Είστε τόσο πρόθυμες να πετύχετε στην επαγγελματική σας σταδιοδρομία.

Όχι επειδή χρειάζεστε ένα διώροφο σπίτι σε κάποιο προάστιο, με πισίνα και κελάρι κρασιών. Ούτε για να βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας θα τρώνε μόνο βιολογικά προϊόντα, θα κοιμούνται σε μεταξωτά σεντόνια και θα πάνε στο καλύτερο ιδιωτικό σχολείο.

Το κύριο κίνητρό σας πίσω απ’ όλη τη φασαρία είναι η ανάγκη σας να σας δουν. Μόλις δοκιμάσετε την επιτυχία, είναι δύσκολο να αγνοήσετε την ώθηση που δίνει στην αυτοπεποίθησή σας. Αρχίζετε να αγαπάτε τον έπαινο και τον ενσωματώνετε στην ταυτότητά σας όλο και περισσότερο. Αυτός, όμως, είναι ένας επικίνδυνος «κύκλος»…

Δείτε ποια μειονεκτήματα έχει η προσάρτηση της αυτοεκτίμησής σας σε μια δουλειά:

#1 Η καριέρα αλλάζει για πάντα

Οι περισσότεροι φοιτητές δεν εργάζονται στον τομέα σπουδών τους μετά την αποφοίτησή τους. Ο μέσος άνθρωπος αλλάζει καριέρα 5-7 φορές. Για να μην αναφέρουμε όλα τα σκαμπανεβάσματα της επιτυχίας και πόσο φευγαλέα μπορεί να είναι. Τη μια στιγμή είστε ο Mark Zuckerberg και την άλλη είστε ο Mark… Suckingberg – ένας κοινός άνθρωπος.

#2 Όλοι έχουν διαφορετικές ερμηνείες για την επιτυχία

Το διδακτορικό για το οποίο είστε τόσο περήφανες, έχει τόση σημασία για τον έφηβο γιο σας όσο το χρώμα της γόβας που φοράτε σήμερα. Με λίγα λόγια, μην περιμένετε να σας δώσουν όλοι την ίδια «πίστωση» για τα επιτεύγματά σας.

#3 Κάποιος είναι πάντα καλύτερος από εσάς στη δουλειά σας

Πραγματικά ελπίζουμε να «σκίζετε» σε ό,τι κάνετε! Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι θα είναι μέτριοι ή στον «πάτο» του βαρελιού, για μεγάλο χρονικό διάστημα, ανεξάρτητα από το πόσο σκληρά εργάζονται. Ίσως να μην φτάσετε ποτέ στο 1% της επιτυχίας του Έλον Μασκ ή του Τζεφ Μπέζος. Αλλά αυτό τους κάνει 100 φορές καλύτερους από εσάς ως άνθρωπο;

#4 Συμβιβάζετε τον πραγματικό σας εαυτό για να καλύψετε τη ζήτηση της αγοράς

Αν σήμερα χρειάζονται έναν σκύλο, θα γαβγίζετε. Αν αύριο χρειαστούν μία μαϊμού, θα πηδήξετε.

Είστε πολλά περισσότερα από αυτό που κάνετε για να ζήσετε

Η κοινωνία μας μετρά με την καθαρή μας αξία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τόσοι πολλοί άνθρωποι, ειδικά οι επιτυχημένοι, βλέπουν την κατάσταση της εργασίας τους ως το μόνο μέρος της ταυτότητάς τους, ενώ ξεχνούν ποιοι είναι χωρίς αυτήν.

Αλλά η δουλειά σας δεν είναι το μόνο που είστε. Εκτός από κομμώτρια, είστε επίσης σύζυγος, μητέρα, φίλη, μουσικός, δρομέας, κλπ. Πάνω απ’ όλα, είστε ένας άνθρωπος ισοδύναμος με κάθε άλλον στον πλανήτη – που τυχαίνει να κόβει μαλλιά για να πληρώνει τους λογαριασμούς. Μην το ξεχνάτε ποτέ αυτό!

Μην επιτρέπετε, λοιπόν, σε άλλους ανθρώπους να ορίσουν την αξία σας. Αξίζετε πολύ περισσότερα από αυτό.

Πώς να ξεχωρίσετε ποια είστε από αυτό που κάνετε

Σκεφτείτε τον τίτλο της εργασίας σας σαν το κρέας σε ένα μπιφτέκι: Είναι το πιο κρίσιμο συστατικό του μπιφτεκιού, αλλά τίποτα περισσότερο από ένα κομμάτι μοσχάρι χωρίς το ψωμάκι, τα λαχανικά και τη σάλτσα.

Για να έχετε μια αίσθηση του εαυτού σας εκτός εργασίας, θα πρέπει να δώσετε μεγαλύτερη προσοχή στις άλλες περιοχές του «μπιφτεκιού» σας, αντί να βάλετε όλα τα αυγά σας σε ένα καλάθι.

Καριέρα + σχέσεις + αξίες + εμφάνιση + υγεία + ενδιαφέροντα + εμπειρία = ΕΣΕΙΣ

Αποκτήστε ισορροπία ανάμεσα στην καριέρα και τη ζωή σας. Οι σχέσεις και οι προσωπικές σας αξίες «ζυγίζουν» εξίσου με τη δουλειά σας, αν όχι περισσότερο.

Ο λόγος που η εργασία σας δίνει την ικανοποίηση που βιώνετε είναι γιατί, μέσα από αυτήν, βρίσκετε σεβασμό και καταξίωση – πράγματα που πρέπει σε τελική ανάλυση να αντλήσετε από τον ίδιο σας τον εαυτό.

«Μην αφήνετε την δουλειά σας να γίνει η ζωή σας.

Ας είναι το πάθος σας.

Αφήστε το να σας φέρει ευχαρίστηση. Αλλά μην το αφήσετε να γίνει η ταυτότητά σας.

Αξίζετε πολύ περισσότερα από αυτό.»

Σελίν Ντιόν