Πήρατε δυσάρεστα νέα και σας χάλασε η διάθεση; Προσπαθείτε να νικήσετε τη μελαγχολία της Κυριακής; Είχατε μία φρικτή μέρα στη δουλειά; Ακόμη και μικρές απογοητεύσεις μπορούν να εκτροχιάσουν τις καθημερινές σας δραστηριότητες και να σας μετατρέψουν σε γκρινιάρα, καταθλιπτική κι εντελώς ανίκανη να ασχοληθείτε με τις υποχρεώσεις σας ή τους ανθρώπους που θέλετε να φροντίσετε. Ξέρετε ότι κάτι πρέπεπι να κάνετε για να ανταπεξέλθετε, αλλά δεν είστε σίγουρες τι ακριβώς θα μπορούσε να σας βοηθήσει να νιώσετε καλύτερα.

Η συναισθηματική δυσφορία είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό. Το να αγνοείτε, όμως, την κακή σας διάθεση και να την αφήνετε να «σιγοβράζει» θα σας κάνει να νιώσετε μόνο χειρότερα. Κι αν δεν μπορείτε να αντιμετωπίσετε την αιτία του προβλήματος, μπορείτε σίγουρα να αφήσετε την κακή σας προσωρινά διάθεση στην άκρη και να επικεντρωθείτε σε κάτι που σας κάνει να νιώθετε καλά.

Δείτε 6+1 απλούς τρόπους για να δώσετε μια μικρή ώθηση στη διάθεσή σας:

#1 Κάντε μια βόλτα στο πάρκο

Μια σύντομη βόλτα στο πλησιέστερο πάρκο ή οποιοδήποτε άλλο χώρο πρασίνου, μπορεί να έχει πολύ καλή επίδραση στη διάθεσή σας. Ένας γρήγορος περίπατος 10 λεπτών μπορεί να αυξήσει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλό σας και να σας δώσει ενέργεια, ανακουφίζοντας τα συναισθήματα κόπωσης και νωθρότητας. Το περπάτημα μπορεί επίσης να μειώσει το επίπεδο των ορμονών του στρες στο σώμα σας και να προκαλέσει την απελευθέρωση ενδορφινών – ορμονών που μπορούν να μειώσουν το στρες, τον πόνο και τη δυσφορία.

Φυσικά, το φως του ήλιου έχει επίσης οφέλη. Το να περάσετε μόλις 10 ή 15 λεπτά στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει την παραγωγή σεροτονίνης, μαζί με περισσότερες ενδορφίνες, δημιουργώντας μια μεγάλη δόση χημικών που βελτιώνουν τη διάθεση. Επιπλέον, το φυσικό φως μπορεί να σας βοηθήσει να αισθανθείτε πιο ενεργητικοί και σε εγρήγορση, ειδικά αν καθόσαστε σε ένα σκοτεινό δωμάτιο. Και μην ξεχνάμε τη φύση: έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που περνούν χρόνο έξω τακτικά ή κοιτάζουν εικόνες ή βίντεο από τη φύση, συχνά έχουν μία καλύτερη διάθεση συνολικά.

#2 Γελάστε

Υπάρχει ένας καλός λόγος για τον οποίο τόσοι πολλοί καθηγητές και άλλοι ομιλητές τείνουν να εξελίσσουν τα πράγματα με ένα αστείο ή μια πνευματώδη παρατήρηση. Το γέλιο σε μια ομάδα μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της έντασης και να τους κάνει όλους να νιώσουν λίγο πιο ενεργητικοί – και ενίοτε, λίγο πιο «δεμένοι». Το γέλιο λειτουργεί επίσης σε ατομικό επίπεδο. Εάν αισθάνεστε λίγο ανήσυχοι ή αγχωμένοι για κάτι – ας πούμε, μια μεγάλη παρουσίαση στη δουλειά ή μια βαριά συζήτηση με ένα αγαπημένο σας πρόσωπο – το χιούμορ θα μπορούσε να σας βοηθήσει να απομακρύνετε την ένταση και να σας δημιουργήσει μια πιο ανάλαφρη διάθεση.

Δοκιμάστε να δείτε αστεία βίντεο με ζώα ή βίντεο με κωμικά στιγμιότυπα. Αν προτιμάτε τον γραπτό λόγο από το οπτικό περιεχόμενο, ίσως προτιμάτε τα χιουμοριστικά βιβλία. Εάν είστε στη δουλειά, ρωτήστε αν κάποιος γνωρίζει καλά αστεία ή μοιραστείτε με τους συνεργάτες σας ένα ή δύο αγαπημένα σας.

#3 Αγκαλιάστε τον εαυτό σας

Είναι απολύτως φυσικό να απευθύνεστε στους ανθρώπους της ζωής σας για σωματική και συναισθηματική υποστήριξη, όταν είστε κακοδιάθετη ή βιώνετε κάποια απογοήτευση. Ίσως να γνωρίζετε ήδη ότι η σωματική στοργή – όπως οι αγκαλιές – μπορούν να κάνουν το σώμα σας να απελευθερώσει ωκυτοκίνη, βοηθώντας σας έτσι να νιώσετε πιο κοντά στους αγαπημένους σας.

Τι συμβαίνει, όμως, όταν η διάθεσή σας «πέφτει», αλλά δεν υπάρχει κοντά κάποιος δικός σας άνθρωπος για μια υποστηρικτική αγκαλιά; Ενώ μια αγκαλιά στον εαυτό σας μπορεί να φαίνεται λίγο ανόητη, θα μπορούσε στην πραγματικότητα να «δουλέψει». Το άγγιγμα (ναι, συμπεριλαμβανομένου του δικού σας) μπορεί να απαλύνει το συναίσθημα του άγχους, βοηθώντας σας να αισθανθείτε ασφαλείς και χαλαροί. Μπορεί επίσης να προωθήσει την αυτοσυμπόνια και την καλοσύνη στον εαυτό σας, «ανοίγοντας» το δρόμο προς μια πιο θετική αντίληψη των πραγμάτων.

#4 Δυναμώστε τη μουσική

Φανταστείτε αυτό: Καθαρίζετε το σπίτι σας, ταξινομείτε χαρτιά ή κάνετε κάποια άλλη εργασία που δεν σας αρέσει ιδιαίτερα. Ο αγαπημένος σας ραδιοφωνικός σταθμός ή μία λίστα αναπαραγωγής στο κινητό σας σας παίζει στο παρασκήνιο. Όταν το τραγούδι αλλάζει, ζωντανεύετε καθώς αναγνωρίζετε τις πρώτες νότες ενός από τα αγαπημένα σας μουσικά κομμάτια. Η χαρούμενη, αισιόδοξη μελωδία σας «γεμίζει» ενέργεια. Χτυπάτε ρυθμικά τα πόδια σας, καθώς συνεχίζετε να εκτελείτε την εργασία σας με νέο ενθουσιασμό, τραγουδώντας σε κάθε ανάσα.

Η μουσική έχει πολλά οφέλη, όπως:

  • βελτιώνει τις ικανότητες διάθεσης και ρύθμισης των συναισθημάτων,
  • ανακουφίζει το άγχος και την ένταση,
  • μειώνει το άγχος,
  • προάγει την υγιή λειτουργία του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένης της καλύτερης ανάκλησης μνήμης,
  • βελτιώνει την εστίασή σας, σε ορισμένες περιπτώσεις.

Ούτε που το φανταζόσασταν έτσι;

#5 Δοκιμάστε μια τυχαία πράξη καλοσύνης

Το γεγονός ότι δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα για να αλλάξετε την τρέχουσα κατάστασή σας, ίσως σας κάνει να νιώθετε παγιδευμένες. Αντί να εμπλακείτε σε έναν φαύλο κύκλο ανησυχίας και άγχους, προσπαθήστε να επικεντρώσετε την ενέργειά σας σε έναν άλλο άνθρωπο. Το να κάνεις κάτι ωραίο για κάποιον άλλο θα μπορούσε να κάνει τη μέρα του λίγο καλύτερη και να φέρει ένα χαμόγελο στο πρόσωπό του, βελτιώνοντας ενδεχομένως και τη δική σας  διάθεση. Η απλή γνώση ότι κάνατε την ημέρα κάποιου άλλου καλύτερη μπορεί να σας αλλάξει τη διάθεση. Θα μπορούσατε να δοκιμάσετε τα εξής:

  • ρωτήστε έναν συνάδελφο εάν χρειάζεται βοήθεια,
  • κάντε μια αγγαρεία για το παιδί σας, τον συγκάτοικο ή τον σύντροφό σας,
  • δώστε στο κατοικίδιο σας ένα μεζέ – πιθανότατα θα κερδίσετε αγκαλιές ως μπόνους,
  • αφήστε μια λεπτομερή θετική κριτική για ένα από τα αγαπημένα σας καταστήματα ή εστιατόρια.

#6 Επικοινωνείστε με ένα αγαπημένο σας πρόσωπο

Είτε περάσατε μια μακρά και κουραστική μέρα είτε έχετε ένα αγχωτικό γεγονός που σας περιμένει, ένα γρήγορο μήνυμα αγάπης και υποστήριξης μπορεί να σας βοηθήσει πολύ να «ανεβάσετε» τη διάθεσή σας. Ακόμη και μια 5λεπτη συνομιλία με τον ρομαντικό σύντροφό σας, την «κολλητή» σας ή τον μεγάλο σας αδερφό, μπορεί να σας ανεβάσει τη διάθεση και να σας βοηθήσει να «αποτινάξετε» μια ζοφερή διάθεση, νευρικότητα ή ανησυχία και άλλη συναισθηματική ένταση.

Τα αγαπημένα πρόσωπα μπορούν να σας:

  • ακούσουν καθώς εκτονώνετε τις απογοητεύσεις σας,
  • προσφέρουν ενθαρρυντικά λόγια
  • κάνουν να γελάσετε,
  • υπενθυμίσουν ότι έχετε πάντα την υποστήριξή τους.

Δεν μπορείτε να τους τηλεφωνήσετε αυτή τη στιγμή; Ακόμη και μία σύντομη σύνδεση μέσω chat ή η ανταλλαγή μηνυμάτων με emoji ή ένα αστείο GIF μπορεί να κάνει τη διαφορά στη διάθεσή σας.

Bonus Tip: Δοκιμάστε αρωματοθεραπεία

Η όσφρησή σας μπορεί να επικοινωνήσει απευθείας με την αμυγδαλή σας, ένα μέρος του εγκεφάλου που βοηθά στη ρύθμιση των συναισθημάτων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι μυρωδιές που προκαλούν θετικές ή νοσταλγικές αναμνήσεις, συχνά βοηθούν στην ανακούφιση της έντασης και του άγχους. Η σύνδεση μεταξύ του εγκεφάλου και της όσφρησης μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να εξηγήσετε γιατί τα πράγματα που μυρίζουν καλά μπορούν να σας κάνουν να νιώσετε καλά.

Αν δεν έχετε αιθέρια έλαια για τη βελτίωση της διάθεσης ή της ψυχικής σας υγείας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αρώματα έχετε στο σπίτι ή στο γραφείο και σας αυξάνουν τη διάθεση. Για παράδειγμα: Έχετε ένα αγαπημένο αρωματικό σαπούνι ή λοσιόν; Αφιερώστε λίγο χρόνο για να πλύνετε προσεκτικά τα χέρια σας ή να ανανεώσετε με ένα γρήγορο αρωματικό τρίψιμο τα μπράτσα σας. Νιώθετε πεσμένες επειδή σας λείπει κάποιος που αγαπάτε; Μυρίστε κάτι που σας τον θυμίζει. Έχετε γείτονες με εντυπωσιακούς κήπους; Κάντε μια μικρή βόλτα για να μυρίσετε (κυριολεκτικά) τα τριαντάφυλλα.

Μπορείτε επίσης να πάτε μέχρι την κουζίνα σας και να ανοίξετε ένα βαζάκι με βανίλια, κανέλα ή μπαχάρι. Αμέσως θα νιώσετε καλύτερα. Ή να κόψετε ένα λεμόνι και να το μυρίσετε. Εναλλακτικά, φτιάξτε ένα φλιτζάνι τσάι μέντας ή χαμομηλιού. Οποιοδήποτε άρωμα θεωρείτε ελκυστικό ή καταπραϋντικό θα μπορούσε να έχει θετικό αντίκτυπο στη διάθεσή σας.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Εάν η διάθεσή σας χρειάζεται λίγη ώθηση κατά διαστήματα, μην ανησυχείτε – αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. Τις περισσότερες φορές αυτή είναι μια παροδική κατάσταση, ενώ υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε για να νιώσετε καλύτερα.

Εάν, ωστόσο, νιώθετε άσχημα για πολύ καιρό, αυτό ίσως να είναι λίγο πιο σοβαρό. Όταν παρατηρείτε παρατεταμένες αλλαγές στη διάθεσή σας και την ευημερία σας, και στρατηγικές όπως αυτές που σας προτείναμε έχουν ή καθόλου αντίκτυπο, η συζήτηση με έναν θεραπευτή είναι πάντα ένα καλό επόμενο βήμα.