Υπάρχουν κάτι πράγματα μικρά που μπορούν να χαρίσουν γαλήνη και να βελτιώσουν την υγεία μας. Ένα από αυτά είναι η λουτροθεραπεία. Από την αρχαιότητα είχαν γίνει αντιληπτές οι ιαματικές ιδιότητες του νερού: από τους Ελληνες και τους Ρωμαίους, μέχρι τους Κέλτες και τους Αιγυπτίους. Σήμερα, παρακολουθώ όλο και περισσότερα βίντεο στο ΥouΤube για την απόλυτη χαλάρωση και αποτοξίνωση που προσφέρει η μπανιέρα. Η διάσημη vlogger Estée Lalonde κάνει ανακαίνιση στη δική της και δεν βλέπει τη στιγμή να τελειώσει για να απολαύσει ξανά το αφρόλουτρό της. (Το αγαπημένο της υλικό που ρίχνει είναι το κολλοειδές βρόμης.)

Όσο για μένα, προσπαθώ να θυμηθώ πότε ήταν η τελευταία φορά που έμεινα στην μπανιέρα πολλή ώρα απολαμβάνοντας ένα σπιτικό αφρόλουτρο. Μήπως ήρθε η ώρα να τυλιχτώ ξανά στο κουκούλι της θαλπωρής που προσφέρει μια μπανιέρα;

Τι έχουν διαπιστώσει οι ειδικοί

Η υδροθεραπεία θεωρείται ότι:

  • Αυξάνει τις ενδορφίνες.
  • Τονώνει την κυκλοφορία του αίματος.
  • Ρυθμίζει την αναπνοή.
  • Μειώνει την πίεση και τον πόνο.
  • Συμβάλλει στην ανακούφιση μυοσκελετικών παθήσεων.
  • Βοηθά στη βελτίωση χρόνιων καρδιακών παθήσεων.
  • Διευκολύνει τον τοκετό και μειώνει τις ωδίνες.
  • Προκαλεί χαλάρωση και μειώνει το στρες. Ισως το έχουμε διαπιστώσει ακόμα και με ένα απλό ποδόλουτρο.

Tips για τη σπιτική υδροθεραπεία

-Η ενδεδειγμένη θερμοκρασία του νερού είναι εκείνη που σας χαλαρώνει. Στους περισσότερους είναι ευχάριστα ζεστή και όχι καυτή γιατί αφυδατώνει την επιδερμίδα, αλλά ούτε και κρύα που σφίγγει τους μυς.

-20 λεπτά παραμονής στην μπανιέρα είναι αρκετά προκειμένου να αποφύγετε τυχόν ερεθισμούς.

-Σκουπίζεστε με μια πετσέτα ταμποναριστά και όχι με τρίψιμο, για να σφραγίσετε την υγρασία στην επιδερμίδα.

-Εφαρμόζετε μια πλούσια ενυδατική σώματος όσο το δέρμα είναι ακόμα νωπό, προκειμένου να ενισχύσετε την ελαστικότητα και τη λάμψη του.

Τα υλικά που θα χρειαστείτε για την ιδανική υδροθεραπεία

Bath Bombs (Μπάλες Οξυγόνου)

Αντί για αφρόλουτρο, ρίξτε μία «βόμβα» οξυγόνου στην μπανιέρα. Αυτή θα αφρίσει (όπως τα αναβράζοντα δισκία) και θα απελευθερώσει όλα τα ωφέλιμα συστατικά της. Αυτά με τη σειρά τους θα απορροφηθούν από τους πόρους της επιδερμίδας που έχουν «ανοίξει» με το ζεστό νερό. Συνήθως περιέχουν αποξηραμένα βότανα, αιθέρια έλαια, ενώ η βάση τους είναι η διτανθρακική σόδα, το κιτρικό οξύ και αφριστικοί παράγοντες.

Επιλέξτε μπάλες οξυγόνου, ανάλογες με τις ανάγκες της επιδερμίδας σας, τις αρωματικές σας προτιμήσεις και τη διάθεση που έχετε:

  • Λεβάντα για χαλάρωση.
  • Λιβάνι για καταπολέµηση της αϋπνίας.
  • Λεµόνι, γκρέιπφρουτ, µανταρίνι και πορτοκάλι για τόνωση.
  • Χαµοµήλι για καταπράυνση.
  • Βανίλια για γαλήνη.
  • Ιλάνγκ-ιλάνγκ για καταπολέµηση του άγχους.
  • Μέντα για αναζωογόνηση.
  • Μαντζουράνα για ανακούφιση από τη θλίψη.
  • Θαλάσσια άλατα για εξυγίανση και βαθύ καθαρισµό.
  • Αµυγδαλέλαιο για ενυδάτωση.
  • Βιταµίνη Ε για θρέψη.

Τα αιθέρια έλαια

Τα δημοφιλέστερα συστατικά που προσθέτουμε στην μπανιέρα για να κάνουμε αρωματοθεραπεία. Εκτός από τα αιθέρια έλαια που αναφέραμε παραπάνω, και τι κάνουν, σημειώστε και τα: κυπαρίσσι, μαύρο πιπέρι και τζίντζερ, για τόνωση της κυκλοφορίας και αποτοξίνωση, δεντρολίβανο για συγκέντρωση του μυαλού, ευκάλυπτο για εξυγίανση των πόρων και ανακούφιση της ρινικής συμφόρησης και την απομάκρυνση φλεμάτων. Tip Φυλάξτε στο ντουλάπι σας 2-3 διαφορετικά αιθέρια έλαια, ανάλογα με την εκάστοτε ανάγκη και διάθεσή σας.

Αντί για μπάλες οξυγόνου

Είναι πολύ της μόδας τελευταία, αλλά αν δεν έχετε δεν πειράζει. Να τι μπορείτε να προσθέσετε στην μπανιέρα, που είναι εξίσου ευεργετικά:

Κολλοειδές βρόµης. Πρόκειται για πολύ λεπτή σκόνη που προέρχεται από νιφάδες βρόμης, που μπορείτε να βρείτε σε καταστήματα με βιολογικά είδη και καλλυντικά. Φημίζεται για τις ανακουφιστικές και αντικνησμικές ιδιότητές της. Καταπραΰνει από τον κνησμό και από το αίσθημα καύσου. Ενδείκνυται για το ευαίσθητο δέρμα, την ξηροδερμία, αλλά και για τη δερματίτιδα, την ακμή, το έκζεμα και την ψωρίαση. Tip Φτιάξτε εύκολα μόνοι σας κολλοειδές βρόμης χτυπώντας στο multi νιφάδες βρόμης (από το σουπερμάρκετ), μέχρι να γίνουν πούδρα.

Εpsom Salts (άλατα θειικού µαγνησίου). Αν θέλετε να μεταφερθείτε νοερά σε ένα ιαματικό σπα, προσθέστε στην μπανιέρα σας Epsom Salts. Πρόκειται για ένα φυσικό μαλακτικό συστατικό που αποτοξινώνει το δέρμα, ανακουφίζει τους καταπονημένους μυς, αναζωογονεί και ξεκουράζει το σώμα. Επιπλέον, τα άλατα θειικού μαγνησίου είναι ένα φυσικό μαλακτικό συστατικό, αφού αφαιρούν τα νεκρά κύτταρα και κάνουν λαμπερή την επιδερμίδα. Tip Ρίξτε στην μπανιέρα με νερό 2 κούπες Εpsom Salts και χαλαρώστε δέκα λεπτά περίπου.

Χοντρό αλάτι (είτε θαλασσινό είτε ορυκτό). Τα ιχνοστοιχεία αλατιού (ιώδιο, θείο, ψευδάργυρος, μαγνήσιο, κάλιο, σίδηρος, νάτριο κ.ά.) που απορροφά ο οργανισμός μας μέσω των πόρων, δρουν ευεργετικά στο δέρμα. Διώχνουν τις τοξίνες, βελτιώνουν τα ποσοστά ενυδάτωσης, μειώνουν τις φλεγμονές. Σύμφωνα με έρευνες είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο σε περιπτώσεις ψωρίασης. Tip Γεμίστε την μπανιέρα με ζεστό νερό και ρίξτε 2-3 χούφτες αλάτι. Μπείτε στην μπανιέρα και χαλαρώστε για 20΄.

Πράσινο τσάι. Αγαπημένο βότανο, γνωστό για τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες. Εκτός από τα οφέλη του στην υγεία ως αφέψημα, είναι εξαιρετικό για τη λάμψη της επιδερμίδας. Tip Προσθέστε περίπου 6 σακουλάκια πράσινο τσάι στο νερό της μπανιέρας, αφήστε τα να απελευθερώσουν τις ουσίες τους για περίπου 20’ .

Μέλι. Κάντε ένα πολυτελές, ευωδιαστό αφρόλουτρο, α λα Κλεοπάτρα, προσθέτοντας απλώς μέλι στο ζεστό νερό της μπανιέρας. Το μέλι έχει αντιγηραντικές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Ετσι, η επιδερμίδα εκτός από ένα απαλό υπέροχο άρωμα, θα γίνει πιο λαμπερή, σφριγηλή και βαθιά ενυδατωμένη. Tip Διαλύστε ένα φλιτζάνι τσαγιού με μέλι, ιδανικά βιολογικό, στην μπανιέρα.

Οργανικό έλαιο σώµατος. Προσθέστε μερικές σταγόνες στην μπανιέρα και αποκτήστε λείο, μεταξένιο δέρμα. Επιλέξτε έλαια που περιέχουν τζοτζόμπα, αμυγδαλέλαιο, αργκάν, ηλίανθο ή έλαιο καρύδας, που είναι μερικά από τα πιο θρεπτικά έλαια.

Ενυδατικό αφρόλουτρο. Διαλέξτε μία σύνθεση εμπλουτισμένη με έλαια καρπών ή φυτών. Ετσι θα αυξήσετε επιπλέον τα επίπεδα ενυδάτωσης της επιδερμίδας που ταλαιπωρείται από το κρύο του χειμώνα.

Βασικά, στην μπανιέρα

Τα ιδανικά αξεσουάρ που κάνουν το μπάνιο μια ακόμα πιο απολαυστική και χαλαρωτική εμπειρία, που τέρπει όλες τις αισθήσεις.

Ράφι για την µπανιέρα. Ιδιαίτερα χρήσιμο για να ακουμπάτε το βιβλίο σας ή μία κούπα ζεστό τσάι ή ό,τι άλλο χρειάζεστε. Ιδανικό είναι το μπαμπού, που είναι λείο, αντέχει στην υγρασία και προσθέτει μια διακοσμητική νότα Απω Ανατολής στο μπάνιο.

Μαξιλαράκι. Στερεώστε τον αυχένα και τους ώμους σας για να αυξήσετε τον βαθμό της απόλυτης χαλάρωσης.

Κεριά. Δημιουργήστε μια γαλήνια ατμόσφαιρα, όπως στα σπα, με τα ανάλογα κεριά. Προτιμήστε φυσικής σύνθεσης κεριά με έλαια αντί για συνθετικά αρωματικά. Αφενός καίγονται πιο αργά, αφετέρου είναι πιο υγιεινά. Τέλος, προσέξτε πού θα τα τοποθετήσετε προκειμένου να μην πάρει φωτιά το μπάνιο (αντίο, χαλάρωση).