Η συμμετοχή σε θαλάσσια σπορ και άλλες θαλάσσιες δραστηριότητες το καλοκαίρι είναι ο τέλειος τρόπος για να δροσιστείτε, να ανανεωθείτε και να διασκεδάσετε. Πρόκειται για μία συναρπαστική εμπειρία έκρηξης αδρεναλίνης, διασκέδασης, γυμναστικής και ενίσχυσης των οικογενειακών δεσμών.

Αναζητήσαμε, εντοπίσαμε και σας προτείνουμε 5+1 θαλάσσια σπορ και δραστηριότητες για αξέχαστες στιγμές στην παραλία για εσάς και τα παιδιά σας.

#1 Καγιάκ

Το καγιάκ είναι ένα σχετικά εύκολο θαλάσσιο σπορ, ιδανικό για όλη την οικογένεια. Το kayak είναι ένα μικρό, στενό σκάφος που χωράει ένα ή δύο άτομα και προωθείται με διπλό κουπί. Είναι εξαιρετικό για να εξερευνήσετε πιο ήρεμα νερά, συμπεριλαμβανομένων προστατευόμενων ακτών, λιμνοθαλασσών και ποταμών. Επιπλέον, είναι μια εξαιρετική προπόνηση. Το διπλό κουπί (paddling) χρησιμοποιεί τα χέρια, την πλάτη και τους ώμους σας, ενώ η ισορροπία που απαιτείται γυμνάζει τον κορμό σας.

#2 Κολύμβηση με αναπνευστήρα (Snorkeling)

Το κολύμπι με αναπνευστήρα είναι μια εξαιρετική δραστηριότητα για όλη την οικογένεια και ένας φανταστικός τρόπος για να δείτε τον κόσμο κάτω από τη θάλασσα, όπως κοράλια, ψάρια, χελώνες αλλά και ναυάγια. Επιπλέον, είναι εύκολο να το μάθεις, ακόμα κι αν δεν έχεις εμπειρία. Προϋπόθεση βέβαια είναι να ξέρετε κολύμπι και να μπορείτε να ρυθμίζετε ελαφρώς την αναπνοή σας με τη μάσκα και τον αναπνευστήρα.

#3 SUP

Η κωπηλασία στα όρθια πάνω σε μία μεγάλη σανίδα, γνωστή και ως SUP (stand-up paddleboarding), είναι ένα άλλο εξαιρετικά ήπιο θαλάσσιο σπορ. Η σανίδα χωράει ένα ή δύο άτομα που στέκονται όρθια, ισορροπούν και τραβούν κουπί, σε ήρεμα νερά. Το SUP δεν ταλαιπωρεί τους τένοντες και τις αρθρώσεις και με την ισορροπία που απαιτεί βοηθά στην ενδυνάμωση του κορμού σας.

#4 Τζετ σκι

Απολαύστε μια αξέχαστη εμπειρία με τα παιδιά σας, κάνοντας τζετ σκι. Ο άνεμος στα μαλλιά σας και το θαλασσινό νερό στο πρόσωπό σας, καθώς τα σκάφος θα «σκίζει» το νερό, θα σας αναζωογονήσουν! Και αν σκέφτεστε ότι αυτή η δραστηριότητα δεν είναι για μικρές ηλικίες, σας πληροφορούμε πως η συγκίνηση μίας βόλτας με jet ski είναι εξίσου μεγάλη ακόμη και στις χαμηλές ταχύτητες.

#5 Tubing

Το tubing είναι η πιο παιχνιδιάρικη εκδοχή των θαλάσσιων σπορ και ο πιο οικονομικός τρόπος να βρίσκεστε πάνω στο νερό με στυλ. Με φανατικούς θαυμαστές τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, αυτή η τάση  για ομαδικές θαλάσσιες βόλτες είναι ιδανική και για πιο μικρές ηλικίες. Επιβιβάζεστε στις φουσκωτές σαμπρέλες και ξεκινάτε την «μάχη» με τον οδηγό του σκάφους. Εκείνος προσπαθεί με κάθε ελιγμό του να σας ρίξει στη θάλασσα κι εσείς να βγείτε νικητές, παραμένοντας σταθεροί στις θέσεις σας μέχρι το τέλος της βόλτας.

#6 Parasailing

Αποκτήστε μια πανοραμική θέα του κόσμου από ένα… αλεξίπτωτο. Η συναρπαστική αυτή εμπειρία ξεκινά από ένα σκάφος υψηλής ταχύτητας, στο πίσω μέρος του οποίου είστε δεμένοι με ένα ειδικό σκοινί, ενώ από πάνω σας υπάρχει ανοιγμένο ένα μεγάλο αλεξίπτωτο. Μόλις το σκάφος αναπτύξει ταχύτητα, το αλεξίπτωτο σας σηκώνει ψηλά στον αέρα κι εσείς απολαμβάνετε την θαλασσινή αύρα και την υπέροχη θέα. Κι όλα αυτά χωρίς καν να βρέχεστε. Μόλις τελειώσει ο χρόνος πτήσης σας, το σκάφος θα αρχίσει να μειώνει ταχύτητα και το σκοινί με το οποίο είστε δεμένοι θα σας προσδέσει σταδιακά ξανά στο σκάφος. Είναι μια εξαιρετική δραστηριότητα για όλη την οικογένεια, αν και γενικά υπάρχουν ορισμένοι κάποιοι περιορισμοί ηλικίας και βάρους. Επιπλέον, το αλεξίπτωτο πλαγιάς μπορεί επίσης να είναι μια εξαιρετική επιλογή για άτομα με κινητικά προβλήματα ή άλλες αναπηρίες.

ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΑ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΣΠΟΡ

  • Η χρήση του κατάλληλου σωσιβίου είναι υποχρεωτική για όλα τα θαλάσσια σπορ, ανεξάρτητα από το πόσο καλή κολύμβηση γνωρίζουμε ή το επίπεδο δεξιότητάς μας για το θαλάσσιο σπορ.
  • Τα παιδιά, όπως και οι ενήλικες, δεν θα πρέπει να συμμετέχουν σε θαλάσσια σπορ εάν δεν γνωρίζουν καλά κολύμβηση και αν δεν τηρούν σχολαστικά τους κανόνες ασφαλείας.
  • Ποτέ μην κολυμπάτε με γεμάτο στομάχι! Μπείτε στο νερό αφού περάσουν τουλάχιστον 3 ώρες από το τελευταίο γεύμα.