Καθώς οι ειδικοί εξετάζουν το ενδεχόμενο της τρίτης «αναμνηστικής» δόσης από τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, η Moderna στρέφεται προς την δημιουργία ενός νέου εμβολίου με συνδυαστική προστατευτική δράση τόσο κατά της αναπνευστικής λοίμωξης covid-19 όσο και κατά της εποχικής γρίπης.

Η Moderna, η οποία έλαβε έγκριση χρήσης έκτακτης ανάγκης για το εμβόλιο της κατά της covid-19 τον Δεκέμβριο του 2020 και περιμένει πλήρη έγκριση από την αμερικάνικη Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), κινείται πλέον προς αυτήν την κατεύθυνση.

«Γιατί να αναπτύξουμε ένα εμβόλιο και για τα δύο;»

«Γιατί να αναπτύξουμε ένα εμβόλιο και για τα δύο; Επειδή και οι δύο είναι ιοί του αναπνευστικού, που πράγματι η συχνότητά τους τείνει να αυξάνεται κατά τους χειμερινούς μήνες, ιδιαίτερα όταν συγκεντρωνόμαστε σε κλειστούς χώρους» δήλωσε η δρ Jacqueline Miller, αντιπρόεδρος της Moderna.

Πρόσθεσε ότι η ευκολία μπορεί να είναι το «κλειδί» για τη μακροπρόθεσμη προστασία κατά και των δύο ασθενειών.

«Εάν η covid-19 μετατραπεί σε ενδημική ασθένεια, θα είναι πιο εύκολο ενώ και οι πολίτες θα συμμορφωθούν πιο εύκολα στην λήψη ενός εμβολίου που καταπολεμά και τις δύο νόσους», ανέφερε η ίδια χαρακτηριστικά.

Ο δρ Paul Goepfert, διευθυντής της Ερευνητικής Κλινικής Εμβολίων της Αλαμπάμα στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στο Μπέρμιγχαμ, σημειώνει ότι ακόμα «δεν ξέρουμε τι πρόκειται να συμβεί» με τις αναμνηστικές λήψεις κατά του κορωνοϊού.

Ωστόσο, είπε, εάν πράγματι χρειαστούν οι ενισχυτικές λήψεις εμβολίων, τότε έχει νόημα ένας συνδυασμός εμβολιασμού. Ο δρ William Schaffner, ειδικός μολυσματικών ασθενειών στο Πανεπιστήμιο Vanderbilt στο Nashville, Tennessee, συμφωνεί.

Τα διπλά εμβόλια δεν είναι κάτι νέο

Ο δρ William Schaffner επεσήμανε ότι τα διπλά εμβόλια χρησιμοποιούνται εδώ και χρόνια, ιδιαίτερα στον παιδιατρικό πληθυσμό.

Το εμβόλιο της ιλαράς, της παρωτίτιδας και της ερυθράς (MMR) και το εμβόλιο για τη διφθερίτιδα, τον τέτανο και τον κοκκύτη (DTaP) έχουν χρησιμοποιηθεί από καιρό στο ευρύ κοινό και σύμφωνα με τον ίδιο, ο λόγος είναι απλός.

Η ιδέα των λιγότερων εμβολίων και δόσεων είναι πιο ανακουφιστική για το ευρύ κοινό. Επιπλέον, τα συνδυαστικά «διπλά» εμβόλια μειώνουν τις επισκέψεις σε γιατρούς. Ο σχεδιασμός αυτός, σύμφωνα με τον ίδιο «το καθιστά ευκολότερο και γρηγορότερο».

Ο δρ Paul Goepfert ανέφερε μάλιστα ότι «αφού έχουμε ήδη αρχίσει να χορηγούμε εμβόλια γρίπης και εμβόλια για την covid-19, είδαμε ότι δεν υπάρχουν αρνητικές επιδράσεις όταν χορηγούνται ταυτόχρονα». Ωστόσο, η Moderna διεξάγει κλινικές δοκιμές για να το επαληθεύσει.

Η γρίπη παραμένει επικίνδυνη

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε την γρίπη και το πόσο επικίνδυνη μπορεί να γίνει για την υγεία» προειδοποιεί ο δρ William Schaffner.

Επειδή κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τα κρούσματα γρίπης μειώθηκαν, κάτι που οι ειδικοί αποδίδουν στην χρήση μάσκας, τη φυσική αποστασιοποίηση και τα διαδοχικά lockdowns, αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε τελειώσει μαζί της.