Αν και δεν ξέρουμε πώς να… σταματήσουμε τον χρόνο, ξέρουμε πώς μπορείτε να δείξετε νεότερη. Ακολουθούν κάποια βασικά tips για να αποκτήσετε το νεανικό δέρμα που ονειρεύεστε.

Χρησιμοποιήστε ένα απαλό καθαριστικό

Ο καθαρισμός είναι πολύ σημαντικός, αφού αφαιρεί κάθε προϊόν περιποίησης και μακιγιάζ που έχετε εφαρμόσει κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς και τα βακτήρια που έχουν συσσωρευτεί. Έτσι, τα προϊόντα περιποίησης θα έχουν τη δυνατότητα να απορροφηθούν από το δέρμα σας και να δουλέψουν πιο αποτελεσματικά.

Προτιμήστε ένα απαλό καθαριστικό για να διατηρήσετε το προστατευτικό φράγμα του δέρματός σας και να το κρατήσετε ανθεκτικό στην αφυδάτωση και τις βλάβες. Τα καθαριστικά με υψηλό pH, όπως τα φυσικά σαπούνια, είναι πολύ σκληρά και μπορούν να αφήσουν το δέρμα σας ευάλωτο σε ερεθισμούς και λοιμώξεις. Τα καθαριστικά με χαμηλό pH διατηρούν τη βέλτιστη ισορροπία του δέρματος.

Ένα άλλο συστατικό που πρέπει να αποφύγετε είναι το λαουρυλοθειικό νάτριο, καθώς είναι πολύ σκληρό. Επίσης, δε χρειάζεται να αγοράσετε καθαριστικά με εντυπωσιακά, ενεργά συστατικά. Τα καθαριστικά δε μένουν στο δέρμα σας για πολλή ώρα. Αυτά τα ενεργά συστατικά είναι πολύ πιο χρήσιμα σε μετέπειτα βήματα, όπως όταν εφαρμόζετε τον ορό.

Χρειάζεστε τόνερ;

Τα τόνερς δημιουργήθηκαν στο παρελθόν για την αποκατάσταση του χαμηλού pH του δέρματος μετά από μια πλύση με καθαριστικό με υψηλό pH. Εάν χρησιμοποιείτε καθαριστικό με χαμηλό pH, τότε το τόνερ είναι περιττό. Είναι πολύ καλύτερο να αποφύγετε την καταστροφή από την αρχή, παρά να την αναιρείτε αργότερα!

Μην ξεχνάτε την απολέπιση

Καθώς μεγαλώνετε, το δέρμα σας καθυστερεί να αναπληρωθεί. Τα νεκρά κύτταρα του δέρματος δεν αντικαθίστανται γρήγορα από τα νέα κύτταρα, πράγμα που σημαίνει ότι το δέρμα σας αρχίζει να φαίνεται θαμπό και ανομοιογενές και μπορεί ακόμη και να σπάσει. Τα απολεπιστικά είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βοηθήσετε τα νεκρά κύτταρα να απομακρυνθούν από το δέρμα σας.

Υπάρχουν δύο κύριες κατηγορίες απολεπιστικών: τα φυσικά και τα χημικά. Είναι καλύτερο να αποφύγετε τα σκληρά φυσικά απολεπιστικά, όπως η ζάχαρη, επειδή κάνουν το δέρμα σας πιο επιρρεπές στη χαλάρωση.

Τα χημικά απολεπιστικά διαλύουν σταδιακά τους δεσμούς μεταξύ των κυττάρων του δέρματος και τους επιτρέπουν να αποσπαστούν. Είναι επίσης κατάλληλα για το δέρμα κάθε ηλικίας. Τα καλύτερα απολεπιστικά για το ώριμο δέρμα είναι τα αλφα-υδρόξυ οξέα (AHA), όπως το γλυκολικό οξύ και το γαλακτικό οξύ. Μπορείτε επίσης να βρείτε αυτά τα οξέα σε τόνερ, ορούς και «σπιτικά» απολεπιστικά.

Συμβουλή: Τα αλφα-υδρόξυ οξέα (AHA) είναι επίσης αποτελεσματικά με την αντιμετώπιση του ανομοιόμορφου χρώματος και παράλληλα θα σας βοηθήσουν να ενυδατώσετε το δέρμα σας.

Ταμπονάρετε, μην τρίβετε 

Γενικά, οι οροί περιέχουν υψηλότερη συγκέντρωση δραστικών συστατικών συγκριτικά με μια ενυδατική κρέμα. Τα καλύτερα αντιγηραντικά συστατικά που πρέπει να προσέξετε είναι τα παράγωγα βιταμίνης Α, γνωστά ως ρετινοειδή (ρετινόλη, τρετινοΐνη και ταζαροτένιο), και βιταμίνης C (L-ασκορβικό οξύ και φωσφορικό ασκορβυλικό μαγνήσιο). Εκτός από την αύξηση του κολλαγόνου στο δέρμα σας, λειτουργούν επίσης ως αντιοξειδωτικά, απορροφώντας το βιολογικό και περιβαλλοντικό οξειδωτικό στρες που δημιουργείται και προκαλεί γήρανση.

Ενυδάτωση, ενυδάτωση, ενυδάτωση

Καθώς μεγαλώνουμε παράγουμε και λιγότερο σμήγμα.  Και ενώ αυτό σημαίνει μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσουμε ακμή, σημαίνει επίσης ότι το δέρμα μας αφυδατώνεται ευκολότερα. Ένας από τους κυριότερους λόγους που εμφανίζονται οι λεπτές γραμμές είναι η έλλειψη ενυδάτωσης, κάτι που εύκολα αντιμετωπίζεται με μια ενυδατική κρέμα.

Προτιμήστε μια ενυδατική κρέμα που περιέχει υγραντικούς παράγοντες που δεσμεύουν το νερό, όπως είναι η γλυκερίνη και το υαλουρονικό οξύ.

Πάντα να φοράτε αντηλιακό

Η προστασία από τον ήλιο είναι ο καλύτερος τρόπος να σιγουρέψετε ότι το δέρμα σας δείχνει όσο πιο νεανικό γίνεται. Ο ήλιος είναι υπεύθυνος κατά τόσο μεγάλο ποσοστό για τα φανερά σημάδια γήρανσης που έχει δική του ειδική κατηγορία στη δερματολογία: τη φωτογήρανση.

Οι UV ακτίνες του ήλιου μπορούν να προκαλέσουν γήρανση με δύο τρόπους:

-Διασπώντας το κολλαγόνο και προκαλώντας ανωμαλία στην ελαστίνη, οδηγώντας σε λεπτότερο δέρμα και ρυτίδες

-Προκαλώντας ανομοιογενές δέρμα με δυσχρωμίες.

Επομένως, πρέπει να χρησιμοποιείτε αντηλιακό, όχι μόνο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες στη θάλασσα, αλλά κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου, Η καθημερινή εφαρμογή ενός αντηλιακού με δείκτη προστασίας 30 μπορεί να προλάβει τα σημάδια γήρανσης, να βελτιώσει την υφή του δέρματος και να μειώσει τις ρυτίδες κατά 20% μέσα σε μόλις τρεις μήνες, σύμφωνα με σχετική έρευνα.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αυτό συμβαίνει επειδή το αντηλιακό αφήνει το δέρμα να κάνει ένα «διάλειμμα» από τη συνεχή έκθεση στις ακτίνες UV και έτσι οι δικές του δυνατότητες αναδόμησης έχουν την ευκαιρία να δουλέψουν.

Θεωρείται αυτονόητο ότι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες πρέπει να αποφεύγετε την ηλιοθεραπεία.

Αποφύγετε τις ρυτίδες ύπνου

Ένας από τους βασικούς λόγους που εμφανίζονται οι ρυτίδες είναι εξαιτίας της ζημιάς που προκαλείται στο δέρμα σας, με το ώριμο δέρμα να είναι πιο επιρρεπές σε τέτοιες ζημιές και κατ’ επέκταση στην εμφάνιση ρυτίδων. Έρευνες έχουν βρει ότι όταν κοιμάστε με το πρόσωπό σας να πιέζει το μαξιλάρι σας, εμφανίζονται οι λεγόμενες «ρυτίδες ύπνου». Επομένως, καλό είναι να προσπαθήσετε να αλλάξετε τον τρόπο με τον οποίο κοιμάστε και να απλώνετε με απαλές κινήσεις τα προϊόντα στο πρόσωπό σας.

Φροντίστε και το υπόλοιπο σώμα σας

Εκτός από το πρόσωπο, άλλες περιοχές που μαρτυρούν την ηλικία σας είναι ο λαιμός, το ντεκολτέ και τα χέρια σας. Μην παραλείπετε, λοιπόν, την περιποίησή τους! Απλώστε τους ενυδατική και αντηλιακό και κανείς δεν θα μαντέψει την ηλικία σας.