Θρεπτικό, με απολαυστική βουτυρένια γεύση, το αβοκάντο είναι ένα φρούτο που ξεχωρίζει από τα άλλα, χάρη στην ποικιλία θρεπτικών συστατικών αλλά και στην υψηλή περιεκτικότητά του σε λιπαρά. Ακριβώς για αυτήν τη μοναδική σύστασή του μπήκε από νωρίς στο μικροσκόπιο της κοσμετολογίας ενώ το έλαιό του θεωρείται ένα από τα πρώτα φυσικά στοιχεία που εισήχθη τη δεκαετία του ’70 στα πρώιμα βιολογικά καλλυντικά.

Αβοκάντο: Στο μικροσκόπιο

Τα βασικά συστατικά του τα οποία διαθέτουν αξιόλογες καλλυντικές ιδιότητες είναι τα εξής:

– Βιταμίνη C: Συμβάλλει στην ενεργοποίηση της παραγωγής κολλαγόνου και ελαστίνης, χαρίζοντας ελαστική και σφριγηλή επιδερμίδα.
– Βιταμίνη Ε: Καταπολεμά τις φθορές που προκαλεί η ηλιακή ακτινοβολία και αποτρέπει την πρόωρη γήρανση.
– Βιταμίνη Α: Βοηθά στην επανόρθωση, στην ανανέωση καθώς και στη διατήρηση της νεανικής όψης του δέρματος.
– Ω-3 λιπαρά οξέα: Προάγουν αποτελεσματικά την ενυδάτωση και την υγεία των κυττάρων του δέρματος.
– Αντιοξειδωτικά: Εκτός από τις βιταμίνες C και Ε, περιέχει φυτοστερόλες, κατεχίνες και καροτενοειδή που ενισχύουν την άμυνα του δέρματος και των μαλλιών ενάντια στην οξείδωση και στην αλλοίωση των ιστών.

Φροντίδα από την κορυφή ως τα νύχια

Το έλαιο αβοκάντο που προκύπτει από τη σάρκα του φρούτου έχει μία σειρά από σημαντικά οφέλη:

– Στο δέρμα

1. Θρέφει και ενυδατώνει

Η εύκολη απορρόφησή του επιτρέπει στα πολύτιμα συστατικά του να διεισδύσουν σε βάθος, βοηθώντας τα κύτταρα της επιδερμίδας να συγκρατήσουν την υγρασία τους χαρίζοντας ελαστικότητα και απαλή υφή.

Tip: Μετά το βραδινό ντους απλώνουμε στο σώμα μας μία μικρή ποσότητα και κάνουμε μαλάξεις.

2. Αποτρέπει και μειώνει τα σημάδια γήρανσης

Το έλαιο αβοκάντο μπορούμε να το εφαρμόσουμε απευθείας στο πρόσωπο. Ωστόσο εισάγεται και σε αντιγηραντικές κρέμες με πολύ καλά αποτελέσματα. Επιπλέον, μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε ως βασικό συστατικό σε σπιτικές μάσκες ομορφιάς, για βαθιά θρέψη και λάμψη.

Tip: Πριν κοιμηθούμε εφαρμόζουμε σε πρόσωπο, λαιμό και ντεκολτέ ένα κουταλάκι του γλυκού ή μία κουταλιά της σούπας (ανάλογα πόσο ξηρό ή πόσο ώριμο είναι το δέρμα μας) έλαιο αβοκάντο. Το επόμενο πρωί η όψη μας θα ακτινοβολεί από υγεία ενώ οι λεπτές γραμμές και ρυτίδες θα είναι λιγότερο εμφανείς.

3. Καταπραΰνει από ερεθισμούς από τον ήλιο

Tip: Μετά την παραλία, απλώνουμε στο σώμα μία ενυδατική σύνθεση με έλαιο αβοκάντο. Θα μειώσει την αίσθηση καύσου και τα συμπτώματα της βλαβερής ηλιακής ακτινοβολίας στο δέρμα. Επιπλέον, κάποιες μελέτες δείχνουν ότι ενισχύει την άμυνα του δέρματος ενάντια στον ήλιο, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι δεν πρέπει να φοράμε αντηλιακό.

4. Ανακουφίζει από τον κνησμό που οφείλεται στην ξηρότητα

Εχει εξαιρετική συμβατότητα με την υδρολιπιδική μεμβράνη του δέρματος, γι’ αυτό δυναμώνει τον επιδερμιδικό φραγμό, μαλακώνει και συμβάλλει στην επούλωση του αφυδατωμένου δέρματος χωρίς να αφήνει λιπαρότητα. Επιπλέον σύμφωνα με κάποιες μελέτες, φαίνεται ότι βοηθάει σημαντικά σε περιπτώσεις εκζέματος ή ψωρίασης.

Στην αρωματοθεραπεία, τo αβοκάντο είναι ένα από τα πιο δημοφιλή έλαια και χρησιμοποιείται ως φορέας διάλυσης αιθέριων ελαίων (carrier oil).

– Στα μαλλιά

1. Μειώνει την ξηροδερμία του τριχωτού της κεφαλής

Tip: Μία με δυο φορές την εβδομάδα, ζεσταίνουμε ελαφρώς ½ φλιτζάνι του τσαγιού έλαιο αβοκάντο και το εφαρμόζουμε στις ρίζες, κάνοντας μασάζ με τα ακροδάχτυλα. Τυλίγουμε τα μαλλιά και φοράμε ένα πλαστικό σκουφάκι του ντους, προκειμένου να ενεργοποιηθούν τα συστατικά του με τη θερμότητα.

2. Προσφέρει υγεία και απαλή υφή στην τρίχα και αποτρέπει την εμφάνιση ψαλίδας

Tip: Καθημερινά μετά το λούσιμο και πριν από το κοντίσιονερ, απλώνουμε στα μήκη και στις άκρες μία μάσκα με αβοκάντο. Η σύνθεση θρέφει εντατικά τα μαλλιά και τους χαρίζει ξανά ελαστικότητα και απαλότητα. Επιπλέον, γίνονται πιο λαμπερά και ευκολοχτένιστα.

– Στα νύχια

Χαρίζει δύναμη και προστατεύει από το σπάσιμο

Tip: Κάθε βράδυ εφαρμόζουμε το λαδάκι γύρω από τα νύχια και τα πετσάκια, και κάνουμε απαλό μασάζ, ώστε να απορροφηθεί γρήγορα.

– Στα δόντια και στη στοματική κοιλότητα

Tip: Κάθε πρωί, βάζουμε στο στόμα έλαιο αβοκάντο και κάνουμε oil pulling με βιολογικό έλαιο αβοκάντο. Πρόκειται για την τεχνική της αγιουρβέρδα η οποία σκοτώνει τα βακτήρια που προκαλούν κακοσμία, μειώνει τις φλεγμονές και ενδυναμώνει τα ούλα.

Extra tips

– Ρίχνουμε ½ φλιτζάνι έλαιο αβοκάντο και χλιαρό στην μπανιέρα προκειμένου να ενυδατώσουμε σε βάθος το σώμα μας.
– Το αναμειγνύουμε με μερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο της αρεσκείας μας προκειμένου να κάνουμε μαλάξεις σε όλο το σώμα για θρέψη και ξεκούραση.
– Αναμειγνύουμε έλαιο αβοκάντο με ίση ποσότητα ελαιολάδου και το απλώνουμε σε τριχωτό και στα μήκη των μαλλιών μέχρι τις άκρες. Τα δύο αυτά φυσικά συστατικά θα ξαναδώσουν τη χαμένη λάμψη, απαλότητα και ζωντάνια στα ταλαιπωρημένα μαλλιά.