Αν και τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά αποτελούν τα ιδανικότερα σνακ που μας χαρίζουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες, είναι λογικό όταν βιαζόμαστε και είμαστε τις περισσότερες ώρες εκτός σπιτιού να ανατρέχουμε σε συσκευασμένες μπάρες.

«Όταν ψάχνετε για ένα σνακ και επιλέγετε συγκεκριμένα κάποια μπάρα, υπάρχουν ορισμένα κριτήρια που θεωρώ σημαντικά» αναφέρει χαρακτηριστικά η διατροφολόγος Keri Gans. Αυτά είναι τα τέσσερα μυστικά που μοιράστηκε μαζί μας και που μπορείτε να ακολουθείτε για να επιλέγετε πάντα την πιο θρεπτική και υγιεινή μπάρα.

Τι λέει η λίστα των συστατικών

Το πρώτο συστατικό στην μπάρα σας πρέπει να είναι ένα κανονικό τρόφιμο, όπως τα αμύγδαλα, το μήλο ή οι χουρμάδες, επισημαίνει η διατροφολόγος Keri Gans. Ο υπόλοιπος κατάλογος πρέπει να είναι σύντομος και να αποτελείται κυρίως από αναγνωρίσιμα συστατικά επίσης.

«Τρόφιμα όπως αυτά μπορούν να παρέχουν όλα τα απαραίτητα συστατικά που χρειάζεστε από ένα σνακ, συμπεριλαμβανομένων πρωτεϊνών, σύνθετων υδατανθράκων και λίπους.

Πόση πρωτεΐνη έχει η μπάρα

Οι ειδικοί συνιστούν μια μπάρα με τουλάχιστον πέντε γραμμάρια πρωτεΐνης. «Περίπου πενήντα γραμμάρια είναι η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα πρωτεΐνης και αν το διαιρέσετε σε τέσσερα, δηλαδή τρία για γεύματα και μισό γεύμα και δύο σνακ, θα θέλετε έξι πιάτα με πέντε γραμμάρια πρωτεΐνης σε ένα σνακ.

Εάν η μπάρα επιλογής σας είναι μια μπάρα με φρούτα, η οποία θα ήταν φυσικά χαμηλή σε πρωτεΐνη, η διατροφολόγος Keri Gans επισημαίνει ότι πρέπει να την συνδυάσετε με τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη όπως το τυρί ή οι ξηροί καρποί.

Η πρωτεΐνη είναι σημαντική επειδή υποστηρίζει και ενισχύει τους χόνδρους, τα οστά και τους μυς σας, ενισχύει το ανοσοποιητικό σας σύστημα και ρυθμίζει πολλές σωματικές λειτουργίες.

Η περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες

Μαζί με τις πρωτεΐνες, οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στο αίσθημα κορεσμού, οπότε όσο περισσότερο έχει η μπάρα σας, τόσο πιο ικανοποιημένοι θα νιώθετε μετά το σνακ. Οι ειδικοί συνιστούν τα τρία γραμμάρια φυτικών ινών ανά μπάρα.

Οι φυτικές ίνες βοηθούν επίσης στη ρύθμιση της πέψης, στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς, στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2, στην καταπολέμηση της φλεγμονής και στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου.

Προσοχή στην ζάχαρη

Όσον αφορά την περιεκτικότητα σε ζάχαρη, ωστόσο, λιγότερα είναι περισσότερα, με τους ειδικούς να συνιστούν να ψάχνετε για μπάρες που έχουν λιγότερα από πέντε γραμμάρια πρόσθετης ζάχαρης.

Αυτή η αναφορά βασίζεται στη σύσταση της American Heart Association ότι τα πρόσθετα σάκχαρα πρέπει να περιορίζονται σε λιγότερα από 25 γραμμάρια την ημέρα για τις γυναίκες. Και αν μπορείτε να βρείτε μια μπάρα που έχει φυσικά γλυκιά γεύση χάρη στα φρούτα.