Το καλοκαίρι όταν σκεφτόμαστε τη λέξη «φρούτα» το μυαλό μας πάει αυτόματα στο καρπούζι και στο πεπόνι, που αποτελούν αναμφισβήτητα τα φρούτα του καλοκαιριού. Ενα ερώτημα που πολύ συχνά τίθεται είναι το «ποιο από τα δύο να προτιμήσουμε ως πιο υγιεινό;». Η απάντηση φυσικά είναι και τα δύο, αφού μας προσφέρουν πολλά και απαραίτητα συστατικά και νερό. Είναι ελαφρώς «παρεξηγημένα», αφού η γλυκιά τους γεύση τα έχει κατατάξει αδίκως στα «παχυντικά» φρούτα.

Η αλήθεια όμως είναι ότι δεν έχουν πολλές θερμίδες, γιατί περιέχουν πολύ νερό, ενώ μας δίνουν και πολλά άλλα και σημαντικά συστατικά. Τι από τα δύο είναι λοιπόν καλύτερο;

Θρεπτική αξία

Οσον αφορά τη θρεπτική τους αξία το πεπόνι είναι πλούσιο σε κάλιο και αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως η βιταμίνη C και το β-καροτένιο, συμβάλλοντας έτσι στην ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού και στην προστασία του από καρδιαγγειακά νοσήματα και διάφορες μορφές καρκίνου. Επιπλέον, περιέχει υψηλά ποσά αδενοσίνης, μιας ουσίας με αντιπηκτικές ιδιότητες που δρα προστατευτικά ενάντια στα εγκεφαλικά επεισόδια. Τέλος, στα θρεπτικά συστατικά του πεπονιού περιλαμβάνεται και η βιταμίνη Β6, που είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Το καρπούζι περιέχει σημαντικές ποσότητες καλίου, βιταμίνης C και βιταμίνης Α, ενώ η υψηλή περιεκτικότητά του σε νερό συμβάλλει στην καλύτερη ενυδάτωση του οργανισμού. Παράλληλα, είναι πλούσιο σε λυκοπένιο, συστατικό που ασκεί ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, και έχει συνδεθεί από πολλές μελέτες με μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου, και ειδικότερα καρκίνου του προστάτη. Περιέχει επίσης κιτρουλίνη, ένα αμινοξύ που μετατρέπεται στο σώμα σε αργινίνη, η οποία συγκαταλέγεται στα απαραίτητα για τον οργανισμό αμινοξέα και συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία των αγγείων και στη βελτίωση της κυκλοφορίας.

Ωστόσο στη μεταξύ τους σύγκριση το πεπόνι υπερτερεί σημαντικά σε κάλιο, που χρειαζόμαστε το καλοκαίρι γιατί το χάνουμε μέσω του ιδρώτα. Παράλληλα έχει περισσότερες φυτικές ίνες, καθώς επίσης και βιταμίνη C και φυλλικό οξύ. Οσον αφορά το θερμιδικό τους περιεχόμενο είναι χαμηλό και σχεδόν ισάξιο. Εάν καταναλωθούν σε «ελεγχόμενη» ποσότητα, τόσο το καρπούζι όσο και το πεπόνι έχουν να μας προσφέρουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά με χαμηλό ενεργειακό «κόστος».

*Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον κ. Χάρη Γεωργακάκη, κλινικό διαιτολόγο–διατροφολόγο, MSc στην Κλινική Διατροφή, αντιπρόεδρο του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιαγγειακής Υγείας και Διατροφής

Ακολουθήστε το στο Google News