Αν και ο στόχος της μακροζωίας παραμένει ίδιος όσο μεγαλώνουμε, δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο για τις ανάγκες του οργανισμού και ως εκ τούτου για την διατροφή, που μοιραία αλλάζει, καθώς οι βασικές βιταμίνες και τα μέταλλα γίνονται ακόμη πιο κρίσιμα για τη συνολική υγεία και την ανοσία σας.

Η δρ. Mary Claire Haver, μαιευτήρας-γυναικολόγος με έδρα στο Γκάλβεστον του Τέξας, μοιράζεται μαζί μας τα πέντε θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεται το σώμα για μια υγιή γήρανση. Η δρ. Mary Claire Haver, που μελέτησε τη σχέση μεταξύ διατροφής και εμμηνόπαυσης, παρατήρησε ότι αυτά είναι τα βασικότερα θρεπτικά συστατικά για να μεγαλώνουμε καλά.

Οι βιταμίνες και τα μέταλλα που χρειάζεται το σώμα σας

Μαγνήσιο

Το μαγνήσιο αποτελεί μέταλλο που προάγει τη δύναμη των οστών και την παραγωγή πρωτεϊνών. Βοηθά επίσης στη ρύθμιση των σταθερών επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

«Οι μεγαλύτεροι ενήλικες τείνουν να καταναλώνουν λιγότερο και είναι πιο πιθανό να έχουν μακροχρόνιες παθήσεις υγείας εάν λαμβάνουν φάρμακα που μειώνουν τα επίπεδα μαγνησίου τους», εξηγεί η δρ. Mary Claire Haver.

Αν θέλετε να αυξήσετε την ημερήσια πρόσληψη μαγνησίου, αναζητήστε φυτικά τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως φυλλώδη χόρτα, φακές, όσπρια και δημητριακά ολικής αλέσεως.

Προβιοτικά

Εκτός από την ενίσχυση της συνολικής υγείας του εντέρου, τα προβιοτικά προστατεύουν επίσης από τις αλλεργίες, ανακουφίζουν τα συμπτώματα του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου και μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση του βάρους.

Τρόφιμα, όπως το γιαούρτι, τα μαλακά τυριά και το tempeh είναι επίσης καλά για το έντερο.

Βιταμίνη D

Το σώμα σας είναι λιγότερο πιθανό να απορροφήσει τη βιταμίνη D από τον ήλιο καθώς μεγαλώνετε. Για μερικούς, αυτό μπορεί να σημαίνει διπλασιασμό της ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης D, για την οποία η δρ. Mary Claire Haver επισημαίνει ότι βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου και ενισχύει τη λειτουργία των οστών, των μυών και της ανοσίας.

Οι κρόκοι των αυγών, για παράδειγμα, είναι μια μεγάλη πηγή βιταμίνης D. Τα ψάρια όπως ο σολομός και ο τόνος είναι επίσης καλές πηγές. Τα μανιτάρια, το γάλα με χαμηλά λιπαρά και το τυρί περιέχουν άφθονη βιταμίνη D.

Ασβέστιο

«Καθώς μεγαλώνουμε, τείνουμε να χάνουμε περισσότερο ασβέστιο από όσο απορροφάμε» εξηγεί η δρ. Mary Claire Haver. «Οι γυναίκες άνω των 50 ετών πρέπει να λαμβάνουν 20% περισσότερο ασβέστιο  από άλλους ενήλικες» επισημαίνει η ίδια.

Εκτός των κλασικών γαλακτοκομικών, το ενισχυμένο γάλα καρύδας, ριζιού και αμυγδάλου μπορεί να έχουν έως και 450 mg ασβεστίου ανά φλιτζάνι. Μπορείτε επίσης να το βρείτε και σε άλλες φυτικές τροφές όπως τα λευκά φασόλια, τα λαχανικά και τα σύκα.