασικά μοτίβα και σχέδια, οι ειδικοί αποκαλύπτουν ορισμένα μυστικά για να πετύχετε το τέλειο χρώμα.

Ξεκινήστε με ό,τι έχετε

Ολοι έχουμε τις δικές μας προτιμήσεις αναφορικά με το στυλ και την αισθητική των χώρων. Οταν όμως πρόκειται για το χρώμα, υπάρχουν πραγματικά τόσο πολλές αποχρώσεις που μπορεί να μας δυσκολέψουν στην επιλογή μας.

Οι ειδικοί σε αυτή την περίπτωση συνιστούν να ξεκινήσετε με ένα χρώμα που υπάρχει ήδη στον χώρο και σας αρέσει. Οποιαδήποτε απόχρωση σε αντικείμενο, έπιπλο ή ακόμα και στα πλακάκια σας μπορεί να γίνει και η αφετηρία σας.

Σκεφτείτε τη χρήση

Εάν έχετε περιορίσει τις επιλογές σας, είναι καλό να σκεφτείτε πώς θα χρησιμοποιήσετε τον χώρο που θα βάψετε για να εμπνευστείτε. Το χρώμα είναι προσωπικό και αυτό που επιλέγετε για έναν συγκεκριμένο χώρο εξαρτάται από τον αέρα που θέλετε να αποπνέει.

Ανάλογα με τις συμβουλές των ειδικών και τις δικές σας προτιμήσεις, μπορείτε να πλοηγηθείτε σε μια παλέτα αποχρώσεων μέχρι τελικά να βρείτε το ιδανικό.

Τεστάρετε το χρώμα στον τοίχο

Είναι σημαντικό να τεστάρετε πάντα το χρώμα που σκέφτεστε στον τοίχο και να μην παραμένετε στην όψη που έχει στον κουβά ή στο καπάκι. Καθώς το φως αλλάζει καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, η σκιά θα εμφανίζεται πιο σκοτεινή και πιο ανοιχτή.

Ετσι αν βρίσκεστε ανάμεσα σε δύο κοντινές αποχρώσεις του ίδιου χρώματος, βάφοντας ένα μικρό μέρος του τοίχου θα γνωρίζετε ποια είναι αυτή που ταιριάζει περισσότερο σε αυτό που θέλετε.

Μονοχρωματικό στυλ.. Ναι ή όχι;

Μερικοί σχεδιαστές προτείνουν να διατηρούμε ένα ενιαίο χρώμα σε ολόκληρο το σπίτι, χρησιμοποιώντας διαφορετικούς τόνους και αποχρώσεις για να υπάρχει μια διαφοροποίηση από χώρο σε χώρο. Η τελική επιλογή, ωστόσο, έχει να κάνει με την προτίμησή σας.

Αν έχετε μια ανοιχτή κουζίνα με ενιαίο σαλόνι και τραπεζαρία, τότε οι διαφορετικές αποχρώσεις του ίδιου χρώματος θα κάνουν τον χώρο να φαίνεται ακόμα πιο μεγάλος και ανοιχτός. Από την άλλη, αν θέλετε να ξεχωρίσετε νοητά τους χώρους σας, μπορείτε να επιλέξετε και διαφορετικά χρώματα, δημιουργώντας ισορροπημένους και σικ συνδυασμούς.