Οι φακίδες, αν και αποτελούν μια μορφή δυσχρωμίας, έχουν καθιερωθεί στη συνείδησή μας ως ένα χαρακτηριστικό ομορφιάς. Δεν ισχύει το ίδιο όμως με τις κηλίδες και τις πανάδες, τα οποία αποτελούν σημάδια γήρανσης και αφαιρούν πόντους από την εμφάνισή μας. Μάλιστα το φαινόμενο συνήθως επιδεινώνεται το καλοκαίρι εξαιτίας του ήλιου και της περιβαλλοντικής μόλυνσης. Ετσι λοιπόν μοιραία προκύπτει το εξής ερώτημα: Πώς μπορούμε να αποκτήσουμε ομοιόμορφο χρώμα και φωτεινότητα στην όψη μας; Και ποιες παγίδες πρέπει να αποφύγουμε;

Πού οφείλονται

Οι κηλίδες χωρίζονται σε 3 βασικές κατηγορίες, ανάλογα με τα αίτιά τους:

-Στην έκθεση στον ήλιο και την αστική ρύπανση, συνδυασμός που επιταχύνει την εμφάνισή τους.

– Στις σημαντικές ορμονικές αλλαγές κατά την εγκυμοσύνη ή την εμμηνόπαυση.

– Στη γήρανση, καθώς με το πέρασμα του χρόνου, η διαδικασία παραγωγής μελανίνης φθίνει.

Και οι τρεις αυτοί παράγοντες ενδέχεται να προκαλέσουν ανισορροπία στην παραγωγή μελανίνης, οδηγώντας στην εμφάνιση κηλίδων στο δέρμα.

Επίσης, οι κηλίδες μπορεί να εμφανιστούν έπειτα από κάποια φλεγμονή της επιδερμίδας, όπως η ακμή ή κάποια πληγή.

Η διαφορά μεταξύ πανάδων και κηλίδων

Και οι δύο είναι δυσχρωμίες με αίτιο πρόκλησης την έκθεση στον ήλιο. Ωστόσο, η διαφορά τους έγκειται στο πότε δημιουργήθηκαν. Οι πανάδες μπορεί να εμφανιστούν άμεσα, ενώ οι κηλίδες χρειάζονται περισσότερα χρόνια έκθεσης στον ήλιο για να εμφανιστούν.

Η περιποίηση

Οι εξελιγμένες φόρμουλες με οξέα φρούτων, πεπτίδια, βιταμίνη C, νιασιναμίδη, αλλά και πρωτοποριακά σύμπλοκα με λευκαντικούς και ρυθμιστικούς παράγοντες συμβάλλουν στην απόκτηση ενός λαμπερού και όμορφου δέρματος.

Το πρωί

– Ο συστηματικός καθαρισμός του προσώπου και του λαιμού βοηθά τις εξειδικευμένες συνθέσεις να διεισδύσουν στην επιδερμίδα και αυξάνει τη δράση τους. Παράλληλα, απομακρύνει την περίσσεια σμήγματος και των νεκρών κυττάρων που δίνουν θαμπή όψη στην επιδερμίδα.

– Εφαρμόζουμε τον ορό, που έχει σχεδιαστεί για την καταπολέμηση των δυσχρωμιών.

– Ενισχύουμε τη δράση του με μια κρέμα ημέρας, αντίστοιχης λειτουργίας, με υψηλή αντηλιακή προστασία ευρέως φάσματος.

Tip: Αν η κρέμα μας δεν περιέχει SPF, τότε χρησιμοποιούμε απαραιτήτως αντηλιακό υψηλής προστασίας.

– Για το μακιγιάζ μας επιλέγουμε αντηλιακές συνθέσεις ή αντηλιακές πούδρες με χρώμα.

Επίσης, τους μήνες με έντονη ηλιοφάνεια φοράμε ένα καπέλο.

Το βράδυ

– Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία του καθαρισμού και εφαρμόζουμε τον εξειδικευμένο ορό μας.
– Απλώνουμε σε πρόσωπο και λαιμό μια κρέμα νύχτας με γλυκολικό οξύ και ένζυμα, τα οποία θα ενισχύσουν τους μηχανισμούς ανανέωσης και λάμψης της επιδερμίδας. Το επόμενο πρωί η όψη μας θα είναι φρέσκια, απαλή και λαμπερή.

Προσοχή: Αποφεύγουμε τον συνδυασμό των ΑΗΑ με τη βιταμίνη C και τη ρετινόλη, γιατί δεν είναι συμβατά μεταξύ τους και ενδέχεται να προκαλέσουν ερεθισμούς.

Η σημασία της πρόληψης

Στην καθημερινή περιποίηση του δέρματος βασικό και κύριο ρόλο παίζει η πρόληψη, με κυρίαρχη την καθημερινή χρήση αντηλιακού και την ανανέωσή του ανά 3 ώρες. Το αντηλιακό πρέπει να περιέχει υψηλό SPF. Παράλληλα όμως χρειάζεται να παρέχει υψηλή προστασία από τη UVA ακτινοβολία, η οποία εκτός από τον ήλιο, υπάρχει στα σολάριουμ σε υψηλή ένταση, και η οποία είναι υπεύθυνη για δυσχρωμίες, πανάδες και φωτογήρανση.

Δεν ξεχνάμε τα χέρια

Από την εξίσωση της ρουτίνας περιποίησης κατά των κηλίδων δεν αφήνουμε απ’ έξω τα χέρια που πολλές φορές προδίδουν την ηλικία μας. Γι’ αυτό κάθε βράδυ πριν κοιμηθούμε τους απλώνουμε μια ειδική κρέμα ενυδάτωσης και ήπιας απολεπιστικής δράσης με οξέα φρούτων. Την ημέρα δεν παραλείπουμε την εφαρμογή αντηλιακής προστασίας υψηλού δείκτη.

Τι να αποφύγουμε

Τις αυτοσχέδιες σπιτικές συνταγές λεύκανσης της επιδερμίδας, οι οποίες με τη λάθος χρήση είτε έχουν πρόσκαιρα αποτελέσματα είτε τονίζουν ακόμα περισσότερο τις δυσχρωμίες αντί να τις αμβλύνουν.

Θεραπείες στο ιατρείο

Αν οι καφέ κηλίδες είναι πολύ έντονες, ζητούμε την καθοδήγηση από κάποιον ειδικό. Τα πίλινγκ, άλλα πιο ήπια και για περισσότερες εφαρμογές και άλλα πιο βαθιά, είναι η πλέον ενδεδειγμένη λύση, που ωστόσο καλό είναι να μη γίνονται τους καλοκαιρινούς μήνες. Επίσης, απολεπιστικά δρα και το fractional laser CO2, ενώ υπάρχουν και μεσοθεραπείες με λευκαντικές ουσίες που εγχέονται στο δέρμα εισχωρώντας στα βαθύτερα στρώματα. Τέλος, οι περιγεγραμμένες κηλίδες αντιμετωπίζονται με λέιζερ ή ελαφριά κρυοθεραπεία.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία την κυρία Βάλια Μουσάτου, δερματολόγο – διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αθηνών.