Εάν αισθάνεστε ότι υπάρχει κάτι που εμποδίζει τις προσπάθειες σας για απώλεια βάρους, μπορεί να μην έχετε και τόσο άδικο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το μικροβίωμα του εντέρου, τα βακτήρια που βοηθούν στην πέψη των τροφών και απορροφούν τα θρεπτικά συστατικά στο έντερο, μπορούν να επηρεάσουν τις προσπάθειές σας να χάσετε βάρος.

Απώλεια βάρους και βακτήρια

Εντόπισαν γονίδια σε αυτά τα βακτήρια που καθορίζουν πόσο γρήγορα αναπτύσσονται τα βακτήρια, πόσο καλά μπορούν οι άνθρωποι να επωφεληθούν από τα θρεπτικά συστατικά στα τρόφιμα και αν τα άμυλα και οι φυτικές ίνες, ειδικότερα, διασπώνται σε σάκχαρα πολύ γρήγορα για να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους.

«Μερικοί άνθρωποι δυσκολεύονται περισσότερο να χάσουν βάρος από άλλους» αναφέρει χαρακτηριστικά ο συγγραφέας της μελέτης, δρ. Sean Gibbons, επίκουρος καθηγητής στο Institute for Systems Biology στο Σιάτλ.

«Για παράδειγμα, μερικοί άνθρωποι είναι σε θέση να ελέγξουν το βάρος τους μέσω βασικών παρεμβάσεων στον τρόπο ζωής, ενώ άλλοι όχι». Επίσης, είναι δύσκολο να προβλεφθεί ποιος θα ανταποκριθεί στις αλλαγές στη διατροφή ή την άσκηση και ποιος μπορεί να απαιτήσει πιο έντονες στρατηγικές.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε online στο mSystems, περιοδικό της Αμερικανικής Εταιρείας Μικροβιολογίας, θα μπορούσε να μας φέρει πιο κοντά στην πολυπόθητη απάντηση.

«Εντοπίσαμε συγκεκριμένες γενετικές υπογραφές στο μικροβίωμα του εντέρου που ήταν προγνωστικές για την ανταπόκριση στην απώλεια βάρους σε μια μικρή ομάδα ασθενών μετά από παρέμβαση υγιεινού τρόπου ζωής» εξηγεί ο δρ. Sean Gibbons.

Ποια γονίδια «βοηθούν»;

Το θετικό είναι ότι τα γονίδια που βοηθούν τα βακτήρια να αναπτυχθούν πιο γρήγορα συσχετίστηκαν με την επιτυχημένη απώλεια βάρους. Αυτά τα βακτήρια λαμβάνουν περισσότερα από τα θρεπτικά συστατικά των τροφίμων για τον εαυτό τους, αφήνοντας λιγότερα για την αύξηση του σωματικού βάρους σε σύγκριση με τα βακτήρια που αναπτύσσονται πιο αργά.

Στην πραγματικότητα, προγενέστερα δεδομένα δείχνουν ότι ένα συγκεκριμένο βακτήριο του εντέρου, το Prevotella, βοηθά στην απώλεια βάρους.

«Στην μελέτη μας διαπιστώσαμε ότι μερικά από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα βακτήρια στην ομάδα ανταπόκρισης στην απώλεια βάρους ήταν από το γένος Prevotella» αναφέρει χαρακτηριστικά ο δρ. Sean Gibbons.

Από την άλλη πλευρά, τα βακτήρια που παράγουν περισσότερα ένζυμα για να διασπάσουν άμυλα ή φυτικές ίνες σε σάκχαρα, για παράδειγμα, συνδέθηκαν με το να κάνουν τους ανθρώπους πιο ανθεκτικούς στην απώλεια βάρους.

«Κατανοώντας αυτά τα λειτουργικά μοτίβα, μπορεί κάποτε να μπορέσουμε να σχεδιάσουμε ανθεκτικά μικροβιώματα ώστε να είναι πιο επιτρεπτά στην απώλεια βάρους» καταλήγει ο δρ. Sean Gibbons.