Με την βελτιστοποίηση της υγείας και της ευεξίας να αποτελεί κορυφαίο κίνητρο, η έρευνα απέδειξε διαφορές σε πτυχές της προσωπικότητας των ανθρώπων.

Οι αθλητές και οι εκπαιδευτές του Crossfit, παραδείγματος χάριν, είναι πιθανότερο να αποζητούν κοινωνική αναγνώριση και να είναι ανταγωνιστικοί.

Εκείνοι που αγαπούν τα βάρη, από την άλλη, εμφανίζουν υψηλότερα επίπεδα απόλαυσης και χαράς σε σύγκριση με τους δρομείς ή τους ανθρώπους που κάνουν γιόγκα ή spinning.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι, σύμφωνα με τα ευρήματά τους, είναι σημαντικό για τους ανθρώπους να βρουν ένα πρόγραμμα άσκησης το οποίο να ταιριάζει με τα κίνητρά τους.

Η έρευνα του Πανεπιστημίου του Ιλινόις, ανέλυσε τα κίνητρα των ανθρώπων προκειμένου να διατηρήσουν τη φόρμα τους αλλά και τους διάφορους τύπους προσωπικότητας, ώστε να βρουν την καταλληλότερη για εκείνους προπόνηση.

CrossFit και κοινωνικοποίηση

Οι λάτρεις του Crossfit, των σπορ ή της ομαδικής άσκησης εμφάνισαν ως κίνητρο για τη γυμναστική τους, την κοινωνικοποίηση, εν αντιθέσει με όσους τρέχουν ή σηκώνουν βάρη, σύμφωνα με τη μελέτη.

Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής την Allyson Box από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις, δήλωσε ότι η επιλογή του σωστού τύπου άσκησης είναι κρίσιμη για την επιτυχία κάθε ατόμου.

Κίνητρο βάσει προσωπικότητας

Η Box δήλωσε: «Πολλά άτομα που ξεκινούν προγράμματα άσκησης ενδέχεται στην πραγματικότητα να επιλέξουν δραστηριότητες που έρχονται σε αντίθεση με τα ενδιαφέροντά τους, το στυλ, την προσωπικότητα ή τα κίνητρά τους. Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν την ανάγκη εξατομικευμένων προγραμμάτων άσκησης, όχι μόνο από φυσική άποψη, αλλά και από άποψη κινήτρων.»

Στοιχεία της μελέτης συλλέχθηκαν από περισσότερα από 400 άτομα που ασκούνται, συμπληρώνοντας μία ηλεκτρονική έρευνα.

Τα άτομα χωρίστηκαν σε πέντε ομάδες: Crossfit, ομαδική άσκηση, όπως η γιόγκα, αερόβια εκπαίδευση, όπως το τρέξιμο σε μεγάλες αποστάσεις, η ποδηλασία και η κολύμβηση, ασκήσεις αντίστασης, όπως τα βάρη, και τα ομαδικά αθλήματα.

Τα συμπεράσματα δείχνουν ότι τα άτομα που επιλέγουν το Crossfit ή την ομαδική άσκηση αντλούσαν περισσότερο κίνητρο από την κοινωνική σύνδεση, συμπεριλαμβανομένης της κοινωνικής αναγνώρισης, της συμμετοχής και του ανταγωνισμού.

Πρόκληση

Εκείνοι που επιλέγουν τις ασκήσεις αντίστασης και τα σπορ αντλούν περισσότερη χαρά από την αίσθηση της πρόκλησης.

Εκείνοι που ασκούνται συχνότερα όλων είναι οι άνθρωποι που παρακινούνται από την αίσθηση της πρόκλησης, τη χαρά της άσκησης αλλά και την εκτόνωση τους άγχους.

Οι ερευνητές τονίζουν: «Ενθαρρύνουμε τα άτομα να σκεφτούν την προσωπικότητά τους και τους λόγους που γυμνάζονται πριν καταπιαστούν με ένα πρόγραμμα γυμναστικής, προκειμένου να συμμετέχουν σε μια σωματική δραστηριότητα συμβατή με το ενδιαφέρον τους, την προσωπικότητα και τους στόχους τους».