Γνωρίζατε ότι τα μαλλιά σας μακραίνουν 6 εκατοστά κάθε χρόνο; Ο ρυθμός ανάπτυξης των μαλλιών σας επηρεάζεται από παράγοντες όπως η ηλικία, η υγεία, η γενετική προδιάθεση και η διατροφή σας.

Ενώ δεν έχετε σχεδόν κανέναν έλεγχο στα γονίδια ή την ηλικία σας, μπορείτε να βεβαιωθείτε ότι τρώτε σωστά. Η ισορροπημένη διατροφή με τα σωστά θρεπτικά συστατικά μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη των μαλλιών, ειδικά εάν αντιμετωπίζετε τριχόπτωση λόγω κακής διατροφής.

Αυτά είναι 10 απαραίτητα τρόφιμα για την τόνωση της ανάπτυξης των μαλλιών:

Γιαούρτι

Αυτή η πλούσια σε πρωτεΐνες υπερτροφή λέγεται ότι αποτελούσε βασική δίαιτα πολλών αρχαίων πολιτισμών ήδη από το 500 π.Χ. Το γιαούρτι είναι πλούσιο σε βιταμίνη Β5, η οποία λέγεται ότι ενισχύει τη ροή του αίματος στο τριχωτό της κεφαλής σας κι ως εκ τούτου, προάγει την ανάπτυξη των μαλλιών.

Σπανάκι

Αυτό το φυλλώδες λαχανικό είναι μια πολύ καλή πηγή σιδήρου, ο οποίος είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη των μαλλιών και την επανόρθωση των μαλλιών. Ακόμη περιέχει φυλλικό οξύ, βιταμίνη Α και βιταμίνη C, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, μαγνήσιο, κάλιο και ασβέστιο, τα οποία όλα λέγεται ότι βοηθούν στην ανάπτυξη των μαλλιών. Επιπλέον, το σπανάκι περιέχει σμήγμα, το οποίο λειτουργεί ως φυσικό μαλακτικό για τα μαλλιά.

Κόκκινα φρούτα

Μια καλή δίαιτα για τα μαλλιά θα πρέπει ιδανικά να αποτελείται από μια γενναιόδωρη ποσότητα τροφών που περιέχουν βιταμίνη C, η οποία βοηθά στην παραγωγή κολλαγόνου – απαραίτητο στα τριχοειδή που τροφοδοτούν τα στελέχη των μαλλιών. Τα μούρα είναι γεμάτα με ενώσεις όπως αντιοξειδωτικά και βιταμίνες που μπορεί να προωθήσουν την ανάπτυξη των μαλλιών. Οι φράουλες είναι μια άλλη πλούσια πηγή αυτής της βιταμίνης. Το μαύρο φραγκοστάφυλο και τα βατόμουρα είναι επίσης εξαιρετικές πηγές.

Αυγά

Τα μαλλιά είναι φτιαγμένα από πρωτεΐνη. Η έλλειψη πρωτεΐνης μπορεί να κάνει τα μαλλιά σας ξηρά, εύθραυστα και αδύναμα. Επίσης, η έλλειψη ψευδαργύρου μπορεί να οδηγήσει σε τριχόπτωση και ξηρή πιτυρίδα. Τα αυγά είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης. Έχουν επίσης ψευδάργυρο, σελήνιο και άλλα θρεπτικά συστατικά, τα οποία τα καθιστούν ένα από τα καλύτερα τρόφιμα για τη διατήρηση και τη βέλτιστη υγεία των μαλλιών σας.

Αβοκάντο

Η βιταμίνη Ε λέγεται ότι βοηθά στη θεραπεία και την επιδιόρθωση των κυττάρων. Τα αβοκάντο είναι πλούσια σε αυτή τη θαυματουργή ουσία. Η βιταμίνη Ε είναι ένα αντιοξειδωτικό που βοηθά στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες, εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες. Προστατεύει επίσης το τριχωτό της κεφαλής από βλάβες με αυτόν τον τρόπο. Τα αβοκάντο είναι επίσης γεμάτα με απαραίτητα λιπαρά οξέα, τα οποία αποτελούν τα βασικά δομικά στοιχεία των κυττάρων σας. Η ανεπάρκεια σε απαραίτητα λιπαρά οξέα έχει συνδεθεί με την τριχόπτωση.

Ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί είναι μια εύκολη και χαμηλή σε θερμίδες προσθήκη στη διατροφή σας για καλά μαλλιά. Είναι πλούσια σε βιταμίνες Ε και Β, ψευδάργυρο και απαραίτητα λιπαρά οξέα –  όλα τους ζωτικής σημασίας για την υγεία και την ανάπτυξη των μαλλιών. Τα φιστίκια έχουν συνδεθεί με την καταπολέμηση της φαλάκρας των ανδρών και τα καρύδια περιέχουν έλαια που συμβάλλουν στην ποσότητα ελαστίνης στα μαλλιά σας. Η ελαστίνη διατηρεί τα μαλλιά ελαστικά και τα εμποδίζει να σπάσουν.

Βρώμη

Η κατανάλωση βρώμης για πρωινό είναι ένας θαυμάσιος τρόπος για να ξεκινήσετε σωστά μια μέρα. Η βρώμη είναι εξαιρετικά θρεπτική και πολύ καλή πηγή βιταμίνης Β, ψευδαργύρου και χαλκού – μερικά από τα πιο σημαντικά μικροθρεπτικά συστατικά για την προώθηση υγιών μαλλιών. Έχουν επίσης ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία διεγείρουν την ανάπτυξη των μαλλιών, καθιστώντας τα παχιά και υγιή. Συνιστά, τέλος,  μια εξαιρετική πηγή διαιτητικής πρωτεΐνης για χορτοφάγους.

Φακές

Γεμάτες πρωτεΐνη, σίδηρο, ψευδάργυρο και βιοτίνη, οι φακές έχουν άφθονο φυλλικό οξύ. Το σώμα χρειάζεται φυλλικό οξύ για να αποκαταστήσει την υγεία των ερυθρών αιμοσφαιρίων που τροφοδοτούν το δέρμα και το τριχωτό της κεφαλής με οξυγόνο, που βελτιώνει την τρίχα. Είναι μια υπέροχη πηγή πρωτεΐνης για όσους δεν τρώνε κρέας.

Καρότα

Τα καρότα είναι πλούσια σε βήτα-καροτίνη – ένα αντιοξειδωτικό που μετατρέπεται σε βιταμίνη Α. Προστατεύει έτσι τα μαλλιά σας από το να στεγνώσουν και να γίνουν θαμπά, αλλά επίσης διεγείρει τους αδένες στο τριχωτό της κεφαλής να δημιουργήσουν σμήγμα που τα βοηθά να διατηρηθούν σε άριστη κατάσταση. Τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά με πορτοκαλί χρώμα, όπως οι γλυκοπατάτες και οι κολοκύθες το κάνουν αυτό, αλλά τα καρότα είναι ο «βασιλιάς».

Μαύρο σουσάμι

Στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική, χρησιμοποιείται για την τόνωση της ανάπτυξης των μαλλιών και την αποκατάσταση του χρώματος των μαλλιών. Το μαύρο σουσάμι είναι φορτωμένο με χαλκό και ψευδάργυρο. Ο χαλκός είναι απαραίτητος για τη σωστή λειτουργία του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της υγιούς τριχοφυΐας. Η ανεπαρκής πρόσληψη χαλκού μπορεί να προκαλέσει τριχόπτωση και αραίωση των μαλλιών. Ο χαλκός πιστεύεται επίσης ότι εντείνει το χρώμα των μαλλιών και καθυστερεί το γκριζάρισμα των μαλλιών. Ο ψευδάργυρος, από την άλλη πλευρά, παίζει ρόλο στην παραγωγή νέων κυττάρων τρίχας και στη διατήρηση των αδένων που εκκρίνουν λιπαρά στο τριχωτό της κεφαλής που κάνουν τα μαλλιά λαμπερά.