Ξέρετε τη σημασία της διατροφής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης – εξάλλου η διατροφή της μητέρας εκείνη την περίοδο είναι και διατροφή του μωρού. Ωστόσο, ίσως υποτιμάτε τη δύναμη των τροφών κατά το διάστημα που προηγείται της σύλληψης. Αν το γεγονός ότι το φαγητό επηρεάζει τη γονιμότητά μας σας φαίνεται παράξενο, αρκεί να σκεφτείτε τη σύνδεσή του με τις ορμόνες μας για να πειστείτε.

Άλλωστε, μια καλή φυσική κατάσταση πριν την εγκυμοσύνη θα εξασφαλίσει και την καλύτερη υγεία του μωρού σας! Δείτε ποια συστατικά μπορείτε να καταναλώνετε άφοβα και ποια θα πρέπει να ξεχάσετε για λίγο καιρό.

Οι τροφές που ενισχύουν την γυναικεία γονιμότητα

Φασόλια

Ξέραμε ότι τα μαυρομάτικα μπορούν να μας φουσκώσουν, όμως δεν είχαμε στο νου μας ακριβώς αυτόν τον τρόπο.

Ερευνητές του τμήματος Δημόσιας Υγείας στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ εξέτασαν σχεδόν 19000 νοσοκόμες οι οποίες προσπαθούσαν να μείνουν έγκυοι και ανακάλυψαν ότι εκείνες που κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες ζωικής πρωτεΐνης είχαν 39% περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας.

Αντίθετα, εκείνες που επέλεγαν φυτικές πηγές πρωτεΐνης είχαν λιγότερες πιθανότητες να συναντήσουν τέτοιου είδους δυσκολίες. Αν δεν συμπαθείτε τα φασόλια, μπορείτε να τα αντικαταστήσετε με τις φακές, το τόφου και τους ξηρούς καρπούς.

Γαλακτοκομικά

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, μία με δύο μερίδες γαλακτοκομικών την ημέρα ενισχύει τη γυναικεία γονιμότητα. Το καλύτερο; Τα ευεργετικά αυτά αποτελέσματα προκύπτουν από τα γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή Jorge E. Chavarro, επικεφαλής της έρευνας, αν και η ακριβής αιτία δεν είναι γνωστή, μπορούμε να υποθέσουμε ότι η αφαίρεση των λιπαρών από το γάλα αλλάζει την ισορροπία των ορμονών που περιέχει, οι οποίες με τη σειρά τους εμποδίζουν την ωορρηξία.

Επομένως, έχετε μια καλή δικαιολογία να συνεχίσετε τις επισκέψεις στο ψυγείο με τα παγωτά – απλώς συνυπολογίστε αυτές τις επιπλέον θερμίδες όταν σχεδιάζετε το διατροφικό σας πλάνο.

Πασατέμπο

Οι κολοκυθόσποροι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μη αιμικό σίδηρο. Σύμφωνα με μελέτη, οι γυναίκες οι οποίες έπαιρναν τακτικά συμπληρώματα διατροφής με το συγκεκριμένο μέταλλο, είχαν 40% λιγότερες πιθανότητες να δυσκολευτούν να συλλάβουν σε σχέση με τις υπόλοιπες. Την επόμενη φορά που θα δείτε ταινία στο θερινό σινεμά, λοιπόν, αντί για ποπ κορν επιλέξτε  πασατέμπο!

Ψωμί ολικής άλεσης

Ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη των σύνθετων υδατανθράκων, είναι το ότι απαιτείται περισσότερος χρόνος προκειμένου ο οργανισμός μας να καταφέρει να τους χωνέψει. Αυτό με τη σειρά του έχει ως αποτέλεσμα τα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα μας να παραμένουν σταθερά.

Πώς επηρεάζει αυτό τις προσπάθειές μας να συλλάβουμε; Όταν τα επίπεδα ινσουλίνης είναι ανεβασμένα μπορούν να διαταράξουν τις αναπαραγωγικές μας ορμόνες.

Σύμφωνα, μάλιστα, με ολλανδική έρευνα που μελέτησε 165 ζευγάρια που προσπαθούσαν να τεκνοποιήσουν, οι γυναίκες με υψηλό σάκχαρο είχαν τις μισές πιθανότητες να μείνουν έγκυοι! Μήπως είναι ώρα να πετάξετε τους λευκούς υδατάνθρακες από το ντουλάπι σας;

Φυλλώδη λαχανικά

Κόψτε μια μεγάλη πράσινη σαλάτα – και φροντίστε να τη μοιραστείτε με τον σύντροφό σας! Το σπανάκι, το μαρούλι, η ρόκα, το μπρόκολο και άλλα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυλλικό οξύ.

ιάφορες έρευνες έχουν δείξει ότι η συγκεκριμένη βιταμίνη του συμπλέγματος Β ενδέχεται να ενισχύει την ωορρηξία, ενώ παράλληλα βοηθά τους άνδρες να παράγουν υγιέστερα σπερματοζωάρια. Έτσι, αυξάνονται οι πιθανότητες για μια επιτυχημένη εγκυμοσύνη που θα καταλήξει σε ένα υγιές μωρό.

Σύμφωνα, μάλιστα, με έρευνα του πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ στην Καλιφόρνια, η οποία εξέτασε 97 μη καπνιστές χωρίς ιστορικό προβλημάτων γονιμότητας, οι άνδρες με τα υψηλότερα επίπεδα της συγκεκριμένης βιταμίνης είχαν 20% λιγότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν προβλήματα με το σπέρμα τους

Σολομός

Το αγαπημένο μας ψάρι εκτός από πεντανόστιμο είναι και πλούσιο σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία ενδέχεται να βοηθούν στη ρύθμιση των αναπαραγωγικών ορμονών, αλλά και να αυξάνουν τη ροή του αίματος προς τα γεννητικά όργανα.

Επιπλέον, έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε υδράργυρο σε σχέση με τα υπόλοιπα λιπαρά ψάρια. Αν δεν είστε λάτρης του σολομού, μπορείτε να πάρετε την προτεινόμενη ημερήσια δόση ωμέγα-3 λιπαρών οξέων καταναλώνοντας δύο κουταλιές της σούπας καρύδια ή σπόρους τσία.

Ελαιόλαδο

Άλλος ένα φαινομενικά άσχετος παράγοντας που ενδέχεται να σας δημιουργεί δυσκολίες είναι και οι φλεγμονές – οπουδήποτε στο σώμα σας. Συγκεκριμένα, παρεμβάλλονται στις διαδικασίες της ωορρηξίας, της σύλληψης, αλλά και της πρώιμης ανάπτυξης του εμβρύου!

Το ελαιόλαδο έχει την ιδιότητα να αυξάνει την ευαισθησία του οργανισμού μας στην ινσουλίνη και να μειώνει τις φλεγμονές: Άλλος ένας λόγος για να χρησιμοποιείτε αυτό το πατροπαράδοτο προϊόν σε κάθε συνταγή.

Μην τρώτε τρανς λιπαρά

Το πρόχειρο φαγητό, οι επεξεργασμένες αμυλούχες τροφές και τα γλυκά όχι μόνο δεν έχουν να σας προσφέρουν τίποτα, αλλά ενδέχεται να κρατούν την εγκυμοσύνη μακριά, καθώς οδηγούν σε απότομες αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα.

Ίσως όμως το χειρότερο από τα συστατικά τους να είναι τα τρανς λιπαρά, τα οποία μεταξύ άλλων μειώνουν την ικανότητα του σώματος να αντιδράσει στην ινσουλίνη και σας καθιστούν πιο ευάλωτη στην ακανόνιστη ωορρηξία.