Το SUP ουσιαστικά είναι η κωπηλασία στα όρθια. Οσο παράξενο και αν μοιάζει με την πρώτη ματιά, υπάρχουν πολλοί, καλοί λόγοι που οι παραλίες έχουν γεμίσει με σανίδες του SUP.

Γιατί να το δοκιμάσουμε;

Γιατί βάζει φωτιά στις θερμίδες

Κατά τη γνώμη μας, δεν πρόκειται για το μεγαλύτερο πλεονέκτημά του, όμως είναι σίγουρα ο κυριότερος λόγος που η δημοτικότητά του αυξάνεται διαρκώς. Ο ακριβής αριθμός, φυσικά, δεν είναι δυνατόν να υπολογιστεί, αφού εξαρτάται από την ένταση της άσκησης, η οποία είναι – κυριολεκτικά – στο χέρι σας. Οπως και το καγιάκ, έτσι και το SUP δεν έχει προαπαιτούμενα, με εξαίρεση τη διάθεσή μας να το γνωρίσουμε καλύτερα, επομένως μπορεί να γίνει από πολύ ήπια έως και εξαιρετικά έντονη άσκηση.

Γιατί μας προσέχει

Η γυμναστική δεν χρειάζεται να γίνεται ταυτόσημη με τους τραυματισμούς. Και στην περίπτωση του SUP απαιτείται… ταλέντο για να καταλήξετε με τραβήγματα και μυϊκούς πόνους. Ουσιαστικά, κατά τη διάρκεια της όρθιας διαδρομής σας απλώς στέκεστε, ισορροπείτε και τραβάτε κουπί. Δεν λέμε ότι είναι εύκολο, αλλά σίγουρα δεν ταλαιπωρεί τους τένοντες και τις αρθρώσεις σας ασκώντας υπερβολική ή ξαφνική πίεση. Η απόδειξη ότι θα είναι πράγματι ευγενικό απέναντί σας; Αρκετοί αθλητές επιλέγουν το SUP ως μέθοδο αποκατάστασης μετά τους τραυματισμούς, αφού επιταχύνει την αποθεραπεία των μυών χωρίς να τους θέτει σε κίνδυνο για περαιτέρω βλάβες.

Γιατί μας βοηθά να βρούμε τις ισορροπίες

Εντάξει, το να σας λέμε ότι το SUP θα βελτιώσει την ισορροπία σας μπορεί να μοιάζει με πλεονασμό, όμως υπάρχει και μια σημαντική δεύτερη ανάγνωση. Εκτός της ικανότητας να στέκεστε όρθιοι πάνω στη σανίδα – πράγμα που παρεμπιπτόντως γυμνάζει εξαιρετικά τόσο τα πόδια όσο και τον κορμό σας –, η συγκέντρωση που απαιτεί θα σας βοηθήσει να κατακτήσετε και την ακόμη πιο πολύτιμη εσωτερική ισορροπία. Οταν είμαστε πάνω στη σανίδα, έχουμε συναίσθηση κάθε μας κίνησης, αφού το οποιοδήποτε λάθος μπορεί να καταλήξει σε… βουτιά. Αυτού του είδους η συγκέντρωση βελτιώνει τη διάθεσή μας αλλά και νοητικές λειτουργίες, όπως η μνήμη, η δημιουργικότητα και η ενσυναίσθηση.

Τι να προσέξετε

Είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν ανεπιθύμητες βουτιές κατά τη διάρκεια των διαδρομών σας πάνω στο SUP. Μπορείτε να είστε σίγουροι ότι δεν θα σας θέσουν σε κίνδυνο, αν:

⦁ Φανείτε κοινωνικοί. Το καλύτερο σενάριο είναι να έχετε παρέα στη διάρκεια της βόλτας σας, ακόμη και αν οι υπόλοιποι κάνουν ηλιοθεραπεία στην ακτή. Αν δεν υπάρχει η δυνατότητα, ενημερώστε κάποιον για τα σχέδιά σας – και για το πότε θα πρέπει να ανησυχήσει αν δεν έχει λάβει κάποιο μήνυμα. Το SUP δεν είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο, δεν ισχύει όμως και για τα θαλάσσια ρεύματα που ίσως συναντήσετε στον δρόμο σας.

⦁ Δεν πάρετε αέρα. Δεν αναφερόμαστε μόνο στο ενδεχόμενο να υπερεκτιμήσετε τις δυνατότητές σας – αν και σίγουρα πρέπει να το αποφύγετε και αυτό. Οταν απομακρυνόμαστε από την ακτή, είναι πιθανό να συναντήσουμε ισχυρότερους ανέμους. Βεβαιωθείτε ότι έχετε ενημερωθεί για αυτό το ενδεχόμενο πριν ξεκινήσετε και σε κάθε περίπτωση προτιμήστε να παραμείνετε κοντά στην αμμουδιά, ειδικά κατά τις πρώτες σας βόλτες.

⦁ Δέσετε τη σανίδα σας. Εδώ κυριολεκτούμε. Ενα σχοινί μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμο, διευκολύνοντάς σας στο να πιάσετε τη σανίδα όταν πέφτετε από αυτή. Πιστέψτε μας, θα συμβεί, και τότε θα είστε ευγνώμονες για το κολύμπι που μπορέσατε να αποφύγετε. Παρεμπιπτόντως, πριν ξεκινήσετε βεβαιωθείτε ότι η σανίδα σας είναι επαρκώς φουσκωμένη. Η διαδρομή θα γίνει πολύ πιο εύκολη.